Спецпроєкти

Звідки береться фетфобія і як її позбутися


На обкладинках видань вже декілька років з’являються не лише худі; головні герої у фільмах також стали виглядати куди більш різнопланово, і, взагалі, у суспільстві змінюється ставлення до параметрів людського тіла і краси. Проте фетфобія – неприйняття людей із зайвою вагою – нікуди з наших голів не поділася. Розбираємося у причинах і пояснюємо, чому варто залишити товстих подружок у спокої.

Трохи про зайві кілограми

Про вагу у історичному контексті говорили вже мільйон разів. Про всяк випадок коротко нагадаємо: раніше зайва вага була ознакою заможності, а зараз показником наявності у людини грошей на здорову їжу та абонементу у тренажерку є підтягнуте тіло.

Ставлення до товстих упереджене: чомусь вважається, що зайві кілограми – це обов’язково результат щоденного обжирання солодощами і ігнорування спорту. Про гормональні проблеми або інші причини рідко хто замислюється. Та і навіщо – можна просто презирливо фиркнути “боже, як він/вона багато жере і не слідкує за собою” і додати “ця мода на жирних явно нездорова”. Якраз фразою про нездоров’я прикриваються всі, хто хейтять “жирух у лосинах”.

Реальні причини фетфобії

У реальності людям начхати на чуже здоров’я (якщо йдеться не про їхніх родичів або близьких друзів/партнерів). Єдина реальна причина хейту до товстих – те, що вони в очах хейтерів виглядають непривабливими. Але казати “так, я не люблю жирних, бо вони, на мою думку, виглядають стрьомно, а я б хотів/ла бачити навколо себе тільки худих чи підкачаних” мало хто наважується.

Ще менше людей готові підтвердити, що самостверджуються за рахунок інших: визнати, що помираєш у залі заради пресу, але об’єктивно не стаєш кращим за тих, у кого на животі жирові складки – не для слабких духом.

Чому хейт – не варіант

Ви можете казати “хочу і буду хейтити, маю право”. Але це безглуздо, бо:

Від вашого хейту товсті люди не схуднуть. Зайві кілограми не зникають після фраз “тобі б і скинути 10 кіло не завадило”

Ви гадки не маєте про стан здоров’я інших. Зайва вага не дорівнює хворобі, так само як і підтягнуте тіло не означає, що людина цілком здорова.

Раціон часто ні до чого. “Він жирний, бо багато їсть всілякої шкідливої фігні” – а ваша худенька подружка щодня наминає бургери та тістечка, запиваючи пивом, просто у неї класний метаболізм (жартики про відьму). Тільки її ви не хейтите, бо вона не набирає вагу.

Насправді ви не хочете допомагати. Ви не ходитимете з товстою малознайомою людиною до тренажерки, не переходитиме разом з нею на корисну та низькокалорійну їжу, не шукатимете їй лікаря тощо. Ви просто хочете хейтити і казати “ого розіжрався/лася”. Тож полишайте всі ці апеляції до здоров’я і не обманюйте себе.

Немає повальної моди на повноту. У вашому оточенні багато людей, які, побачивши на обкладинці журналу модель плюс сайз, почали їсти за трьох і казати “хоч би набрати ще пару десятків кіло”? То-то й воно.

Є вірогідність, що ви заздрите. У багатьох товстих людей є друзі та кохані, вони класно проводять час, подорожують, не соромляться надягати щось відверте і почуваються цілком щасливими. А ви сидите на самоті – красивий/а, худий/а і злий/а, поливаючи брудом інших.

І, нарешті, останнє – ніколи не буде так, щоб вам усі подобалися. І ви подобаєтеся далеко не всім. Тож немає сенсу витрачати час і сили на хейт, якщо можна обрати заняття, від якого стаєш щасливим/ою, і залишити інших людей з будь-якою вагою у спокої.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь