Спецпроєкти

Як алкоголь допоміг людству вижити

Цей матеріал у жодному разі не є рекламою алкоголю чи пропагандою його вживання. Алкогольні напої є однією з найголовніших причин смертности: значно підвищують ризик розвитку раку та інших захворювань, які можуть стати для споживачів фатальними. Крім того, алкоголь підвищує вірогідність отримання тяжких отруєнь та побутових травм. І останнє – не найжахливіші наслідки.

Спиртні напої є каталізаторами багатьох захворювань – різних видів раку, хвороб печінки, серця, мозку тощо. Любителі випити значно більше ризикують отримати деменцію чи хворобу Альцгеймера. Лише у 2016 році за офіційною інформацією від алкоголю померло 2,8 млн людей.

«Пити для здоров’я», – це міт; існує лише така кількість спиртного, яка найменш руйнівна для вашого організму. У 2016 році така кількість дорівнювала шести пінтам пива середньої міцности або семи келихам вина на тиждень. У той же час лікарі попереджають: краще зовсім утримуватися від алкоголю, щоб мінімізувати ризики розвитку хвороб.

Водночас саме алкоголь міг стати одним з вирішальних факторів людської еволюції. Здатність людського організму перетравлювати етиловий спирт сприяла розвитку Homo sapiens. Як саме? Зараз розповімо.

Як алкоголь вплинув на людську еволюцію?

У книжці «Humans and alcohol: a long and social affair» йдеться про те, що близько 10 мільйонів років тому наші мавпоподібні предки харчувалися плодами, що впали на землю. Деякі з цих плодів починали бродити та, відповідно, містили етанол (етиловий спирт). Тобто мавпи фактично вживали алкоголь.

Одному з видів мавп допомогла вижити генетична здатність організму перетравлювати спирт. Справа в тому, що навіть невелика кількість плодів для наших мавпоподібних предків могла стати фатальною. І саме та група приматів, яка могла перетравлювати фрукти, що забродили, мала еволюційну перевагу над іншими.

Один з авторів дослідження, доктор Кім Хокінгс, зазначає, що навіть зараз деякі великі мавпи їдять ферментовані плоди та навіть можуть пити вино. Проте визначити причини, з яких примати це роблять, ще не є можливим. Хокінгс проводить паралелі зі стосунками людей з алкоголем – там теж багато запитань. Можна точно сказати лише одне: механізм засвоєння нашим організмом спиртного має історію щонайменше в кілька мільйонів років. І звісно, толерантність до алкоголю є далеко не єдиним фактором виживання.

Як алкоголь нас п’янить?

Основна активна речовина алкоголю – етанол. Саме він спричиняє ефект сп’яніння. 

Етанол є продуктом бродіння дріжджів з цукором. Для виготовлення вина використовують цукор з винограду, а для пива – із зернових. Міцні напої проходять дистиляцію (перегонку) рідини з низьким вмістом алкоголю.

На різних людей алкоголь впливає по-різному: хтось п’яніє ледве не від запаху, іншим потрібно випити доволі багато, щоб відчути такий ефект. Толерантність до спиртного залежить від багатьох факторів, зокрема спадковости. Також те, як організм сприймає алкоголь, залежить від частоти його вживання.

Про відносну користь алкоголю

Іноді алкоголь допомагає соціалізуватися: під його впливом людина розслабляється, перестає соромитися та може зробити те, на що у тверезому стані не наважувалася – познайомитися із симпатичним/-ою сусідом/-кою, прийняти рішення звільнитися з роботи, яка набридла, видати токсичним друзям правду про їхню поведінку тощо.

Алкоголь розслаблює м’язи, і це може врятувати п’яну людину від серйозних травм, якщо вона падатиме. З іншого боку, причиною падіння також стане алкоголь, тобто це замкнене коло.

Ефект розслаблення, який дає алкоголь, є однією з небагатьох маленьких переваг його вживання. Шкоди, як ми вже писали, значно більше.

Підсумки

Те, що теоретично алкоголь допоміг Homo sapiens вижити, не означає, що його корисно вживати. Закликаємо не робити хибних висновків, пов’язуючи алкоголь з виживанням, не зловживати та піклуватися про власне здоров’я. 

P.S. Ще трохи інформації для роздумів. Є інформація, що алкоголіками частіше стають трудоголіки, тож ваша звичка затримуватися на роботі та писати звіти вночі не незавадна, як здається. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь