Спецпроєкти

Що таке сабраж, або Як відкоркувати ігристе шаблею


Бачили коли-небудь, як віртуозно відкривають шампанське, відрубуючи горлечко пляшки? Думаєте, таке можуть робити лише каскадери в кіно? От і ні!

Разом із Kyiv Food and Wine Festival, який відбудеться 5-6 жовтня на ВДНГ, розповідаємо, як цьому можна навчитися та де дають подібні майстер-класи.

Що це таке

Подібна техніка відкоркування називається сабраж. Слово походить від французького sabre, що у перекладі означає шаблю. Тобто сабраж — це спосіб відкрити пляшку ігристого вина шаблею, хвацько збивши горло пляшки.

Хто це придумав

Тут думки розходяться. Хтось подейкує, що сабраж винайшли наполеонівські кавалеристи. За легендою, вони робили так, аби заощадити час: у такому випадку не треба було злазити з коня, відкорковувати пляшку, щоб випити. Треба було лише хвацько збити горлечко пляшки і прямо з неї ж потім пити.

Інша версія стверджує, що офіцери почали збивати шаблею корок саме з шампанського мадам Кліко. Нібито вони це робили, проїжджаючи повз її будинок, таким чином салютували їй, аби справити враження на вдову.

Най там як, але ця техніка популярна й досі: відкорковування пляшок, збиваючи горлечко, часто можна побачити на фестивалях вина у Києві.

Як робити сабраж

Аби відкоркувати пляшку методом сабража, необхідно знати декілька тонкощів, каже шеф-сомельє та співзасновник київського закладу WIN Bar Олег Кравченко. Олег — найвідоміший сабражист Києва. За його словами, пляшка має бути добре охолодженою і бажано, щоби це було класичне ігристе з нормальним тиском у пляшці.

Олег Кравченко
шеф-сомельє, майстер сабражу
Пляшку тримаємо трохи на відстані у руці, під кутом 45 градусів до землі. Мюзле, тобто дріт, який фіксує корок, знімаємо. Бити треба по швах, які є з обох боків на пляшці, під горло, під кутом 90 градусів до горлечка. Таким чином відбивається край горлечка разом із корком.

Олег Кравченко рекомендує робити сабраж не в закритому приміщенні: необхідно мати багато місця для польоту корка, оскільки він може відлетіти на десять метрів. Якщо ви не впевнені у власних силах або вам просто страшно, можете вдягнути окуляри та рукавички, каже Олег. За його словами, якщо пляшка недостатньо охолоджена або якість скла не дуже висока (а це зазвичай буває з деякими вітчизняними пляшками або із пляшками з невеликим тиском), то пляшку може просто розірвати у ваших руках.

«У мене були подібні випадки, але все це можна передбачити зразу, — розповідає Олег Кравченко. — Також було чимало курйозів. Наприклад, коли корок відлітав у напрямку автівки, що їхала повз, проте її ніхто спочатку не помітив. Тому завжди обов’язково треба дивитися по сторонах та дотримуватися рекомендованих норм безпеки, про які я вже казав».

«Класикою вважається робити сабраж шаблею, проте я свого часу робив сабраж різними підручними засобами: починаючи з кухарського ножа і закінчуючи саперною лопаткою, виделками, сокирами, кочергою та пляшкою о пляшку, — розповідає Олег Кравченко. — Найвищим пілотажем вважається зробити сабраж келихом для ігристого, а саме його основою. Як я вже казав, бажано виконувати сабраж на відкритій ділянці, аби було куди безпечно відлетіти корку, не цілити в людей».

Побачити на власні очі мистецтво сабражу, а також взяти участь у майстер-класі з відкоркування ігристого, можна буде 5-6 жовтня на фестивалі Kyiv Food and Wine Festival, який відбудеться на ВДНГ.

Окрім школу сабражу всі гості матимуть змогу почавити виноград у величезному чані з видом на виноградник, відвідати безкоштовні лекції та дегустації вин та сирів, взяти участь у wine yoga, долучившися до класів з йоги з келихом улюбленого вина, а також скуштувати безліч сортів вина та сиру: на фестивалі буде представлено більше 300 унікальних українських вин з місцевих та міжнародних сортів та більше 300 видів сиру від крафтових українських сироварень до найвідоміших іноземних брендів. Придбати квитки можна за посиланням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь