Спецпроєкти

Чому “Чорнобиль” — кращий серіал 2019 року (і ваш порятунок після “Гри престолів”)


“Гра престолів” нарешті завершилась, вибісивши всіх фанатів – причому настільки сильно, що довелося створювати сервіс психологічної підтримки для постраждалих після останньої серії. Але у світі знайшовся бальзам на вашу пошматовану душу – міні-серіал “Чорнобиль”. Не приховаємо – від нього нестерпно болить, але зцілювальний ефект не змусить на себе довго чекати. Розказуємо, чому “Чорнобиль” – найліпший серіал цього року (і, відповідно, чому варто подивитися).

Бо в нього найкращий рейтинг на IMDB

“Чорнобиль” обігнав Breaking Bad та Game of Thrones. А це вже про щось говорить.

Бо він атмосферний

Звісно, це не якась лампова атмосфера. І дивитися на людей, які не зрозуміли, що за трагедія насправді відбулася, страшно і боляче. Але всі деталі і подробиці створюють атмосферу, що змушує серіал лишатися в пам’яті (і іноді мурашитися при перегляді).

Бо ви дізнаєтеся про те, що насправді відбувалося в 1986

Чорнобиль – це важка тема. Але оминути її ніяк: це невід’ємна частина нашої історії. Якщо ви ще не готові читати книгу Алексієвич “Чорнобильська молитва”, а фільм “Аврора” вже давно подивилися, і вам було замало, – серіал точно для вас.

Бо він реалістичний навіть у деталях

Звісно, без художності та додавання персонажів, яких в реальності не було, не обійшлося. Але автори підійшли до проекту з розумом і любов’ю: там ви не знайдете недоречних пляшок (привіт, “Гра престолів”) чи ще якихось занадто сучасних атрибутів. Навіть вимикачі виглядають автентично. А саме цього після купи серіальних ляпів ми й хотіли побачити.

Бо його не розтягнуть на мільйон серій

У “Чорнобилі” всього лише пять серій, і дехто вважає це мінусом. Але, на нашу думку, це безперечний плюс: ніякого розтягування сюжету, нових недолугих персонажів і закінчення першого сезону з підводкою до другого. Міні-серіал не зіпсують відверто поганим продовженням, і після перегляду не залишиться ніякого нудотного післясмаку.

Бо там грає Стеллан Скарсгорд

Батько цілої акторської ватаги (і того самого Пеннівайза з нового “Воно”, до речі”), який і сам є класним актором. Подивитися на Скарсгорда-старшого, що грає радянського чиновника, безперечно, варто. Інші актори, до речі, теж не підводять.

Бо персонажів не ідеалізують

Те, що герої в якісь моменти викликають відразу, – природньо. В той же час людяність у них не відняти, інша справа – її не одразу можна побачити. Ми вже вдосталь надивилися на ” 100% хороших” і “абсолютно поганих” – настав час для неоднозначних, у яких легко впізнати себе.

Бо його багато критикують

Якби відгуки були лише позитивними, ми б щось запідозрили. А від критики нікуди не подітися – значить, серіал байдужим не залишив. Його хочеться коментувати, сперечатися з творцями, відшукувати недоліки і критикувати тих, хто його зацінив. І це найголовніший плюс.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь