Спецпроєкти

Як правильно пити. 7 порад, які допоможуть пережити новорічні свята


Свято наближається, подарунки купуються, ялинки прикрашаються, холодильники забиваються рекордною кількістю майонезу, яєць та маринованого горошку. Незважаючи на відсутність снігу та високу температуру в грудні, у повітрі дуже чітко відчувається дух Нового року.

Про те, як можна провести новорічну річ, ми вам вже розповідали, докладніше про це можна почитати тут. Про новорічні подарунки ми також не забули — добірку найкращих ідей читайте у нашій спеціальній рубриці. Про здорову їжу ми теж пам’ятаємо — ось тут можна почитати про соуси, які стануть чудовою альтернативою майонезу.

Настав час подумати про алкоголь. Ні, ми не збираємося розповідати, що саме вам треба пити в ніч з 31 грудня на 1 січня. Просто хочемо дати кілька порад, які допоможуть вам мати чудове самопочуття у перший день року.

– Порада перша –

Починайте пити заздалегідь. Ні, ми не маємо на увазі, що треба починати пити за місяць до свят. Ми кажемо про невеликий аперитив перед тим, як всістися за стіл. Вчені довели: якщо за деякий час до застілля прийняти невелику дозу алкоголю, в організмі активізується так званий захисний «протиалкогольний» механізм. Тож починайте пити не пізніше, ніж за дві години до застілля, але не раніше, ніж за п’ять годин до початку вечірки.

– Порада друга –

Пийте невеликими порціями. Це необхідно для того, щоб прискорити переробку алкоголю організмом. Келих шампанського за 20 секунд під час бою курантів — це, звісна річ, добре (адже треба ще встигнути написати бажання на папірці, спалити його і кинути в келих). Проте подібні маніпуляції заподіюють величезний стрес організму, нейтралізують всі позитивні ефекти від випитого.

– Порада третя –

Пийте багато води. Звичайну мінералку, бажано без газу. Пийте її у великій кількості — або розбавляйте сам алкоголь, або запивайте водою кожен випитий келих або чарку. Уся справа в тому, що з вживанням алкоголю відбувається неправильний перерозподіл рідини в організмі: у кровоносній системі настає зневоднення, а в тканинах утворюються набряки. Все це, відповідно, призводить до похмілля, через якого ми потім вмираємо наступного дня. Тому пийте воду. Багато води.

– Порада четверта –

Пийте повільно. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти певну кількість алкоголю. Але це, як правило, не більше 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, з розстановкою — упродовж, скажімо, півгодини. Тому робіть великі інтервали під час застілля, випиваючи по 30-50 мл міцного напою як мінімум через півгодини після попереднього прийому.

– Порада п’ята-

Забудьте про солодке. Це стосується як солодких газованих напоїв, так і цукерок, тортиків і шоколадок. З газованою водою все дуже просто: алкоголь швидше всмоктується у кров разом з газами, саме тому шампанське або коктейлі на кшталт віскі-кола вважають одними з найбільш «небезпечних» напоїв.

Що стосується десертів, то у випадку із солодощами організм починає спочатку розщеплювати жирні солодощі, відкладаючи розщеплення алкоголю на потім. У підсумку — викид інсуліну в кров, швидке сп’яніння і жорстоке похмілля, оскільки через алкоголь організм встиг отруїтися токсичними речовинами . Про шоколад ми взагалі мовчимо — у поєднанні з алкоголем він дуже боляче б’є по підшлунковій залозі. Алкоголь і без того навантажує підшлункову, викликаючи короткочасні спазми, а шоколад може заблокувати деякі протоки, внаслідок чого виникає запалення і — борони боже — панкреатит.

– Порада шоста –

Закусуйте. Усі ми знаємо, що сп’яніння швидше настає на голодний шлунок. Тому радимо просто їсти. Проте не все підряд. Вчені стверджують, що в поєднанні з алкоголем вживати можна далеко не всю їжу. Наприклад, білкову їжу, зокрема, різне м’ясо, поєднувати із солодкими настоянками або десертними винами гастроентерологи не рекомендують: буде ускладнена секреція шлункового соку, через що м’ясо «проскочить» повз шлунок і «впаде» до кишківника неперетравленим. Це, звісна річ, не похмілля, проте зранку на вас чекатиме бурчання і коліки в животі — воно вам треба?

Якщо ви хочете з гідністю протриматися всю новорічну ніч, віддавайте перевагу нежирній білковій їжі, печеним або вареним овочам, а також зелені — усе це максимально ефективно виводить токсини з організму. Водночас фахівці не рекомендують їсти страви, що містять часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець і оцет — вони уповільнюють процес окислення алкоголю. Крім того, гострі закуски в поєднанні з алкоголем можуть призвести до опіку слизової шлунка або стравоходу.

– Порада сьома –

Не сидіть на одному місці. Схема у цій пораді дуже проста: м’язи працюють, організм збільшує споживання енергії, токсини краще спалюються, алкоголь швидше «йде» з крові. Тому більше рухайтеся, танцюйте, беріть участь у конкурсах або просто вийдіть на вулицю, побігайте по снігу (якщо він, звісно, буде). Якщо снігу не буде, просто побігайте та погуляйте на свіжому повітрі. Головне — не сидіть за столом.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь