Cпецпроекти

7 науково-популярних книжок про їжу


0 409 0
Ми те, що ми їмо. Будь-яка їжа, яку ми споживаємо, впливає не лише на фігуру та самопочуття, але й на наше виживання як виду, а також зрештою формує місце нашого існування.

Щоб краще розумітися на цьому, радимо читати не лише наші добірки  рецептів, але й науково-популярні книжки про їжу та продукти. Пропонуємо вам список книжок, які розповідають про їжу з наукового погляду.

Би Уилсон

«Еда. Отправная точка. Кими ми станем в будущем, если не изменим себя в настоящем?»

Видавництво «Ексмо»

Про що книжка

Ця книжка дуже докладно описує те, як народжуються наші пристрасті, симпатії й антипатії до різних продуктів і страв. З одного боку, це залежить від генетики, сімейних традицій, нашого оточення (усе це дуже впливає на формування наших смаків). З іншого боку, усе не так безнадійно, як здається на перший погляд, якщо знати витоки й закони та свідомо їх змінювати.

Чому варто прочитати

У книжці немає  нічого про білки, жири та вуглеводи, про калорійність і «списки корисних продуктів». Натомість є міркування про те, чому ми щось любимо є, а щось – ні, чому нам складно змінити раціон і відмовитися від солодкого, жирного чи солоного, чому ми переїдаємо та яким чином наше оточення впливає на те, що та скільки ми їмо. У книжці наведено купу цікавих прикладів,  розповідається про причини розладу харчової поведінки на кшталт анорексії та булімії.

Боб Холмс
«Вкус. Наука о самом малоизученном человеческом чувстве»

Видавництво «Альпіна Паблішер»

Про що книжка

Ми розрізняємо п’ять основних смаків: солодкий, солоний, кислий, гіркий та умамі. Але сенсорне відчуття, яке дає нам їжа, визначається не тільки смаком, але й запахом, текстурою, температурою та іншими нюансами. Канадський науковий журналіст Боб Холмс пропонує подорож у світ смакових відчуттів, де генетики, нейробіологи, флейвористи та шеф-кухарі навчають яскравіше сприймати смаки й отримувати від їжі більше задоволення. У цій книжці є все, від науки про сенсорне сприйняття до найліпшого способу приготування овочів.

Чому варто прочитати

Ви дізнаєтеся, як смак керує вибором продуктів і як його можна використовувати для того, щоб ефективно змінювати харчові звички. Ви навчитесь отримувати набагато більше задоволення від того, що лежить у вас на тарілці або є у вашій склянці. Ви дізнаєтеся, чому торт здається солодшим, коли його подають на білому посуді, як очі можуть обдурити носи найдосвідченіших винних дегустаторів і як мова, якою ми говоримо, впливає на сприйняття їжі на смак.

Дэвид Перлмуттер
«Еда и мозг. Что углеводы делают со здоровьем, мышлением и памятью»

Видавництво «Манн, Іванов и Фербер»

Про що книжка

Невролог Девід Перлмуттер розповідає про відкриття, яке занадто довго зберігалося в медичній літературі: вуглеводи руйнують ваш мозок. Навіть так звані здорові вуглеводи, як-от цілісні зерна, можуть викликати деменцію, епілепсію, занепокоєння, хронічні головні болі, депресію, зниження лібідо й багато іншого. Долю вашого мозку визначають не ваші гени, а їжа, яку ви їсте. Причиною всіх цих дегенеративних станів, у тому числі й порушення головного мозку, є запалення, яке можуть спричинити вуглеводи, особливо ті, що містять глютен. Доктор Перлмуттер пояснює, що відбувається, коли мозок стикається з різними інгредієнтами у вашому щоденному раціоні, чому дієта з високим вмістом «хороших жирів» ідеальна і як стимулювати зростання нових клітин мозку в будь-якому віці.

Чому варто прочитати

Ви дізнаєтеся правду про руйнівний вплив пшениці, цукру й вуглеводів на мозок, а також вам запропонують чотиритижневий план для покращення здоров’я за допомогою різноманітних рецептів корисних страв. Цей план допоможе зберегти мозок здоровим, енергійним і гострим, при цьому значно знизивши ризик розвитку виснажливих неврологічних захворювань, а також позбутися більш поширених повсякденних станів без ліків.

 

Ліса Москоні
«Їжа для мозку. Наука розумного харчування»

Видавництво «Наш формат»

Про що книжка

Наш мозок – особливий орган. Його робота безпосередньо залежить від їжі, яку ми споживаємо. Якою має бути їжа для мозку? Чи здатна лише сама оливкова олія врятувати від хвороби Альцгеймера? Яка глюкоза потрібна нашому мозку? І як зробити свій корисний раціон не лише поживним, але й смачним? Відповіді на всі ці запитання знає Ліса Москоні – професорка неврології, заступниця директора Клініки попередження хвороби Альцгеймера в Медичному інституті Вейла при Корнелльському університеті, викладачка факультету психіатрії Нью-Йоркської Школи медицини та факультету досліджень їжі й харчування Інституту Стейнгардта Нью-Йоркського університету.

Чому варто прочитати

Ви дізнаєтеся, що наука каже про харчування для здоров’я мозку, як раціон впливає на роботу цього органу й чому дієта для мозку може відрізнятися від тієї, що потрібна решті тіла. Книжка буде корисна всім, хто цікавиться здоровим способом життя, хоче покращити свій режим харчування, дізнатися більше про роботу мозку.

Стівен Ґандрі, Олівія Бел-Буель
«Рослинний парадокс. Приховані небезпеки в здоровій їжі, від яких ми хворіємо та гладшаємо»

Видавництво Book Chef

Про що книжка

«Від того, що ми їмо, залежить усе наше життя, а наше здоров’я – від того, чим є наша їжа», – стверджує доктор медицини Стівен Р. Ґандрі. За його теорією, наше здоров’я починається з правильної їжі. Адже кишківник – найбільший орган імунного захисту в людському організмі. Тому ми маємо бути зацікавлені усіляко культивувати внутрішню флору, що складається з мільярдів дружніх бактерій. Як це ліпше зробити, якраз і підкаже доктор Ґандрі, який сам багато років боровся з ожирінням і на основі своєї дисертації створив власну систему харчування. Програма «Рослинний парадокс» допомогла йому позбутися численних проблем зі здоров’ям, він без зусиль втратив зайві кілограми і зберігає здорову вагу вже багато років.

Чому варто прочитати

Автор наводить список корисних для здоров’я продуктів, а також рецепти дуже простих у приготуванні страв, які сприятимуть досягненню ваших цілей: втратити зайву вагу чи набрати бажану, а також позбутися хвороб, які заважають повноцінно жити й працювати.

Ники Сегнит
«Тезаурус вкусов»

Видавництво «Ексмо»

Про що книжка

Із чим поєднується ягня? Яку приправу слід додати до білої риби, щоб отримати оригінальне блюдо? Чому чилі чудово відтіняє гіркий шоколад? Відповіді на ці запитання цікаві не тільки професійним шеф-кухарям, але й новачкам, які хочуть приготувати смачну страву. «Тезаурус смаків» – це список 99 популярних продуктів із різними поєднаннями. Усього представлено 980 смакових пар – як класичних, так і менш відомих. До 200 із них наводяться рецепти. Усі інгредієнти поділені на 16 тематичних груп. Наприклад, «сирні», «морські», «смажені» тощо. До кожного поєднання смаків пропонується стаття з кулінарним, історичним й авторським бекграундом.

Чому варто прочитати

Книжка надихає на подвиги та пробуджує бажання відійти від традиційних рецептів, погратися з інгредієнтами, давши волю фантазії. Навіть просто гортаючи сторінки й помічаючи різні смакові поєднання, починаєш уявляти, які вони на смак, а відтак тобі неодмінно схочеться їх скуштувати.

Майкл Поллан
«Дилемма всеядного: шокирующее исследование рациона современного человека»

Видавництво «Ексмо»

Про що книжка

Відомий американський письменник-публіцист Майкл Поллан вирішив задатися питанням, звідки походить наша їжа. Книга розділена на три частини. У першій – історія про те, як уся промислова їжа залежить від кукурудзи. Друга частина розповідає, що таке промислова органічна ферма і що таке (нео)органіка. У третій частині йдеться про те, як у наш час видобувати їжу полюванням і збиранням і чого це коштує. Книжка буде цікава всім, хто бодай раз у житті замислювався про те, що він їсть, із чого складається щоденний раціон, чому їжа може бути такою дешевою й такою дорогою, а також про те, чому їсти в ресторанах може бути дешевше, ніж готувати вдома.

Чому варто прочитати

Щоб іще раз дізнатися, чому хороші й «чисті» продукти не такі дешеві, як у магазині біля дому.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Експеримент редактора: як прочитати 7 книжок за 7 днів
883 0 0

Наша Facebook-страница
Теги:
Підписуйтесь на нас в Facebook!

Прокоментувати

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Вибачте, для коментування необхідно увійти.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: