Спецпроєкти

Чому порядок у домі не принесе вам щастя: думка вчених


“Наведений вдома порядок може змінити ваше життя”. Ці гучні слова належать Марі Кондо – японській авторці книги “Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди”. Книга розійшлася світом у кількості понад 11 мільйонів примірників. Крім того, мільйони людей слідкують за програмою Кондо, щоб досягти мінімалістичного блаженства.

Марі закликає наводити порядок радикально: спочатку прибрати всі речі, а потім сортувати. Цей підхід, за її словами, змушує жахатися купи барахла та позбавлятися від звички накопичувати все підряд. Потім Кондо рекомендує залишити лише корисне або те, що просто приносить радість.

Британська Кондо – це Софі Хінчліфф, більш відома як місіс Хінч. У своїх соцмережах вона демонструє, як змінює життя чистий і прибраний будинок. А каліфорнійська любителька чистоти й мінімалізму Бет Пенн – професійний організатор домашнього побуту, яка написала про це книгу і заснувала компанію, яка допомагає людям позбавитися мотлоху у будинку чи квартирі.

Такі приклади не поодинокі: мінімалізм та ідеальний порядок – це тенденція, яка обіцяє змінити життя на краще та зробити людей щасливими. Проте постійне прибирання і відсутність мотлоху насправді не стовідсоткова запорука щастя.

Безліч людей люблять свої старі речі: за допомогою таких дрібниць приміщення перетворюється на спражній дім, де ми живемо. “Для барахольщиків предмети – це джерело комфорту та почуття безпеки”, – відзначає Джеймс Грегорі, спеціаліст із клінічної психології та експерт з накопичення  з университету міста Бат (Великобританія). Він додає: якщо людині шкода викинути стару шкільну футболку, справа не в ній конкретно. У цьому випадку одяг пов’язаний зі спогадами, від яких не хочеться позбавлятися, і викинути його – майже, як позбутися частини себе.

Проте забагато барахла справді негативно впливає на життя. Це стверджують психологи Стефані Макмейнс і Сабін Кастнер з Прінстонського університету. Вони виявили, що безлад знижує здатність концентруватися та може збільшувати рівень тривожності і спричиняти стрес. Крім того, за неприбраним столом вірогідність переїсти або накинутися на джанк-фуд значно зростає.

А от наведення порядку збільшує вироблення дофаміну, який є важливою частиною “системи винагородження”. Про це розповідає невролог Софі Скотт із Університетського коледжу Лондона. Проте вона застережує: щоб не погіршити настрій, варто ставити реалістичні цілі, а не планувати ідеально прибрати величезний будинок за годину.

Концепцію позбавлення від усього мотлоху довів до крайності лондонський художник Майкл Ленді. 18 років тому він публічно зруйнував власні 7227 предметів, серед яких були любовні листи, одяг, автівка та речі, що залишилися від батьків. Акція називалася досить просто – Break Down (“Руйнування”). В інтерв’ю BBC Culture Ленді зізнався, що це був найщасливіший період у його житті. Моментами художнику здавалося, що він присутній на власному похованні, а час від часу він відчував чисте захоплення.

Тим не менш, колекціонування речей може також приносити щастя. Наприклад, експертка із вінтажного стилю Кейт Бівіс збирає сумочки, посуд та іграшки 60-х років. Вона обожнює знаходити речі того часу, навіть, якщо щось подібне в неї вже є. Бівіс вважає – мінімалістичні квартири виглядають нудно та прісно. А вчені Мінесотського університету відзначають – той самий творчий безлад допомагає нам знаходити нетривіальні рішення та ідеї.

Поради викидати все зайве або навпаки – накопичувати речі – тут не буде.

Істина, як завжди, десь посередині.

За матеріалами BBC Future

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь