Спецпроєкти

«Києву не вистачає класного фаст-фуду». Інтерв’ю із власницею кафе LAVO


Наприкінці липня у Києві відкрилося кафе LAVO, яке працює у форматі «здоровий фаст-фуд». Тут пропонують кілька видів авокадо-тостів і рапи – роли із бездріжджового лавашу з сиром. А ще — морозиво з авокадо та веганські солодощі.

Кафе, що розташоване на розі вулиць Гоголівської та Бульварно-Кудрявської, відкрила колишня директорка мережі Mira Cafe Світлана Мосіна. Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк поспілкувалася зі Світланою та дізналася, чому саме авокадо-тости, скільки потрібно часу, щоб відкрити кафе з нуля, та що робити з хейтерами, які пишуть безліч коментарів у соцмережах.

LAVO — це злиття слів love та avocado. Я – фанат авокадо, обожнюю авокадо-тости, скуштувала у Києві, мабуть, сотню різних тостів із авокадо у різних кафе та ресторанах. Та, на жаль, у жодному закладі не зустріла ще авокадо-тост, який був би мені до вподоби. Тому я вирішила відкрити заклад, де я зможу робити такі тости, які подобаються саме мені.

Одразу ж після відкриття пішли коментарі. Хтось писав, що ми вкрали концепцію у Orang+Utan, бо кілька світлин ми зробили на фоні білої плитки. Так, ми використали у дизайні білу плитку, але не у залі, а у туалеті. У нас взагалі дуже красива інстаграмна вбиральня — біла плитка, неоновий надпис you are so hot. Але жодної паралелі із Orang+Utan я би не проводила.  У пиріжковій «Тітка Клара», наприклад, теж біла плитка. І у Mira Cafe. І у сотні інших закладів. 

Потім пішли коментарі щодо пластику. Ми одразу заявили, що концепція нашого закладу у тому, що ми проти пластикового сміття. Тому відмовилися від використання пластику: трубочки до напоїв пропонуємо паперові, прибори у нас дерев’яні, а кришечки до кави – з кукурудзяного крохмалю. 

Дуже прикро, коли ти щось робиш і намагаєшся зробити це якомога краще, а замість підтримки отримуєш лише критику та підніжки.

Ще у нас є  ложки із кукурудзяного крохмалю. Одна з таких ложок є на фото, на якому дівчина їсть десерт. І тут почалася така хвиля коментів: люди, писали, мовляв, чого вони брешуть, кажуть, що без пластику, а самі фоткають одноразові ложки. Нікому навіть на думку не спало, що ложка може бути з крохмалю!

Звичайно, мене все це дуже засмучувало та пригнічувало. І досі задівають подібного роду коментарі. Дуже прикро, коли ти щось робиш і намагаєшся зробити це якомога краще, а замість підтримки отримуєш лише критику та підніжки. Але потім я подумала, що якщо брати все це близько до серця, то і серця не вистачить. Хейтерів багато, а я — одна. Тому я просто продовжую робити свою роботу. 

А щодо пластику — так, плани у нас дійсно грандіозні, у майбутньому ми хочемо відмовитися від пластику навіть там, де гості цього не бачать. Ви бачили скільки сміття навколо? Світ захлинається у пластику! Не хочу бути причетною до цієї катастрофи. На жаль, ми живемо у такому світі, що повністю відмовитися від пластику не вдається. Але особисто ми докладаємо всіх зусиль.

Деякі люди кажуть, що в нас дуже дорого, як для фаст-фуду. Всі звикли, що «швидка їжа» — це шаурма за 40 гривень або пиріжок за 20. Люди не звикли платити гроші за їжу, яку ти можеш з’їсти на ходу за 5-7 хвилин. Тобто коли ти приходиш до ресторану, ти розумієш, за що віддаєш такі гроші: атмосфера, обслуговування, робота кухарів… А тут сендвіч за 100 гривень і одразу такая реакція: «Щооо?».

Ніхто не думає, що авокадо — це імпортний продукт, тому страви з ним апріорі не можуть коштувати дві копійки.

Ніхто не думає, що авокадо — це імпортний продукт, тому страви з ним апріорі не можуть коштувати дешево. Я вже мовчу про хамон та лосось. І про дійсно смачний хліб. Але, принаймні ніхто ще не скаржився, що йому було несмачно. А це вже добрий знак. Тому, думаю, коли-небудь ми дійдемо до того, щоби їсти сендвічі з авокадо на ходу замість смажених пиріжків і шаурми. Києву, на мій погляд, не вистачає класного фаст-фуду — смачного та корисного.

Кафе я відкрила за два місяці. Взагалі-то, я планувала впоратися за місяць, але, «щось пішло не так». Багато хто каже, мовляв, нереально відкрити заклад з нуля лише за два місяці. Я вам скажу, що цілком реально! Але за умови, що ти розумієшся на всіх процесах.

Я працюю у ресторанній сфері вже десять років, починала з офіціантки у суші-барі, потім перейшла у кафе «Варенье» і там виросла до керівництва закладом. А коли працювала у «Варенье», то почала худнути та стежити за своїм харчуванням. І задумалася про те, що круто було би відкрити кафе зі здоровою їжею. Так з’явилася мережа Mira Cafe, я там працювала директоркою і називала себе «дірєктор міра», тобто директор світу. А потім мені вже схотілося працювати на себе. І так з’явилося LAVO.

Багато хто каже, мовляв, нереально відкрити заклад з нуля лише за два місяці. Я вам скажу, що цілком реально!

Як я вже казала, від задуму до реалізації минуло два місяці. Я знайшла інвестора — ним стала моя знайома, яка однією з перших повірила у мою ідею. Проте бізнес-план ніхто не відміняв: гроші від цієї знайомої я отримала лише після того, як чітко прописала все від А до Я. Потім знайшла приміщення, з яким мені, до речі, дуже пощастило: оренда досить низька, як для такої локації. Тут буквально за рогом ціна на оренду удвічі, а то і втричі більша.

Увесь стартап обійшовся мені у 30 тисяч доларів. Але треба брати до уваги, що я знаюся на ресторанних процесах. Не думаю, що людина, яка жодного дня не працювала у цій сфері, зможе вкластися у ці терміни та названу суму. Наприклад, пересічний громадянин не знає, яку кавову машину треба купувати, яке зерно треба для кави, як цю каву треба варити, скільки продуктів для сендвічів треба купляти, аби було максимально беззалишкове виробництво. Здавалося би, такі дрібниці, але всі ці нюанси дуже важливі. Плюс команда. Це, як на мене, найважливіший момент. Дуже важливо знайти людей, з якими ти на одній хвилі. Мені з цим теж дуже пощастило, у LAVO зібралися класні хлопці та дівчата.

Якщо мене спитають, яким я бачу гостя LAVO, то це, насамперед, людина, яка багато подорожує. Бо скуштувати на смак справжній авокадо можна лише там, де він росте — в Ізраїлі, Іспанії, Перу, Еквадорі. Якщо ти хоч раз у житті їв справжній стиглий авокадо, ти ніколи не скажеш, що це несмачно. Бо ти знаєш, що він має бути м’яким і кремовим, що до нього треба додати дрібку солі й перцю та крапельку лимонного соку.

Ми знаємо, які на смак справжні яблука та груші, якими мають бути помідори. Але авокадо в Україні не ростуть, тому ти не можеш знати, який він смак, якщо не поїдеш куди-небудь. Те саме стосується і манго. Тому наші гості, у першу чергу, — це люди, які розуміються на «екзотиці». А також ті, які хочуть споживати здорову їжу. І які розуміють, що класні штуки не можуть коштувати дві копійки. А також розуміють, що «швидка їжа» — це не лише смажений пиріжок у переході метро.

LAVO
вул. Гоголівська, 11/39
розклад роботи: з 09:00 до 21:00
Facebook | Instagram

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь