Спецпроєкти

11 речей, яким нас вчить Джеймі Олівер


Відомий британський шеф-кухар Джеймі Олівер, який зараз знаходиться на межі банкрутства, вважає, що однією з причин обвалу його ресторанної імперії став Brexit.

На його думку, люди перестали відвідувати ресторани «через невизначеність» після референдуму 2016 року і оголошення про Brexit. Олівер переконаний, що з того часу звички людей значно змінилися.

За словами шеф-кухаря, він вважав себе «досить великим», аби врятувати мережу своїх ресторанів: у спроби врятувати свої заклади він вклав 13 мільйонів фунтів стерлінгів. Проте, це не допомогло, компанія втратила майже втричі більше лише за один рік.  Зараз Джеймі звинувачує у своєму краху Brexit так переконує, що він не має наміру «сидіти склавши руки».

Редакція bit.ua бажає Джеймі успіхів у цій нелегкій боротьбі та пригадує його основні кулінарні правила, що допомогли йому стати одним з найпопулярніших кухарів у світі.

Правило №1. Готуйте італійську їжу

Джеймі Олівер переконаний, що італійська їжа якнайкраще підходить для дому. «Не секрет, що я пристрастний фанат Італії. Я люблю все, що пов’язано з цією країною, починаючи від прекрасної їжі, закінчуючи способом життя італійців», — каже Олівер.

За його словами, коли він вчився у коледжі, студентів попросили уявити, де саме вони би хотіли працювати. «Усі мої однокурсники почали називати дорогі ресторани, а я сказав, що хочу робити кращу пасту у місті, — каже Джеймі. — Все збулося. Готувати італійські страви у себе вдома не складно. Потрібно лише трохи любові і турботи, щоб перетворити сезонні інгредієнти в їжу, яку полюбить вся сім’я».

Правило №2. Не забувайте про своє коріння

У випадку Джеймі — про британську їжу. Олівер активно популяризує англійську кухню. «Британська їжа, ніби міцні обійми, робить тебе щасливим», — говорить Джеймі. Любов до батьківщини Джеймі проявляє не лише у численних рецептах, а й у книзі «Моя Великобританія», а також у однойменному серіалі — так званих «дорожніх пригодах» Олівера, який їздить країною у пошуках відповіді на питання: «Що робить британську їжу великою?»

Шестисерійне шоу вперше було показано наприкінці листопада 2011 року на каналі Channel 4. І вже кілька років кухар розповідає про британську їжі та вчить на новий лад готувати традиційні страви типу яєць по-шотландськи, корнуельських пирогів, британських тефтелей, фіш-енд-чіпс і яловичини «Веллінгтон».

Правило №3. Користуйтеся духовкою

Запечені продукти — ще одна пристрасть Джеймі Олівера. Він обожнює страви, які готують самі себе: поставив у духовку, забув на 20 хвилин, потім дістав, а обід вже готовий. «Коли почало виходити моє шоу “Голий шеф”, ми з дружиною практично не бачилися, адже у мене було по три зміни у день, — розповідає Джеймі. — Джулс не вміла готувати, та я хотів бути впевнений, що вона нормально повечеряє. Що я робив? Залишав записку з простим рецептом, таке собі любовне послання. Все, що їй потрібно було зробити, — чітко слідувати моїм інструкціям та користуватися духовкою. Як правило, за 20 хвилин її вечеря завжди була готова».

Джеймі обожнює розповідати цю історію. За його словами, їжа — це можливість висловити свою любов і турботу про близьких. «Моя мрія, щоб якомога більше людей навчилися готувати», — каже кухар.

Правило №4. Не забувайте про сніданок

«Ніколи не відмовляйтеся від сніданку!» — каже Джеймі. Так переконує: день необхідно починати правильно, оскільки тільки так можна довше протриматися без солодких перекусів і зарядитися поживними речовинами.

У своїй скарбничці Олівер має безліч рецептів сніданків. Один з найулюбленіших інгредієнтів — вівсянка. Якщо вам ліньки варити кашу 18 хвилин, Олівер пропонує заготовити мелену гранолу на два тижні наперед і додавати її в йогурти, каші і всюди, куди забажаєте.

Правило №5. Готуйте курку

Геніальність курки, на думку Олівера, полягає у тому, що з нею можна приготувати неймовірну кількість страв. Цей птах — універсальний продукт, з яким легко знайти застосування практично у будь-якій кухні. Не важливо, відкриєте ви розділ «Здорова їжа» або «Улюблені страви для всієї сім’ї», скрізь ви знайдете курку.

Важливий момент: Джеймі Олівер переконує, що курка обов’язково має бути домашньою, тобто вирощеною у селі або на фермі. «Я за те, щоб використовувати свіже м’ясо здорових тварин, яких утримували у хороших умовах і які отримували якісний корм. Буде краще, якщо тварина перебувала на вільному випасі», — каже Джеймі.

Правило №6. Зверніть увагу на фенхель

За словами Джеймі, всі ми недооцінюємо фенхель. «Це одна з моїх найулюбленіших рослин, які я вирощую на своєму городі. З фенхелем можна зробити купу всього», — каже шеф-кухар. Олівер обробляє овоч і у повному захваті розповідає, що можна зробити з кожної його частини: що саме тушкувати з маслом, що додати у бульйон, що — у різотто, а що приготувати на пару, на грилі з лимонним соком і оцтом.

«А ще його люблять діти: мій син Бадді обожнює жувати листя фенхеля, наче жуйку», — зізнається «голий кухар».

Правило №7. Додавайте у воду фрукти і трави

Газована вода та інші магазинні солодкі напої — вороги у будинку Оліверів. Тим, хто хоче відчувати себе добре, шеф радить пити більше води. За його словами, це найкраща живлюща речовина на планеті, натуральна і без калорій.

Якщо ж ви не хочете пити просту воду, пийте красиву — із натуральними ягодами і фруктами. Джеймі пропонує рецепти ароматної води з огірком, яблуком і м’ятою, цитрусами, кавуном і базиліком, гранатом, імбиром і лаймом.

Правило №8. Експериментуйте з чилі

«Я — дикий фанат перця чилі. Я продовжую вигадувати все більше і більше гострих страв, аби мати можливість з ним експериментувати», — каже Джеймі. Олівер навіть вигадав авторську варіацію чилі кон карне, які дав назва чилі кон Джеймі: він готує цю страву з грудинкою. Чилі-соуси Олівер радить приготувати собі на рік вперед.

А одного разу громадськість обурив випадок, коли засмучений поведінкою 12-річної дочки Олівер натер перцем чилі скибки яблука. «Я не можу лупцювати дітей, тому в якості покарання даю їм чилі», — пояснив той.

Правило №9. Надихайтеся Мексикою

Мексиканська їжа — ще одна тема, яка надихає Джеймі Олівера. У його кулінарних книгах і передачах можна знайти дуже багато рецептів мексиканської кухні. Можливо, тут свою роль зіграла любов кухаря до помідорів, бобів та чилі. А ще — цінність сімейних традицій, актуальна як для мексиканців, так і для Джеймі.

«Голий шеф» обожнює готувати сніданки по-мексиканськи з квасолею та помідорами, всілякі тако, фахітас, тортильї, кесадільї, буріто, гуакамоле, та й, у цілому, любить сервірувати їжу на коржиках.

Правило №10. Не забувайте про Азію

Азія у всьому своєму різноманітті присутня у рецептах британського шефа. Корея, Китай, Таїланд, Індонезія — у Олівера можна знайти рецепти з усіх країн. Зокрема, Джеймі дуже любить страви у форматі one-pot meals: проста їжа, приготована нашвидкуруч в одній посудині — воку (глибока пательня), сковороді або каструлі.

«Такою їжею легко нагодувати всю сім’ю або натовп гостей: зачерпнув, розлив по чашках — і всі щасливі», — каже Джеймі.

Правило №11. Будьте простішими

Джеймі Олівер — фанат простоти та відсутності «заморочок». Він вдягається у простий одяг та обожнює їсти руками. А також не уявляє свого життя без села. «Сьогодні ми загрузли у своїх телефонах і все більше віддаляємося від ферм. Немає значення, у місті ти живеш чи ні, зайнятий чи ні, багатий чи бідний, дуже важливо готувати для тих, кого любиш. Найкращі вечері у моєму житті ніколи не були серед багатіїв. Краща їжа, яку я куштував в Італії, ніколи не була у мішленівських ресторанах. Найсмачніше зі мною завжди траплялося серед звичайних простих людей, які вміють готувати», — каже Джеймі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь