Спецпроєкти

Навіщо ми насправді позіхаємо і як це допомагає нашому мозку


Свого часу нам розповідали, що позіхання – ознака того, що хочеться спати, або реакція на задушливість у приміщенні. Італійські та американські біологи, розбираючись у природі цього процесу, дійшли іншого висновку. Виявилося, що ми позіхаємо для підтримки певної температури всередині черепа.

Один із авторів дослідницької роботи, Ендрю Геллап, зазначає: не тільки далекі від науки люди, а й вчені іноді розуміють механізм позіхання невірно. Геллап та його колеги провели експеримент. Учасникам дослідження прикладали до шиї спочатку холодний компрес (4 градуси за Цельсієм), потім теплий (46 градусів) та кімнатної температури (22 градуси). Кожний компрес тримали біля сонної артерії п’ять хвилин.

Переконавшись, що температура мозку піддослідних змінилася, вчені показували їм ролик із незнайомими людьми, що позіхають, та перевіряли реакцію. З’ясувалося, що холод знижує бажання позіхати. Після теплого компресу позіхали близько 85% піддослідних, а після холодного – приблизно 48%.

Попередні дослідження вчених довели, що взимку люди позіхають рідше порівняно із літом. А найбільш “заразне” позіхання викликає температура, приблизно, 20 градусів за Цельсієм. Висновок експерименту такий: механізм слугує для підтримки найоптимальнішої температури мозку, необхідної для його нормального функціонування.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь