Спецпроєкти

У Нідерландах навчилися вирощувати штучну свинину. На смак як справжня


Голландський стартап Meatable, який займається виробництвом cruelty-free м’яса (тобто без жорстокого поводження з тваринами), розвиває виробництво рослинної свинини. Для свого проєкту засновники компанії вже залучили 10 млн доларів інвестицій. 

Ідея виробництва штучної свинини прийшла до засновників Meatable після епідемії свинячого грипу, який підкосив чверть світових поставок свинини, пише видання ТechСrunch. Коли компанія Meatable представила свою технологію минулого року, вона була однією з декількох компаній, що займаються виробництвом м’яса з тваринних клітин. Такий метод виробництва вважається сприятливішим для навколишнього середовища, ніж традиційне тваринництво, оскільки спричиняє менші викиди вуглецю.

Минулого року спеціалісти Meatable представили свій підхід до виробництва яловичини «з пробірки». Аналогічний продукт розробляють їхні конкуренти з Aleph Farms і Memphis Meats. Аби уникнути суперництва з цими компаніями, засновники Meatable вирішили виготовляти свинину. Як зазначає TechCrunch, цей крок здається особливо своєчасним на тлі зростання світових цін на свинину через епізоотії африканської чуми свиней.

Meatable CTO Daan Luining (left) and CEO Krijn De Nood (Source: Meatable)

Водночас компанія Meatable має й інші переваги перед конкурентами. Наприклад, її технологія дозволяє вирощувати м’ясо у пробірці без використання сироватки крові тварин. Завдяки цьому можна повністю відмовитися від їхнього вбивства. Замість цього компанія відбирає клітини в живих корів або свиней, перетворює їх у стовбурові клітини, а потім направляє на шлях розвитку жирової або м’язової тканини.

У Meatable стверджують, що їхня технологія дозволить виробляти м’ясо, витрачаючи набагато менше природних ресурсів: на 96% менше води та на 99% менше земель.

За умови, що виробництво буде споживати енергію з відновлюваних джерел, свинина з пробірки справді може стати екологічною заміною справжнього м’яса.

Нідерландці вже залучили 10 млн доларів інвестицій: 7 мільйонів від приватних інвесторів і грант на 3 мільйони від Єврокомісії. Ці гроші підуть на розробку біореактора, який буде представлений вже наступного року. До 2025 року Meatable планує запустити повноцінну фабрику, яка вироблятиме тисячі кілограмів м’яса.

Втім, компанія Meatable  — далеко не перша, хто зробив ставку на виробництво штучної свинини. Влітку цього року стало відомо, що рослинний аналог свинини розробляють також спеціалісти малайської компанії Phuture Foods. Як розповідає TechCrunch, аналог свинини намагаються зробити з різних інгредієнтів, зокрема з пшениці та бобів, а також грибів шиїтаке.

За словами представників Phuture Foods, їхній продукт має привернути увагу споживачів, які зацікавлені в охороні навколишнього середовища і етичному поводженні з тваринами. Крім того, штучна свинина є повністю халяльною і кошерною, тож підійде прихильникам ісламу та юдаїзму.

Нещодавно Phuture Foods отримала фінансування від гонконзьких інвесторів. У найближчому майбутньому Phuture Foods сподівається істотно знизити вартість продукції, а також додати в асортимент рослинні аналоги курятини і баранини. Незабаром вже обіцяють запустити онлайн-продаж штучної свинини, а потім м’ясо має з’явитися в супермаркетах Гонконгу та Сингапуру.

Штучна свинина є повністю халяльною і кошерною, тож підійде прихильникам ісламу та юдаїзму.

Тим часом спеціалісти компанії Air Protein з Каліфорнії придумали м’ясо з повітря. Завдяки технології, розробленій NASA ще в 1960-х роках, вчені створили замінники м’яса, для яких використовували повітря і спеціальні мікроби, повідомляє видання Daily Mail.

У процесі виробництва такого м’яса задіяні мікроби-гідрогенотрофи, які подібно до рослин можуть перетворювати вуглекислий газ на їжу. У розробках NASA передбачалося, що вуглекислий газ, який видихають космонавти, будуть обробляти ці мікроби і перетворювати в їжу.

Цю ідею Air Protein використовували, щоб завдяки бактеріям зробити з основних компонентів повітря — вуглекислого газу, азоту і кисню — живильне білкове борошно, з якого пізніше виробляють м’ясо, додаючи воду та інші поживні речовини. Свій продукт компанія називає «найекологічнішим білком». Таке «повітряне м’ясо» багате на вітаміни та поживні речовини.

М’ясо, отримане з мікробів і повітря, можна використовувати не лише для гамбургерів і ковбасок, але й у збагачених білком кашах, пастах і напоях. Зараз компанія Air Protein працює над тим, щоб виробництво такого м’яса було комерційно вигідним. Тому не факт, що подібне м’ясо скоро з’явиться на полицях магазинів.

Нагадаємо, нещодавно популярний американський стартап Beyond Meat, який займається виробництвом рослинного м’яса, вийшов на український ринок. Першими закладами, в яких можна буде спробувати страви з рослинного м’яса, стали київські ресторани ЖЗЛ, Queen, The Burger, Not only Fish, Avalon, Mocco, Normal, Havana, Fabius, Villa Riviera, «Маяк», Bassano, Champion Hall, мережа Star Burger та Сім’я ресторанів Діми Борисова.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь