Спецпроєкти

Топ-8 найуспішніших акторських династій у кіно (частина 2)


Ви вже прочитали першу частину нашого матеріалу про талановитих батьків і їх не менш обдарованих дітей в кіно? Там ми вже розповіли про сім’ї Коппола, Болдуін, Робертс і багатьох інших. Якщо не прочитали, то ось вам лінк.

А ми продовжуємо з’ясовувати, хто ще під час домашніх посиденьок може хизуватися своїми кінонагородами, а не обговорювати відпустку в Затоці.

Фонда

Пітер, Джейн, Бріджит Фонда і Трой Гаріті

Генрі Фонда танцював на Бродвеї і знімався в Голлівуді більше п’ятдесяти років. Володар «Оскара» за роль у фільмі «На золотому озері». Саме в цій картині він зіграв з дочкою Джейн.

Джейн пішла по «бродвейських стопах» батька і навіть перевершила його за кількістю золотих статуеток американської Кіноакадемії – їх у неї дві. Її син Трой Гаріті – актор безлічі серіалів. Найкраще його можна оцінити за серіалом «Футболісти», де його партнером став Дуейн «Скеля» Джонсон.

Рідний брат Джейн двічі номінувався на «Оскар» і отримав 2 «Золотих глобуса». Він батько актриси Бріджит Фонда, у якої в шлюбі з композитором Денні Елфманом народився син Олівер. Чекати четверте покоління?

Беррімор

Лайонел, Джон і Дрю Беррімор

Це одна з найстаріших кінодинастій Штатів. У величезному генеалогічному дереві американців Беррімор нескладно заплутатися – чи не кожен представник цієї протяжної династії так чи інакше був пов’язаний з екраном і сценою.

Наприклад, можна спробувати розібратися з Берріморами з «плодів дерева» – наймолодшої представниці роду Дрю. Ми тут писали, як дівчинка починала свою кар’єру, але зараз Дрю вже сорок, і список фільмів з її участю поповнився десятками хітів. А талант їй дістався від діда і батька. І якщо батько Джон Дрю Беррімор задовольнявся невеликими ролями в хороших фільмах в 50-70-х, то діда Джона Беррімора не без причини називають зіркою німого кіно і одним з кращих акторів покоління. Хоча він знімався і в звукових фільмах. Заслужено нагороджений власною зіркою на Голлівудській алеї слави.

Його брат Лайонел на другій церемонії вручення «Оскарів» (1930) був номінований як кращий режисер за фільм «Мадам Ікс», а на наступний рік виграв нагороду як кращий актор. У 1933 році вів п’яту церемонію вручення «Оскарів». За свій внесок у розвиток кіноіндустрії Лайонел Беррімор також, як і Джон удостоєний зірки на алеї слави.

Етель Беррімор молодше Джона на рік, але свій «Оскар» отримала тільки в 1945-му за кращу жіночу роль другого плану у фільмі «Тільки самотнє серце». За старою традицією Беррімор, Етель також має зіркою на алеї слави.

Прадід і прабабусі Дрю – Герберт Артур Чемберлен Блайт більш відомий, як Морріс Беррімор і Джорджіана Емми Дрю, відома як Джорджі Дрю Беррімор також були акторами,

Х’юстон

Вальтер Х’юстон (1883-1950), Джон Х’юстон (1906-1987), Анжеліка Х’юстон (1951) і Денні Х’юстон (1962)

Голова цієї династії Уолтер Х’юстон народився за 12 років до доленосного показу братами Люм’єр прибуваючого поїзда. Так що династія Х’юстонів в певній мірі ровесниця кіно.

Уолтер танцював на Бродвеї, пізніше переїхав до Голлівуду і отримав «Оскар» в 1949 за роль у фільмі «Скарби Сьєрра-Мадре». Режисером картини став його син Джон, який забрав за «Скарби» ще дві статуетки в ту ніч нагородження – за кращу режисуру і сценарій. Раніше Джон тричі за 2 роки номінувався на «Оскар», як сценарист.

За ті ж «Скарби Сьєрра-Мадре» Джон отримав «Золотий глобус» як кращий режисер. А потім повторив це досягнення через 36 років за режисуру фільму «Честь родини Прицці». Але не це робить Х’юстонів унікальними.

У Джона в шлюбі з четвертою дружиною примою-балериною Енріке Сома народилася донька Анжеліка, яку ми знаємо за роллю Мартіші Аддамс (мама з однойменної сімейки). Саме Анжеліка грала в батьківській картині «Честь родини Прицці» і отримала «Оскар» за кращу жіночу роль другого плану. Таким чином Хьюстони стали першою голлівудською династією, удостоєною «Оскарів» у трьох поколіннях, причому і Уолтер Х’юстон, і Анжеліка Х’юстон отримали свої нагороди за ролі, зіграні у фільмах Джона Х’юстона.

Ще одна дитина Джона Х’юстона Денні Х’юстон – номінант на премію «Золотий глобус», працював з Мартіном Скорсезе, Рідлі Скоттом і іншими іменитими режисерами. Саме він грав Уільяма Страйкера у «Людях Ікс: Росомаха» і його ідеєю було «залити» в героя Х’ю Джекмана адамантій.

Сазерленд

Дональд, Кіфер, Сара, Рейчел, Россіф Сазерленд

Дональд Сазерленд відомий нам за роллю президента Коріолан Сноу з антології «Голодні ігри». Він володар двох «глобусів» і однієї «Еммі». Також він знімався у Олівера Стоуна в «Джон Ф. Кеннеді: Постріли в Далласі» з Кевіном Костнером і Гарі Олдменом, в «Гордості і упередження», «Збройовому бароні» та інших картинах. На відміну від сина Кіфера Сазерленда, який головним своїм кіношним капіталом обзавівся після серіалу «24 години».

Завдяки цьому серіалу Кіфер отримав кілька десятків номінацій, «Золотий глобус», по дві «Еммі» і премії Гільдії акторів. Кіфер міг би стати однією з головних зірок свого покоління, якщо б не згубна пристрасть до алкоголю з усіма витікаючими з цього проблемами. В результаті по-справжньому розкрився Сазерленд-молодший в той час, коли його однолітки вже пройшли етап становлення. До речі, обидва Сазерленда знялися в головних ролях драматичного вестерну Джона Кассара «Покинутий».

З другим сином від актриси Френсин Рассетт Россіфом глава сімейства грав у комедії 2010 року «Художник-злодій». Россіф поки відзначився лише невеликими ролями. Також, як і його брати Егнус і Руг Сазерленд.

Доповнюють династію сестра-близнючка Кіфера Рейчел і її дочка Сара, яка найбільш відома за роллю Кетрін Майер в серіалі «Віце-президент».

Уейанс

Марлон, Шон, Деймон і Кінен Айворі Уайанс

Продавець в супермаркеті Хауелл Стоутен Уайанс і його дружина домогосподарка і соціальний працівник Ельвіра Алетія, проживали в Гарлемі, Нью-Йорк, коли у них народився перший з десяти дітей Дуейн. Так почалася одна з найбільших династій в історії кіно.

Можна довго їх перераховувати, але слід відзначити, що найуспішнішими поки стали 4 брата – Деймон, Марлон, Шон і Кінен Айворі. Вони стали головними героями наших улюблених комедій юності – декількох частин «Дуже страшного кіно», «Не погрожуй південному централу» і «Майора Пейна».

Перше покоління Уейансів повністю віддалося кіно, а це 10 акторів, композиторів, сценаристів і продюсерів. З другого покоління можна відзначити 7 братів і сестер, чиї роботи можна швидко відшукати в інтернеті. Хоча є впевненість, що талант не розгубив ніхто з дітей відомих батьків і можна сподіватися, що всі 22 внуки і внучки Хауелл і Ельвіри Уейанс трудяться на благо кіно.

Сумські

Ольга та Наталія Сумські

Народний артист України В’ячеслав Сумський і його дружина Анна, стали родоначальниками акторської династії, яку гідно продовжили дочки Наталія і Ольга.

В’ячеслав Народний артист України, Ганна – Заслужена артистка УРСР. Обидві їх дочки також стали народними артистками України. Але на Наталії та Ользі династія не закінчується.

Старша сестра народила від українського оператора Ігоря Мамая дочку актрису і співачку Дарину. А від нинішнього чоловіка актора Анатолія Хостікоєва – сина В’ячеслава, який також вже дебютував в кіно.

Ольга теж вирішила пов’язати своє життя з колегою по цеху. Першим її чоловіком став Народний артист України Євген Паперний, від якого Ольга народила ще одну актрису Антоніну. Тоня також вибрала в якості супутника по життю актора Володимира Яглича.

Другим чоловіком молодшої Сумської став актор Віталій Борисюк. У них в шлюбі народилася дочка Анна, яка в свої 16 років вже з’являється в рекламі в якості моделі.

Джилленхол

Меггі і Джейк Джилленхол

Джейк і Меггі Джилленхол – дві самодостатні творчі одиниці, діти режисера Стівена Джилленхола і сценаристки Наомі Фонер. Кілька разів вони грали разом у фільмах свого батька і, звичайно, в «Донні Дарко», де Меггі виконала роль старшої сестри свого брата.

Меггі є володаркою «Золотого глобуса» і номінантом найпрестижніших кінопремій, включаючи «Оскар». Отримуючи великі ролі у великих картинах («Темний лицар»), актриса не зазнається і час від часу бере участь у скромних малобюджетних експериментах.

Що стосується Джейка, то відразу і не згадаєш актора, який в одній з перших ролей став головним героєм культової картини, як вийшло у Джилленхола в «Донні Дарко». Джилленхол є дворазовим номінантом і володарем премії Британської кіноакадемії, номінантом на премію «Оскар» і дворазовим номінантом на премію «Золотий глобус».

До речі, ми писали, як він починав кар’єру, а ще внесли його фільм «Горбата гора» в рейтинг кращих картин, незаслужено обділених «Оскаром».

Олсен

Ешлі, Елізабет і Мері-Кейт Олсен

З сестрами-близнючками Олсен все було вирішено в дев’ятимісячному віці, коли їх відібрали для зйомок американського ситкому «Повний дім». Дотримуючись закону про дитячу працю, продюсери постійно змінювали їх у кадрі і через плаксивість Ешлі значну частину першого сезону на майданчику доводилося працювати Мері-Кейт. Сестри Олсен стали популярним брендом.

Номінально вони були визнані наймолодшими продюсерами в історії та наймолодшими мільйонерами – шестизначні суми дівчинки заробляли до 10 років (цей текст ми написали тільки для того, щоб зіставити свій нинішній вік і заробіток, а також щоб трохи посумувати і повернутися до тексту про талановиті кінодинастії).

Шоу-бізнес подарував сестрам все: гроші, популярність, зробив їх іконами стилю і начисто позбавив дитинства. В кінці нульових слава близнючок почала згасати, але вони знайшли себе в моді. Вони довго і вірно гнули свою лінію, поки стилісти то називали їх іконами, то вносили у всілякі антирейтинги. А в 2006 році заснували головну справу свого життя – марку The Row. Сьогодні Олсен – повноцінні учасники світового модного процесу, а річний оборот їх марок обчислюється сотнями мільйонів доларів. The Row хвалили не тільки модні критики, але і гуру, на зразок Анни Вінтур і Карла Лагерфельда, а це дорогого коштує.

Молодша сестра модниць Елізабет Олсен довго перебувала в позиції наздоганяючої. Але в один прекрасний день вона стала виконавицею ролі «Червоної Відьми» з Всесвіту Марвел, що зробило її мегапопулярною. Сьогодні саме вона є найвідомішою представницею династії. Хоча і її сестра Тейлор, і брати Джейк і Джеймс Трент також обрали акторську професію.

Мара

Руні і Кейт Мара

У свій час сестри Мара прокотилися по чарівному трампліну популярності – американського кримінального серіалу «Закон і порядок», але, правда, Руні зіграла в популярному телесеріалі на 10 років пізніше сестри. Пізніше сестри навіть зізнавалися, що декілька разів претендували на одні й ті ж ролі.

Старша Кейт встигла попрацювати в «Горбатій горі» і «Картковому будиночку», в «Залізній людині 2» і «Американській історії жахів». А молодша сестра володарка призу Каннського кінофестивалю 2015 року в номінації «Краща жіноча роль», за фільм «Керол». Крім того, за цю роль актриса отримала номінації на премії «Оскар», «Золотий глобус», BAFTA і «Премію Гільдії кіноакторів США» в 2016 році. Також до цього Руні номінувалася «Золотий глобус»і «Оскар».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь