Спецпроєкти

Як знайти в келиху вина листя чорної смородини


Ти все-таки вирішив/-ла не шукати легких шляхів, зрадити власним звичкам і купити пляшку вина. Вперше усвідомлено, вперше в очікуванні відчуття «хрусткого смаку з нотками листя чорної смородини», який тобі пообіцяв напис на етикетці або стаття в інтернеті. Зрозуміло, що обрати ти хочеш найкраще вино.

І тут виникає питання: як знайти в келиху з вином той самий листок чорної смородини, цитруси, квітучі луки Провансу, вишневий джем, каву, тютюн, зелені трави, сідло з запахом ранкової прогулянки верхи, підлісся на світанку та загони з доглянутою домашньою скотинкою?

Стань власником правильного келиха для найкращого вина

Приготуйся до низки простих експериментів над власними рецепторами, які допоможуть зрозуміти, що все те, що досі здавалося тобі цілковитою маячнею чи як мінімум маркетинговим ходом, має своє раціональне пояснення. І що це, найголовніше, – може бути відчутним навіть для новачка в світі вина.

Почнімо з того, що шукати квітучі луки Провансу ми будемо все-таки в келиху. Не склянці, не в чашці, не в чарці. Ти здивуєшся, але форма келиху, з якого ти п’єш вино, має неабияке значення.

Це не просто данина моді, не питання естетики (хоча це також має місце), а питання того, як влаштований твій язик. Різні ділянки язика відповідають за сприйняття різних смаків: рецептори, відповідальні за сприйняття солодкого, знаходяться на кінчику язика, гіркого – ближче до гортані, кислого – з обох боків.

Те, куди потраплять перші краплі вина, багато в чому визначить твоє сприйняття його смаку. А це, своєю чергою, напряму залежить від форми келиху.

Аромат також сприймається нами по-різному в залежності від форми келиха: вона визначає і площу контакту вина із киснем, і відстань до носа. Це впливає на наше сприйняття запаху.

Дорогою додому зазирни в найближчий магазин і стань власником правильного келиху:

Для червоного насиченого вина підходить високий келих, як правило, великого об’єму. Його називають Бордоським.
Наприклад, ось за 69 грн.

Для червоного більш ніжного і тонкого вина підходить келих так званої бургундської форми: широкий і також об’ємний. Підійде для вин із сортів Піно нуар, як приклад, або ж Божоле.
Теж доступна ціна тут  – 53 грн.

Келих для білого вина відрізняється від келиха для червоного хіба що об’ємами – біля 350 мл, а також витягнутою формою. Знайшли його для тебе тут – 70 грн.

Тепер, коли у нас є новий інструментарій для вивчення вина, можна розпочинати експерименти

Як обрати найкраще червоне вино?

Є кілька сортів, які варто вважати найбільш впізнаваними. Ти з першого разу зможеш відчути їхні характерні ознаки, про які розповім трохи згодом, а наступного разу, скуштувавши навіть незнайоме тобі вино, відразу ці ознаки впізнаєш.

1. Розпочнемо з червоного сорту Каберне Совіньйон (Cabernet Sauvignon): родом із Франції, візитівка регіону Бордо, поширений сьогодні в усьому світі: особливо знаменитий в Каліфорнії, яка дає міцні потужні вина.

Між іншим, найдорожче у світі вино вироблене 2012 року австралійською винокурнею Penfolds саме із цього сорту винограду.

Спробувавши вино цього сорту, ти не зможеш не відчути в ароматі та смаку… джем із чорної смородини. Саме за цією ознакою зможеш відрізняти його в подальшому.

Зразок вина: Каберне Совіньйон із Австралії (309 грн).

2. Наступним сортом, який я запропоную, буде Совіньйон Блан (Sauvignon blanc): батьківщина сорту – Франція, долина Луари.

Рекомендуємо найкраще біле вино

Сорт доволі часто називають «джин-тоніком» нашого часу, настільки він популярний в усьому світі. Ми задля експерименту візьмемо зразок із Нової Зеландії, долини Мальборо, з її досить прохолодним кліматом.

Зразок вина: Совіньйон Блан із Нової Зеландії (346 грн).

Нам він цікавий, бо спробувавши його, можна відрізнити в ароматі та у смаку той самий листок чорної смородини, такий знайомий багатьом із нас з дитинства — кому ж не доводилось літом збирати ягоду під палючим сонцем?

А разом із ним і овочевий аромат зеленого болгарського перцю.

Найвитонченіші фантазери примудряються відчути в келиху вина із цього сорту тон з красивою назвою французькою мовою pipi de chat – «піпі де ша», в буквальному перекладі – «котячі пі-пі». Нехай це не лякає: якщо винороб і допускає присутність кішечок в пляшці, то лише найбільш інтелігентних та ненав’язливих їхніх представниць.

3. Наступною нотою, яку ми не зможемо пропустити в келиху з вином, буде смак і аромат солодкої ванілі. Такий ефект дає витримка в дубовій діжці. Не всім винам призначена подібна доля, однак є чимало регіонів, де подібний підхід практикується. Наприклад, Шардоне (Chardonnay) – ще один всесвітньо відомий сорт родом із Франції.

Задля експерименту візьмемо пляшку Шардоне із Австралії.

Зразок вина: Шардоне із Австралії (288 грн).

4. Іще один яскравий сорт — Шираз (Shiraz), з ним пов’язано найбільше легенд. В одній з таких розповідається, що свою назву сорт отримав від древнього персидського міста Шираз, що знаходиться на півночі сучасного Ірану, в околицях якого цей сорт був широко розповсюдженим. У Франції ж сорт відомий під іншою назвою – Сіра, що, втім, на його смакові якості ніяк не впливає.

Скуштувавши вино з цього сорту винограду, ти абсолютно чітко відчуєш смак спецій – зокрема чорного перцю.

Зразок вина: Сіра, ПАР (342 грн).

Пояснити таке різноманіття палітри смаків й ароматів досить просто – шкірка винограду різних сортів містить в собі хімічні речовини, які відповідають за певний запах. Наприклад, пірозини, містяться як в болгарському перці, так і в Совіньйоні, тому так часто він характеризується ароматом свіжого перцю.

Ще один простий експеримент наостанок: аромат вина професіонали називають «носом». Нас усіх природа наділила одним носом на все життя, а ось у вин ніс буває першим, другим і навіть третім.

Це означає, що аромат вина в келиху може змінюватись із плинністю часу.

Налий вина – «послухай» аромат – залиш келих на 10 хвилин (розумію, що завдання не з простих, але ми проводимо експеримент, все-таки) – і «послухай» знову – складно буде не помітити, що аромат змінився. Причина в кисні, що вступив в реакцію з вином.

Залишаючи вино «подихати», ти будеш відкривати в келиху все нові й нові відтінки аромату. Якими іменами їх назвати – питання, що обмежується лише фантазією!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь