Спецпроєкти

100 найкращих книг XXI сторіччя, які має прочитати кожен (на думку критиків)


Американские литературные критики составили список лучших, самых важных и знаковых книг нашего века. Лучшим романом признали книгу Хелен Де Уитт «Последний самурай». Другие книги распределили по трем подразделам:  «Новая классика", «Высокий канон»  и «Остальной канон». Рассказываем о книгах подробнее. 

Публікуємо рейтинг найкращих книг усіх часів і народів на думку книжкових критиків. Якщо ви в пошуках читання на відпустку, на вечор або просто шукаєте книжку, яка вас не розчарує – зберігайте собі рейтинг найбільш великих книг всіх часів. 

Найкращі книги світу

Хелен Девітт, “Останній самурай” (2000)

Кращим романом визнали дебютну роботу Хелен Девітт. Головний герой роману — хлопчик Людос, який живе зі своєю мамою Сибіллою у скромній лондонській квартирі і ничого не знає про свого батька. Мати займається всебічним розвитком дитини — вже в чотири роки він читає “Іліаду”, потім — знає кілька іноземних мов, а потім вирішує знайти батька.

Початок книги, написаний від особи матері, сповнений подробиць. Важко продратися через надлишок деталей та енциклопедичні дані. Однак витривалого читача буде винагороджено.

Джонатан Франзен, “Поправки”

Вперше опублікований всього за 10 днів до 11 вересня, роман Франзена став енциклопедією сучасного американського життя. В топі найкращих книг всіх часів. Сімейна сага про не надто щасливих Ламбертів всотала в себе багато тем і прославила Джонатана Франзена в США і за межами країни. Неприглядні, але такі живі герої роману змушують ось уже 17 років спостерігати за всіма перипетіями сюжету читачів з усього світу.

Кадзуо Ісігуро, “Не відпускай мене”

Нобелівський лауреат 2017 року, британець японського походження Кадзуо Ісігуро з ідеальною точністю препарує у своїх романах людські душі.
“Не відпускай мене” — лячна книга спогадій Кеті Х. про її дитинство у стінах інтерната і юності вже за його межами. Дія антиутопії відбувається у Британії кінця XX века, де стало розповсюдженим клонування людей.  Заслужено в рейтингу кращих книг.

У 2010 році вийшла екранізація роману. Головні ролі зіграли Керрі Малліган, Кіра Найтлі та Ендрю Гарфілд.

Найкращі книги з психології

Шейла Хеті, “Якою має бути людина?”/”Як людині бути?”

Книгу Шейли Хеті про дружбу двох жінок, яка перетворила їх на ворогів, називають серіалом “Дівчата” у прозі. Сама Хетті зізнається, шо не любить писати вигадані історії, а в її чесному і хльосткому романі можна знайти реальні електронні листи і розмови членів арт-тусовки Торонто.

Найкращі психологічні романи

Єлена Ферранте, серія “Неаполітанський квартет”

Дізнавшися про зникнення своєї “заклятої подруги” Ліли від її непутящого сина, Лєну зовсім не починає розшуки. Вона пише власну (далеку від об’єктивності) версію їхньої дружби, в якій буде все — перші книги і перше кохання, каморра та інтелігенція, ревнощі, зради і прощення. Історія Лєну та Ліли в чотирьох книгах підборкує читача розчинитися в життях героїнь, поринути з головою в омут слів та випірнути тільки на останній сторінці четвертого роману. Одна з кращих книг сучасності.

Особистість Ферранте таємнича — деякі вважають, що це творчий псевдонім одразу кількох авторів. Однак є інформація про те, що Єлена Ферранте і сама зростала в Неаполі, як героїні її “Квартета” — вона пише про брудні вулички бідних післявоєнних кварталів так, що ти одразу (велика сила літератури) опиняєшся там разом з маленькими Лєну та Лілою, які ще не знають, що на них чекає попереду.

Меггі Нельсон, “Аргонавти”

Автобіографічна книга поетесси Нельсон про стосунки з художником-трансгендером Гаррі Доджем — один з творів, які рекомендувала до прочитання акторка Емма Вотсон. Меггі Нельсон відверто досліджує власні почуття, говорить, не соромлячись висловів, про пологи, секс і смерть батьків. Російською або українською твір поки не переклали, отже, якщо наважитеся прочитати “Аргонавтів”, це будет ще й відмінна практика англійської.

Детективи книги: кращі

Роберто Боланьо, “2666”

Роман чилійця Боланьо, який помер у 2003 році, було видано посмертно. Книга складається з п’яти частин, які автор планував видавати окремо, однак його нащадки вирішили, що більш органічним буде єдиний твір.

Він включає “Історію критиків” про чотирьох викладачів німецької літератури з різних країн, “Історію Амальфітано”, головний герой якої — професор філософії родом з Чилі, що тиняється світом; “Історію Фейт” про журналіста з Нью-Йорка, який вимушений залишити США і приїхати до Мексики; “Історію злочинів” про страшні події, які відбуваються в місті Санта-Тереса, і “Історію Архімбольді” про німецького письменника, творчість якого поважають персонажі першої частини і який так само опиняються в Санта-Тересе.

Пол Бітті, “Розпродаж”

За цю книгу американець Пол Бітті у 2016 році отримав Букерівську премію. Бітті, який працював над романом сім довгих років, у своїй сатиричній книзі говорить про расизм і расову сегрегацію. Але робить це так, як нікому ще не вдавалося — його книгу вважають одним з найбільш дотепних романів сучасності, що руйнує всі расові стереотипи.

Найкращі книги світової літератури

Рейчел Каск, трилогія “Контур”

В першому романі трилогії ми знамимося з британською письменницею Фей, про яку мало що дізнаємося і в наступних двох книгах. Фей приїжджає на письменницькі курси в Грецію і там знайомиться з людьми та досліджує їхні історії, прагнення і пошуки сенсу життя, сама залишаючись загадковою фігурою.

Єн Мак’юен, “Спокута”

Роман сучасного британського класика Єна Мак’юена справедливо можна віднести до кращих книжок людства, розповідає історію рокового вчинку, який понівечив життя одразу кількох людей. Брайоні, яка живе у світі своїх фантазій, звинувачує у згвалтуванні, якого той не скоював, коханого своєї сестри, сина садівника Роббі. Увесь залишок життя Брайоні, що стала письменницею, намагається спокутати свою помилку.

Книгу Мак’юэна екранізував Джо Райт. У головних ролях знялися Деймс Макевой, Кіра Найтлі та Сірша Ронан.

Найкращі бізнес-книги

Джоан Дідіон, “Рік магічного мислення”

Письменниця і журналістка Джоан Дідіон була нагороджена за “Рік магічного мислення” Національною книжковою премією. У цій книзі Джоан Дідіон розповідає про втрату спочатку чоловіка, письменника Джона Грегорі Данна, який раптово помер від серцевого нападу, а потім і дочки Кінтани, яка була важко хвора. Для Дідіон зібрані в книзі уривки спогадів про улюблених людей, спроба описати її емоції до і після втрат – це, безумовно, терапія.

У моновиставі за книгою зіграла Ванесса Редгрейв. П’єсу написала сама Дідіон в 2007 році.

Нової класикою нашого століття критики також назвали “Leaving the Atocha Station” Бена Лернера і “Вогнемети” Рейчел Кушнер.

До “Високого канону” з книг, вже відомих українському читачеві, серед інших увійшли “Середня стать” Джеффрі Евгенідіс, “Дорога” Кормака Маккарті, “Коротке фантастичне життя Оскара Вау” Джуно Діаса, “Зникла” Гілліан Флінн і “Щиголь” Донни Тартт .

Весь список можна побачити тут.

Обкладинка: Susan Yin/Unsplash

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь