Спецпроєкти

Нагодувати 1000 людей. Київські шефи влаштують благодійний обід для літніх людей


Гастроспільнота Foodies анонсувала обід під назвою «Благодійний полуденок на Різдво», під час якого обіцяють нагодувати тисячу літніх людей. Благодійний обід відбудеться 7 січня 2020 року, місце зустрічі поки що не розголошують.

Ініціаторами події стали засновниці спільноти Foodies Яна Жадан і Христина Скрипка разом із Міралі Ділбазі — шеф-кухарем ресторану-готелю «Гостерія Хата Подопригора» у смт Обухівка Дніпропетровської области.

«Ми мріємо, щоб обід став результатом співпраці міських ініціатив, ресторанів, супермаркетів та ринків. Який не тільки допоможе відчути свято гостям обіду, а й об’єднає нас, адже разом ми велика сила», — кажуть організатори ініціативи.

За словами організаторів, місія різдвяного обіду — створити свято для містян, які опинилися у складних життєвих обставинах. «Гості нашого Полуденку — це люди літнього віку та містяни з особливими потребами, які з різних причин опинились у складних життєвих обставин. Мріємо, що нашими гостями стануть 1000 бабусь та дідусів», — кажуть ініціатори.

Також організатори святкового обіду хочуть залучити ресторанний та харчовий бізнес до популярних в усьому світі практик раціонального споживання та руху zerо waste. Відповідно до статистики ООН щорічно в усьому світі продукти на загальну суму 400 мільярдів доларів залишаються нереалізованими. Водночас щоденно близько 820 мільйонів людей страждає від недоїдання та голоду. Тому в останні роки у світі набув популярности рух правильного перерозподілу харчових ресурсів.

Яна Жадан і Христина Скрипка
засновниці гастропроєкту Foodies
Ми впевнені, що в питанні розповсюдження знань щодо культури zero waste та поширення цієї культури ресторатори та кухарі можуть відігравати дуже важливу роль.

«Все більше людей готують не вдома, а їдять у закладах, отож питання переробки, розумного використання продуктів, вибору відповідальних постачальників та робота з фермерами, а також комунікації про це — все це водночас і інструменти, які має в руках справді кожен ресторатор, і нова відповідальність гастроспільноти», — кажуть Яна та Христина.

Водночас тільки у Києві щомісячно від 3 до 10% закупівель ресторанів залишаються нереалізованими та часто свіжі продукти просто потрапляють на звалище. Так само відбувається і в магазинах. При цьому продукти незіпсовані.

Міралі Ділбазі
шеф-кухар
У наш час існує велика проблема з продуктами, які не встигли продати через їхній зовнішній вигляд. Ті ж самі груші або морква після декількох днів на прилавку дуже часто відправляють на утилізацію або ж на звалище.

За словами Міралі Ділбазі, вони хочуть донести до людей, що із цих продуктів можна готувати смачні страви та використовувати для добрих справ. У такий спосіб ініціатори ставлять собі за мету не тільки створити свято для тих, кому це дуже необхідно, але також звернути увагу суспільства на правильний перерозподіл ресурсів.

Окрім Міралі Ділбазі, страви готуватимуть 30 шеф-кухарів з різних закладів України. Організатори Полуденку кажуть, що для реалізації ідеї їм потрібна допомога всіх — волонтерів, кухарів, супермаркетів та фермерів. Також можна допомогти посудом, столами, організаційним та логістичним ресурсом. Приєднатися до ініціативи можуть усі охочі, для цього треба заповнити форму за посиланням. Також можна підтримати проєкт фінансово, зробивши внесок на сайті ініціативи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь