Спецпроєкти

Смачна домашня шаурма: як створити шедевр


Попри нескінченні суперечки про смаки та гастрономічні уподобання, домашня шаурма страва поза конкуренцією. Вона може бути абсолютно різною: калорійною, дієтичною, веганською, поживною та ситною. А домашня дієтична шаурма фаворит серед тих, хто стежить за основами здорового харчування. Рецептів домашньої шаурми безліч, але щоб насолоджуватися справді смачним донером, потрібно знати основні тонкощі приготування.

Ми познайомимо вас з головними секретами процесу, розповімо, як правильно готується домашня шаурма, а рецепт покроково дозволить навіть кулінару-початківцю з легкістю створити шедевр.

Домашня шаурма VS покупна

очень вкусная домашняя шаурма

Шаурма – це вулична їжа і приготувати її все ж таки простіше на вулиці, ніж вдома: не в кожного вдома є гриль, не кажучи вже про рожен, на якому смажиться рум’яна курочка. А ось смачна домашня шаурма на сковороді це міф чи реальність?

Дуже смачна домашня шаурма може вийти і на грилі, і на сковорідці, і навіть у духовці. Головне підібрати якісні продукти та знайти вдалі рецепти. З останнім пунктом ми вам допоможемо.

Домашня шаурма у лаваші: секрети ідеальної страви

домашняя шаурма в лаваше

Готувати шаурму досить просто. Страва не вимагає дотримання точних рецептур та допускає експерименти. Але є кілька правил, без яких неможлива смачна домашня шаурма. Інгредієнти мають бути ретельно підібрані.

  • Свіжий лаваш. Якщо знехтувати якістю тіста і спробувати приготувати страву зі вчорашнього лаваша справа приречена на провал. Чим свіжіше тісто, тим воно еластичніше. Черствий лаваш піде тріщинами при збиранні шаурми.
  • Смачні овочі. До якості огірків, капусти, помідорів і зелені потрібно поставитися серйозно. Попри те, що домашня шаурма взимку особливо популярна через свою високу поживність, використання смачних та ароматних овочів обов’язкове. Навіть попри відчутний дефіцит гарної зелені поза сезоном.
  • Промариноване м’ясо. Не важливо, чи віддасте ви перевагу страві з бараниною, свининою або шаурмі з куркою, рецепт хорошої страви передбачає попередню витримку м’яса в маринаді. Підійде кефір, мінералка, улюблені прянощі будь-який склад, в якому ви маринуєте шашлик перед пікніком. Добре промариноване м’ясо м’яке, насичене та ніжне. Якщо знехтувати цим дуже важливим етапом WOW-ефекту від шаурми можна не чекати.
  • Ідеально сухі овочі. Волога, яка залишається на огірках і зелені після миття великий ворог хрумких скоринок. Ретельно витирайте або просушуйте овочі перед приготуванням.
  • Смачний соус. За допомогою соусу можна досягти істотної гостроти, солодкуватих ноток або зробити дієтичну домашню шаурму калорійність безпосередньо залежить саме від складу заправки.

Домашня шаурма на будь-який смак: 3 простих рецепти

Як має бути приготовлена «правильна» домашня шаурма? Інгредієнти, які використовуються для приготування сьогодні досить різноманітні. Спочатку ж як начинка виступали виключно баранина, салат і квашена капуста.

Зараз кожен може знайти для себе потрібний рецепт. Існують варіації шаурми домашньої з куркою, свининою, яловичиною і навіть лососем. Вегетаріанці ж винайшли страву із зеленню і тофу, а для тих, хто віддає перевагу правильному харчуванню або прагне скинути вагу, улюбленою стравою стала домашня дієтична шаурма зі «здоровим» соусом і збалансованим БЖУ.

Ми зібрали для вас найвдаліші на наш погляд рецепти домашньої шаурми. Спробуйте приготувати та оберіть свого фаворита.

Домашня шаурма з куркою у лаваші

домашняя шаурма с курицей рецепт с фото

Почнемо із сучасної класики з домашньої шаурми з куркою. Рецепт простий та готується страва швидко. Отже, для смачної домашньої шаурми з курячим м’ясом вам знадобляться:

  • 2 тонкі свіжі лаваші;
  • 800 г курячої грудки або філе стегна;
  • 300 г тонко нашаткованої білокачанної капусти;
  • 1 великий помідор;
  • 2 свіжі огірки;
  • цибулина;
  • рослинна олія для смаження;
  • щіпка цукру;
  • пара столових ложок оцту.

Для соусу:

  • 50 г майонезу;
  • 50 г кефіру;
  • 50 г сметани;
  • сіль;
  • 2 великі зубчики часнику;
  • половина столової ложки хмелі-сунелі;
  • половина столової ложки паприки;
  • пару щіпок карі;
  • половина маринованого огірка;
  • за бажанням зелень.

Приготування шаурми варто починати з соусу: для насиченішого смаку він повинен постояти кілька годин, щоб розкрилися спеції. У мисці з’єднайте кефір, майонез і сметану, додайте до них пропущений через прес часник. Огірок натріть на дрібній тертці. Додайте його до сметано-майонезної маси. Далі додайте прянощі та сіль. Якщо вам подобається зелень дрібно наріжте петрушку, кінзу та кріп та додайте їх у соус. Залишіть заправку «відпочити» на кілька годин.

Далі займіться безпосередньо приготуванням домашньої шаурми з куркою. М’ясо треба нарізати дрібними шматочками та обсмажити до готовності на розпеченій сковороді. Посоліть курку до свого смаку. Наріжте цибулю тонкими півкільцями та збризніть її оцтом. Додайте цукор. Залишіть цибулю маринуватися на 10-15 хвилин.

Поки маринується цибуля, підготуйте овочі. Вони мають бути сухими, без крапель води після миття. Огірки наріжте тонкими півкільцями, а помідор невеликими кубиками. Нашатковану капусту примніть і трохи присипте цукром.

Приступаємо до найцікавішого. На столі розкладіть лаваш та змастіть його половину соусом. Уздовж краю, відступаючи від нього сантиметр, викладаємо курку та овочі. Зверху розподіляємо столову ложку соусу і загортаємо шаурму. Повертаємо поздовжні краї на начинку і скручуємо конвертиком.

Якщо на вашій кухні є гриль чудово. Викладаємо на нього страву, опускаємо кришку, щоб притиснути шаурму, і чекаємо кілька хвилин. Якщо гриля немає його повноцінно замінить сковорода. Розігріваємо сковорідку і кладемо на неї шаурму. Обсмажуємо блюдо без олії на слабкому вогні: лаваш вийде хрустким, а начинка прогріється і буде оптимальної температури.

Домашня шаурма зі свининою

шаурма домашняя со свининой

Для любителів ситних і поживних обідів краще підійде домашня шаурма зі свининою. Рецепт страви мало чим відрізняється від способу приготування шаурми з куркою, проте деякі відмінності є. Нагадуємо про необхідність попереднього маринування м’яса: при приготуванні варіації зі свининою цей етап особливо важливий. Щоб приготувати смачну домашню шаурму зі свининою, візьміть:

  • 2 лаваші;
  • 600 г свинини;
  • 300 г пекінської капусти;
  • 2 огірки;
  • 2 помідори;
  • невелику цибулину;
  • червоний мелений перець;
  • чорний мелений перець;
  • сіль;
  • 2 ложки оцту.

Для соусу:

  • 150 г майонезу;
  • 150 г кефіру;
  • столова ложка гірчиці;
  • столова ложка лимонного соку;
  • два зубчики часнику;
  • половина чайної ложки зіри;
  • половина столової ложки паприки;
  • половина столової ложки хмелі-сунелі;
  • сіль.

Щоб приготувати ідеальний соус для домашньої шаурми зі свининою, подрібніть часник і поєднайте його з усіма інгредієнтами. Занурювальним блендером або міксером добре збийте масу. Не забудьте, що соусу потрібен час, щоб розкритися.

Коли соус замішаний і чекає свого часу, починаємо приготування шаурми. Для цього обсмажуємо нарізану на дрібні шматочки свинину. Додайте сіль, червоний та чорний перець на смак. Нарізану цибулю змішуємо з оцтом і даємо їй промаринуватися протягом десяти хвилин. Пекінську капусту тонко шаткуємо, огірки нарізаємо півкільцями, помідори кубиками.

Далі змащуємо лаваш соусом, викладаємо на нього м’ясо, овочі, присмачуємо соусом і згортаємо домашню шаурму зі свининою тугим конвертиком. Обсмажуємо до рум’яної скоринки, зверху викладаємо ложечку соусу і насолоджуємося ситним та смачним обідом.

Домашня дієтична шаурма

шаурма домашняя диетическая

Шаурма з лососем тільки почала підкорювати серця українців і ще не має такого широкого визнання як страва з куркою чи свининою. Проте ті, хто спробував рибну шаурму хоча б одного разу, точно знають про переваги страви. Витончена, легка, ситна і при цьому малокалорійна шаурма з лососем чудовий варіант повноцінного обіду чи вечері без шкоди для фігури.

Вам знадобляться:

  • 2 лаваші;
  • 2 великих пучки з листя салату латук або айсберг;
  • 200 г пекінської капусти;
  • 500 г філе лосося;
  • сіль.

Для соусу:

  • 50 г кефіру;
  • 50 г сметани;
  • 50 г майонезу;
  • сіль;
  • половина чайної ложки чебрецю;
  • половина чайної ложки лимонної цедри;
  • чайна ложка сухого гранульованого часнику.

Для шаурми з лососем потрібен ніжніший соус, ніж для страви з м’ясом. Тому дуже важливо використовувати не свіжий часник, а його сухий варіант. Змішайте всі інгредієнти, за бажанням додайте дрібно нарізаний кріп і залиште соус настоюватися.

На розігрітій сковороді обсмажте нарізану рибу. Присоліть її. Наріжте салат та пекінську капусту. Викладіть овочі та рибу на попередньо змащений соусом лаваш. Згорніть домашню шаурму та обсмажте.

Домашня шаурма з лаваша ідеальна їжа для тих, хто суворо стежить за масою тіла. Слід трохи змінити рецептуру соусу, виключивши з нього майонез і використовуючи сметану і кефір низької жирності.

З шаурмою можна експериментувати для цього вам не потрібні рецепти. Додайте до страви смажені гриби, твердий сир, болгарський перець, трави та соління домашня шаурма не має межі досконалості.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь