Спецпроєкти

8 соусів, які замінять майонез


Якщо ви хочете приготувати майонезні салати, ми не маємо жодного права вам це забороняти. Проте в такому випадку радимо готувати домашній майонез, тим паче, що готується він досить легко. Рецепт з відео можна подивитися тут.

Проте якщо ви все ж таки хочете мінімізувати кількість майонезу в раціоні, радимо вам приготувати соуси, які нічим не гірші за своїм смаком. Ділимося з вами рецептами різних соусів, а також одразу даємо поради, в яких стравах можна їх використовувати.

Веганський майонез із авокадо

Такий соус чудово підійде для яєчних салатів, салатів із тунцем і вегетаріанських страв.

  • стигле авокадо – 1 шт.
  • лимон – половинка
  • олія – 3 ст. л.
  • сіль – за смаком
  • каєнський перець – за бажанням

Авокадо чистимо, видаляємо кісточку. Ріжемо на невеликі шматочки та перекладаємо у блендер. Додаємо лимонний сік, сіль і перець. Збиваємо. Потроху додаючи олію, продовжуємо збивати масу до однорідности.

Сметанний соус із гірчицею

Такий соус чудово доповнить салат «Шуба» та інші салати, які треба викладати шарами.

  • варений жовток – 2 шт.
  • жирна сметана – 200 г 
  • діжонська гірчиця – 1 ст. л.
  • сіль – за смаком

Жовтки розтираємо зі сметаною, додаємо решту інгредієнтів. Збиваємо блендером для більш повітряної текстури. Важливий момент: сметану обов’язково потрібно брати жирну, оскільки вона густіша та краще тримає форму салату. А ось діжонську гірчицю можна замінити звичайною.

Сирно-йогуртовий соус

Такий соус підійде для олів’є або інших змішаних салатів.

  • йогурт без добавок – 200 мл
  • кисломолочний сир – 200 г
  • варений жовток – 2 шт.
  • гірчиця – 2 ч. л.
  • лимонний сік – 2 ч. л.
  • сіль – за смаком
  • зелень – за бажанням

Усі інгредієнти з’єднуємо і добре збиваємо блендером. У нас має вийти досить густий соус, який за консистенцією та смаком буде подібний до майонезу. Замість йогурту можна використовувати кефір. Якщо бажаєте, перед подачею у соус можна додати дрібно посічену зелень.

Квасолевий соус

Такий соус псуватиме до змішаних салатів і м’ясних страв. І майте на увазі, що він дуже ситний, оскільки квасоля містить велику кількість рослинного білка.

  • консервована біла квасоля – 200 г 
  • лимон – 1 шт. 
  • олія – 5 ст. л.
  • гірчиця – 1 ч. л.
  • сіль, перець – за смаком
  • паприка – за бажанням

З квасолі зливаємо рідину і за допомогою блендера перетворюємо на пюре. Додаємо м’якоть одного лимона (половину соку краще злити), олію, гірчицю, сіль і перець. Все добре перемішуємо. За бажанням можна додати мелену паприку – так соус матиме яскравий колір.

Сметанний соус із хроном

Такий соус стане чудовим доповненням до страв зі свининою, вареників або пельменів.

  • сметана – 200 г
  • тертий хрін – 2 ст. л.
  • часниковий порошок – 0,5 ч. л.
  • чорний молотий перець – за смаком

Усі інгредієнти складаємо в банку та добре перемішуємо. Накриваємо банку кришкою та зберігаємо соус у холодильнику.

Йогуртово-лимонний соус

Такий соус підійде для легких овочевих салатів.

  • натуральний йогурт – 200 мл 
  • лимонний сік – 1 ст. л.
  • часник – 1 зубчик
  • сіль, перець – за смаком

Блендером збиваємо йогурт з лимонним соком (близько хвилини). Потім додаємо пропущений через прес часник і спеції. Перемішуємо і охолоджуємо.

Йогуртовий соус із карі

Такий соус пасує до страв з птиці і салатів у азійському стилі.

  •  кисло-солодке яблуко – 1 шт. 
  • натуральний йогурт – 250 мл 
  • порошок карі – 1 ч. л.

Яблуко чистимо від шкірки, видаляємо серцевину і тремо на дрібній тертці. Змішуємо потерте яблуко з йогуртом (буде добре, якщо ви візьмете густий йогурт) і порошком карі. Добре перемішуємо.

Соус для випічки

  • олія – 70 мл
  • лимонний сік – 1 ч. л.

Якщо до складу тіста входить майонез, а його немає під рукою, можна змішати рафіновану соняшникову олію з лимонним соком. Зазначена кількість інгредієнтів відповідає приблизно 100 г майонезу. Така суміш стане ідеальним доповненням для печива та пирогів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь