8 соусів, які замінять майонез
Якщо ви хочете приготувати майонезні салати, ми не маємо жодного права вам це забороняти. Проте в такому випадку радимо готувати домашній майонез, тим паче, що готується він досить легко. Рецепт з відео можна подивитися тут.
Проте якщо ви все ж таки хочете мінімізувати кількість майонезу в раціоні, радимо вам приготувати соуси, які нічим не гірші за своїм смаком. Ділимося з вами рецептами різних соусів, а також одразу даємо поради, в яких стравах можна їх використовувати.
Веганський майонез із авокадо
Такий соус чудово підійде для яєчних салатів, салатів із тунцем і вегетаріанських страв.
- стигле авокадо – 1 шт.
- лимон – половинка
- олія – 3 ст. л.
- сіль – за смаком
- каєнський перець – за бажанням
Авокадо чистимо, видаляємо кісточку. Ріжемо на невеликі шматочки та перекладаємо у блендер. Додаємо лимонний сік, сіль і перець. Збиваємо. Потроху додаючи олію, продовжуємо збивати масу до однорідности.
Сметанний соус із гірчицею
Такий соус чудово доповнить салат «Шуба» та інші салати, які треба викладати шарами.
- варений жовток – 2 шт.
- жирна сметана – 200 г
- діжонська гірчиця – 1 ст. л.
- сіль – за смаком
Жовтки розтираємо зі сметаною, додаємо решту інгредієнтів. Збиваємо блендером для більш повітряної текстури. Важливий момент: сметану обов’язково потрібно брати жирну, оскільки вона густіша та краще тримає форму салату. А ось діжонську гірчицю можна замінити звичайною.
Сирно-йогуртовий соус
Такий соус підійде для олів’є або інших змішаних салатів.
- йогурт без добавок – 200 мл
- кисломолочний сир – 200 г
- варений жовток – 2 шт.
- гірчиця – 2 ч. л.
- лимонний сік – 2 ч. л.
- сіль – за смаком
- зелень – за бажанням
Усі інгредієнти з’єднуємо і добре збиваємо блендером. У нас має вийти досить густий соус, який за консистенцією та смаком буде подібний до майонезу. Замість йогурту можна використовувати кефір. Якщо бажаєте, перед подачею у соус можна додати дрібно посічену зелень.
Квасолевий соус
Такий соус псуватиме до змішаних салатів і м’ясних страв. І майте на увазі, що він дуже ситний, оскільки квасоля містить велику кількість рослинного білка.
- консервована біла квасоля – 200 г
- лимон – 1 шт.
- олія – 5 ст. л.
- гірчиця – 1 ч. л.
- сіль, перець – за смаком
- паприка – за бажанням
З квасолі зливаємо рідину і за допомогою блендера перетворюємо на пюре. Додаємо м’якоть одного лимона (половину соку краще злити), олію, гірчицю, сіль і перець. Все добре перемішуємо. За бажанням можна додати мелену паприку – так соус матиме яскравий колір.
Сметанний соус із хроном
Такий соус стане чудовим доповненням до страв зі свининою, вареників або пельменів.
- сметана – 200 г
- тертий хрін – 2 ст. л.
- часниковий порошок – 0,5 ч. л.
- чорний молотий перець – за смаком
Усі інгредієнти складаємо в банку та добре перемішуємо. Накриваємо банку кришкою та зберігаємо соус у холодильнику.
Йогуртово-лимонний соус
Такий соус підійде для легких овочевих салатів.
- натуральний йогурт – 200 мл
- лимонний сік – 1 ст. л.
- часник – 1 зубчик
- сіль, перець – за смаком
Блендером збиваємо йогурт з лимонним соком (близько хвилини). Потім додаємо пропущений через прес часник і спеції. Перемішуємо і охолоджуємо.
Йогуртовий соус із карі
Такий соус пасує до страв з птиці і салатів у азійському стилі.
- кисло-солодке яблуко – 1 шт.
- натуральний йогурт – 250 мл
- порошок карі – 1 ч. л.
Яблуко чистимо від шкірки, видаляємо серцевину і тремо на дрібній тертці. Змішуємо потерте яблуко з йогуртом (буде добре, якщо ви візьмете густий йогурт) і порошком карі. Добре перемішуємо.
Соус для випічки
- олія – 70 мл
- лимонний сік – 1 ч. л.
Якщо до складу тіста входить майонез, а його немає під рукою, можна змішати рафіновану соняшникову олію з лимонним соком. Зазначена кількість інгредієнтів відповідає приблизно 100 г майонезу. Така суміш стане ідеальним доповненням для печива та пирогів.