Cпецпроекти

Атомна горілка. Вчені виготовили горілку з чорнобильського зерна


17
Поки Чорнобильська зона відчуження переживає туристичний бум через небувалу популярність серіалу «Чорнобиль», вчені з усього світу працюють над дослідженнями, які мають допомогти регіонам, що постраждали від стихійних лих.

Одне з таких багаторічних досліджень стосується вивчення наслідків Чорнобильської аварії. Так, група українських і британських вчених виготовили горілку з пшениці, яку було вирощено на території Чорнобильської зони. Ця пшениця, у свою чергу, росла із використанням води, яку брали у чорнобильському водоносному горизонті.

Фото: drinkstrade.com.au

Як передає  ВВС, горілка під назвою Atomik стала першим продуктом, який потрапив із занедбаної території навколо пошкодженої АЕС.

Усе почалося з того, що вчені Портсмутського університету Великої Британії, під керівництвом професора Джіма Сміта, виростили зерно на забрудненій території в околицях зруйнованої атомної електростанції. Вирощене зерно вони перегнали на спирт. Отриманій горілці вони дали назву Atomik, заснувавши Чорнобильську спиртову компанію.

«Це єдина пляшка у світі. Якщо чесно, у мене дуже тремтять руки, коли я її піднімаю», — розповів виданню BBC професор Джим Сміт. За його словами, горілка не містить радіації.

За словами Джима Сміта, творці горілки залучили до дослідження вчених з радіологічної лабораторії Саутхемптонского університету. Радіологів попросили перевірити горілку на наявність радіації. Перевищення допустимих норм ніхто не виявив.

 

 

Джим Сміт працює над дослідженнями наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 1990-х, і зазначає, що умови життя на територіях, що межують із зоною відчуження, з тих пір залишилися незмінними, на відміну від природи, яка відновлюється.

«Так, у зоні відчуження існують вогнища радіоактивного забруднення. Але здебільшого рівень забруднення у цих районах нижчий, ніж в інших частинах світу з відносно високим природним фоновим випромінюванням», — говорить професор Сміт.

Вчені сподіваються, що виробництво горілки сприятиме економічному розвитку регіонів, що прилягають до зон відчуження. У зв’язку з цим, британські вчені, разом із українськими колегами, заснували Чорнобильську спиртову компанію, яка має на меті  виготовити ще 500 пляшок горілки Atomik цього року, і продавати її туристам як сувеніри. Вчені хочуть налагодити виробництво і продаж чорнобильської крафтової горілки, а більшу частину прибутку направити на розвиток регіону.

Смакові властивості горілки

Журналістка ВВС Вікторія Гілл попросила барменів одного з лондонських барів порівняти смакові властивості горілки Atomik з будь-якою іншою горілкою домашньої перегонки.

«За смаком це скоріше зерновий спирт, ніж горілка, і хоча у ній більше фруктових ноток, ви все одно відчуваєте смак зерна», — прокоментував смак горілки Сем Армей з Bar Swift, що у районі Сохо. Бармен припустив, що з неї він міг би приготувати класичний мартіні, але із додаванням шампанського.

Нагадаємо, кількість туристів у зоні відчуження значно зросла цього року. Причина — серіал «Чорнобиль» виробництва НВО. Історію про трагедію на Чорнобильскій АЕС вже назвали найкращим серіалом року. А у рейтингу популярного сайту про кіно IMDB «Чорнобиль»  обігнав такі популярні серіали як Breaking Bad та Game of Thrones.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: