Спецпроєкти

Що треба зробити зараз, щоб уникнути слабоумства у старості


Передбачити розвиток деменції або простіше – слабоумства – можна із високою вірогідністю. Є люди з генетичною схильністю до цієї хвороби, в яких ризик виникнення деменції у похилому віці на 91% більший, ніж у людей, які не мають такої схильності. Проте запобігти розвитку слабоумства цілком можливо, запевняють вчені.

Крім генетичних факторів, на виникнення різних видів деменції впливає і способ життя. Зокрема, куріння, алкоголь і шкідлива їжа збільшують шанси у похилому віці страждати від слабоумства. І навпаки – збалансований раціон і відсутність шкідливих звичок підвищують шанси зустріти старість, перебуваючи у нормальній свідомості.

Вчені надали результати дослідження, у якому взяли участь 196 тисяч британців (середній вік – 64 роки). У респондентів брали аналізи сечі, крові та слини, а також розпитували про їхній раціон та шкідливі звички. Виявилося, що, незалежно від генетичної схильності, у людей, які палять, часто вживають алкоголь, шкідливу їжу і не надто багато рухаються, на 35% більше шансів отримати діагноз “деменція”. А ризик розвитку слабоумства в осіб з генетичною схильністю та шкідливими звичками зростав на 183%.

А от людям, які мали високу генетичну схильність, проте вели здоровий спосіб життя, пощастило більше: ризик деменції, у порівнянні із попередньою групою, в них на 32% нижчий. Тож вчені, незалежно від генетичної схильності, радять слідкувати за харчуванням і відмовлятися від шкідливих звичок – це буде чудовою профілактикою слабоумства в майбутньому.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь