Спецпроєкти

Пармезан: як вживати та що приготувати з італійського сиру


Оригінальна назва італійського сиру пармезан – парміджано-реджано. Це твердий сир, що приблизно років 900 тому виготовили монахи Цистеріанського та Бенедиктинського монастирів. Усі ці роки склад пармезану лишається незмінним: сіль, вода, молоко. І чимало часу та витримки, адже виготовляють його з початку квітня до середини листопада. 

Сьогодні справжнім пармезаном вважається лише той сир, котрий виготовляють у провінціях Парма, Реджо-Емілія, Болонья, Модена та Падуя. Власне назва сиру означає Пармський – тобто сир із провінції Парма.

Пармезан: як вживати

Пармезан – один із найпопулярніших та найуніверсальніших сирів. Якщо ви запікаєте м’ясо, можете притрусити натертим пармезаном перед останніми хвилинами запікання – це додасть горіхового аромату та створить хрустку скоринку.

Молодий пармезан (від 12 до 18 місяців) чудово смакує самостійно як сирна нарізка. Також його використовують як начинку до м’ясних рулетів. Пармезан чудово смакує зі свіжими фруктами.

Зрілий сир, якому від 18 до 24 місяців, ідеально підійде до гарячих страв: лазаньї, пасти. Добре використовувати його також під час запікання риби.

Старий сир (старший від 30 місяців) смакує з інжиром, підходить для пасти та морепродуктів.

Також пармезан поєднується з французькими та італійськими червоними винами.

Пармезан: як зберігати

У холодильнику пармезан може зберігатися досить довго, якщо дотримуватися простих правил. Ідеально зберігати сир натертим у вакуумних пакетах. Підійде також пергаментний папір – у нього можна загорнути шматок сиру. Тримайте пармезан на другій полиці холодильника до 2 тижнів.

Зберігати пармезан можна й у морозильній камері. Шматок сиру можна загорнути в пакет чи вакуумний мішечок – пармезан є переробленим продуктом, тож на його смак заморозка ніяк не вплине. Так зберігають сир і в Італії, на батьківщині пармезану.

Що приготувати з пармезаном

Салат із грушею та виноградом

Інгредієнти:

Нарізаємо грушу й кидаємо її у вино, яке гріється в сотейнику на невеликому вогні. Додаємо спеції та тушкуємо 10 хв. Даємо охолонути.
Нарізаємо в окрему миску салат, виноград, мигдаль та маслини. Робимо тоненькі слайси пармезану.
Викладаємо все це на тарілку для подачі, зверху кладемо грушу й поливаємо оливковою олією. Справжній італійський рецепт!

Раніше ми вже розповідали, як приготувати камамбер у домашніх умовах.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь