Спецпроєкти

Де пити вино. Найкращі маршрути для винного туризму


Плануєте відпустку та обираєте маршрут по визначним винним місцям? Забудьте про старовинні шато у французькій сільській місцевості. Відтепер експерти радять обирати для винного туризму виноградники в полонинах Південної Америки.

Минулого тижня у Лондоні відбулося нагородження World’s Best Vineyard Awards 2019, під час якого винні експерти, foodie та інсайдери індустрії туризму з усього світу вперше визначили кращі виноградники у сучасному винному туризмі.

«Вино — це відображення оточення, терруару. І тут справа не лише у самому вині, мова йде про повний пакет», — заявив засновник премії Ендрю Рід.

Топ-50 найкращих виноградників обирали серед 1500 номінованих господарств з 17 виноробних країн світу. Звання переможця 2019 року отримала аргентинська виноробня Zuccardi Valle de Uco, розташована у долині Уко біля підніжжя Анд. За аргентинський проект міжнародне журі експертів винного туризму віддало близько 3500 голосів, пише видання CNN. Крім того, Zuccardi Valle de Uco отримало звання “Кращої виноробні Південної Америки”.

Zuccardi Valle de Uco (Argentina) / World’s Best Vineyards

Сімейне підприємство Zuccardi Valle de Uco було засноване у 1963 році, а в 2016 році тут з’явилася нова модерністська будівля виноробні, створена архітекторами Томом Х’юзом, Фернандо Раганато і Євгенією Мора. Себастіан Суккарді, що керує процесом, входить до топ-10 виноробів світу за версією журналу Decanter. Виноробня пропонує екскурсії та дегустації на своїх виноробних підприємствах, а також відмінне сезонне меню у ресторані Piedra Infinita Cocina.

Друге місце посіли виноградники Bodega Garzón з Уругваю, третє — виноробня R. López de Heredia Viña Tondonia, SA з Іспанії, яка також отримала звання найкращої в Європі. Ця виноробня розташована у регіоні Ріоха й протягом 150 років керується сім’єю Лопес де Ередіа. На четвертій сходинці опинилася виноробня Quinta do Crasto з Португалії, на п’ятому — Catena Zapata з Аргентини.

Bodega Garzón (Uruguay) / World’s Best Vineyards

Південна Америка, до речі, «захопила» половину першої десятки списку: тут опинилися дві виноробні з Аргентини, дві з Чилі і одна з Уругваю. Виноградники Чилі зібрали найбільшу кількість нагород — до топ-50 потрапили цілих вісім чилійських господарств.

А от традиційні напрямки винного туризму, як Франція і Італія, у списку кращих опинилися ближче до 20-ї позиції. Найвищим місцем для французького виноградника стала 16 позиція, яку зайняла виноробня Château Smith Haut Lafitte (Бордо). А найкращим італійським виноградником став Antinori nel Chianti Classico в Тоскані з культової вже виноробні, відкритої у 2012 році (18 місце).

Rippon (New Zealand) / World’s Best Vineyards

До першої десятки кращих з кращих увійшла також виноробня Rippon з Нової Зеландії, яка посіла 8 місце. Це господарство славиться біодинамічним виноградником на березі озера Ванака. Саме йому присудили титул «Найкраща виноробня Австралії і Азії».

Повний список з 50 накрайщих виноградників світу можна подивитися на сайті премії.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь