Як правильно пити. 7 порад, які допоможуть пережити новорічні свята
Про те, як можна провести новорічну річ, ми вам вже розповідали, докладніше про це можна почитати тут. Про новорічні подарунки ми також не забули — добірку найкращих ідей читайте у нашій спеціальній рубриці. Про здорову їжу ми теж пам’ятаємо — ось тут можна почитати про соуси, які стануть чудовою альтернативою майонезу.
Настав час подумати про алкоголь. Ні, ми не збираємося розповідати, що саме вам треба пити в ніч з 31 грудня на 1 січня. Просто хочемо дати кілька порад, які допоможуть вам мати чудове самопочуття у перший день року.
– Порада перша –
Починайте пити заздалегідь. Ні, ми не маємо на увазі, що треба починати пити за місяць до свят. Ми кажемо про невеликий аперитив перед тим, як всістися за стіл. Вчені довели: якщо за деякий час до застілля прийняти невелику дозу алкоголю, в організмі активізується так званий захисний «протиалкогольний» механізм. Тож починайте пити не пізніше, ніж за дві години до застілля, але не раніше, ніж за п’ять годин до початку вечірки.
– Порада друга –
Пийте невеликими порціями. Це необхідно для того, щоб прискорити переробку алкоголю організмом. Келих шампанського за 20 секунд під час бою курантів — це, звісна річ, добре (адже треба ще встигнути написати бажання на папірці, спалити його і кинути в келих). Проте подібні маніпуляції заподіюють величезний стрес організму, нейтралізують всі позитивні ефекти від випитого.
– Порада третя –
Пийте багато води. Звичайну мінералку, бажано без газу. Пийте її у великій кількості — або розбавляйте сам алкоголь, або запивайте водою кожен випитий келих або чарку. Уся справа в тому, що з вживанням алкоголю відбувається неправильний перерозподіл рідини в організмі: у кровоносній системі настає зневоднення, а в тканинах утворюються набряки. Все це, відповідно, призводить до похмілля, через якого ми потім вмираємо наступного дня. Тому пийте воду. Багато води.
– Порада четверта –
Пийте повільно. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти певну кількість алкоголю. Але це, як правило, не більше 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, з розстановкою — упродовж, скажімо, півгодини. Тому робіть великі інтервали під час застілля, випиваючи по 30-50 мл міцного напою як мінімум через півгодини після попереднього прийому.
– Порада п’ята-
Забудьте про солодке. Це стосується як солодких газованих напоїв, так і цукерок, тортиків і шоколадок. З газованою водою все дуже просто: алкоголь швидше всмоктується у кров разом з газами, саме тому шампанське або коктейлі на кшталт віскі-кола вважають одними з найбільш «небезпечних» напоїв.
Що стосується десертів, то у випадку із солодощами організм починає спочатку розщеплювати жирні солодощі, відкладаючи розщеплення алкоголю на потім. У підсумку — викид інсуліну в кров, швидке сп’яніння і жорстоке похмілля, оскільки через алкоголь організм встиг отруїтися токсичними речовинами . Про шоколад ми взагалі мовчимо — у поєднанні з алкоголем він дуже боляче б’є по підшлунковій залозі. Алкоголь і без того навантажує підшлункову, викликаючи короткочасні спазми, а шоколад може заблокувати деякі протоки, внаслідок чого виникає запалення і — борони боже — панкреатит.
– Порада шоста –
Закусуйте. Усі ми знаємо, що сп’яніння швидше настає на голодний шлунок. Тому радимо просто їсти. Проте не все підряд. Вчені стверджують, що в поєднанні з алкоголем вживати можна далеко не всю їжу. Наприклад, білкову їжу, зокрема, різне м’ясо, поєднувати із солодкими настоянками або десертними винами гастроентерологи не рекомендують: буде ускладнена секреція шлункового соку, через що м’ясо «проскочить» повз шлунок і «впаде» до кишківника неперетравленим. Це, звісна річ, не похмілля, проте зранку на вас чекатиме бурчання і коліки в животі — воно вам треба?
Якщо ви хочете з гідністю протриматися всю новорічну ніч, віддавайте перевагу нежирній білковій їжі, печеним або вареним овочам, а також зелені — усе це максимально ефективно виводить токсини з організму. Водночас фахівці не рекомендують їсти страви, що містять часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець і оцет — вони уповільнюють процес окислення алкоголю. Крім того, гострі закуски в поєднанні з алкоголем можуть призвести до опіку слизової шлунка або стравоходу.
– Порада сьома –
Не сидіть на одному місці. Схема у цій пораді дуже проста: м’язи працюють, організм збільшує споживання енергії, токсини краще спалюються, алкоголь швидше «йде» з крові. Тому більше рухайтеся, танцюйте, беріть участь у конкурсах або просто вийдіть на вулицю, побігайте по снігу (якщо він, звісно, буде). Якщо снігу не буде, просто побігайте та погуляйте на свіжому повітрі. Головне — не сидіть за столом.