Спецпроєкти

Камамбер: приготування вдома та найпопулярніші рецепти з сиром


Цей сир є чудовою закускою до молодого червоного вина та доповненням до теплих салатів. Ми розповімо про те, яка різниця між брі та камамбером, а також про те, як приготувати камамбер у домашніх умовах.

Камамбер: історія та приготування

За легендою камамбер з’явився в часи Французької революції. Одна селянка допомогла сховатися білому монаху, а він розповів їй рецепт приготування сиру.

Сам сир згодом навіть ставав натхненням для митців. Існує історія, що Сальвадор Далі, малюючи свою картину «Сталість пам’яти», надихався саме сиром. У своїх мемуарах художник писав, що на вечерю їв камамбер і захопився його дивовижним м’яким смаком. Так він придумав образ м’яких годинників.

Сальвадор Далі «Постійність пам’яті»

Приготування камамберу в домашніх умовах

Приготування камамберу – справа не одного дня. На його визрівання знадобиться від 30 до 42 днів.

Інгредієнти:

  • молоко;
  • вершки 25% жирності;
  • суха мезофільна закваска;
  • пліснява в порошку Geotrichum candidum;
  • пліснява в порошку Penicillium candidum;
  • рідкий сичужний фермент;
  • розчин хлориду кальцію 10%;
  • сіль.

Спершу потрібно нагріти на водяній бані молоко до 32 градусів. Тоді додайте мезофільну закваску й обидві плісняви. Нехай вони настояться кілька хвилин, і лише тоді розмішуйте.

Ємність закрийте та обмотайте рушником чи пледом, залиште на пів години.

Перемішайте суміш, додайте рідкий сичужний фермент і залиште ще на півтори години. За цей час молоко повинно згорнутися. Якщо згусток недостатньо щільний, то залиште ще на 10 хв.

Наріжте згусток кубиками та розкладіть у простерилізовані форми.

Важливим у процесі приготування сиру камамберу є підтримання температури на вашій кухні. Вона не повинна перевищувати 23 градуси.

Щоб сир пресувався з обох сторін, його потрібно перевертати. Покладіть на форму дренажний килимок і дощечку зверху, а тоді обережно переверніть. Таку процедуру потрібно повторювати щогодини впродовж 12-15 годин. У цей час камамбер буде формуватися, виділятиметься сироватка.

На другий день приготування до сиру потрібно додати сіль. Для цього розподіліть її по поверхні камамберу. Залиште сир на 4-6 годин і лише тоді посоліть другий бік. Після цього залиште сир сохнути на один день.

Наступний крок у приготуванні сиру – дозрівання. Для цього помістіть його до великого пластикового контейнера. Найкращі умови для дозрівання – температура 11-13 градусів та вологість не нижче ніж 90%. Сир потрібно тримати на дренажному килимку й перевертати двічі на день.

Приблизно за три дні на поверхні сиру почне з’являтися біла пліснява. А вже за 10 днів легка пліснява перетвориться на скоринку.

Після цього сир потрібно загорнути у вощений папір та перемістити до звичайного холодильника. Там він дозріватиме до готовності.

Щоб переконатися, що камамбер вже можна споживати, натисніть на нього. Якщо сир прогинається – він готовий.

Камамбер і брі – у чому різниця

Першим на світ з’явився брі. Камамбер приготували аж через тисячу років після його предка. Ці сири часто плутають між собою. Розберімося, чим відрізняються брі та камамбер.

Перша відмінність – відсоток жирності. У брі він становить 60%. А ось камамбер менш жирний – 45-50%.

Також різниця є й у структурі самого сиру та в його кольорі. Камамбер має теплий відтінок та більш тягучу консистенцію. Тому його краще різати охолодженим, але їсти тоді, коли сир дійде до кімнатної температури. Тоді розкриваються всі смакові якості.

Брі більш цупкий та має світлий відтінок. Його варто витягти з холодильника за пів години до вживання.

Брі готують у вигляді трохи припіднятих овальних головок. Камамбер за формою приплесканий.

Обидва сири – брі та камамбер – мають м’яку серцевину. Пліснява в обох білого кольору, хоча в камамберу вона раніше була голубо-сіра. Білою вона стала після того, як майстри почали додавати до складу сиру Penicillium camemberti.

Сир брі та камамбер корисні для організму. В обох міститься велика кількість кальцію. Брі також багатий на вітамін А та на вітаміни групи В.

У камамбері досить маленький вміст молочного цукру, тому він підійде людям з непереносимістю лактози.

З чим їсти камамбер?

Сир можна подавати з пліснявою або ж просто знімати її. Якщо підбирати алкогольний напій до камамберу, то найкраще цей сир поєднати з червоним вином.

Як правильно їсти камамбер, точно знають французи. Вони люблять подавати сир із теплим багетом або зі свіжим круасаном.

Є ще один цікавий лайфхак – додавати м’якоть камамберу до капучино. Це робить каву більш поживною та додає їй особливого смаку.

Також цей сир гарно поєднується з фруктами, горіхами та зеленню. Дуже смачною є комбінація камамберу та меду чи варення з кислинкою.

Можна покласти шматочок сиру на свіжий багет або на крекер, а зверху додати трішки ягідного варення. Таке поєднання ароматного сиру з легким грибним присмаком та солодко-кислого варення вам точно сподобається.

При сервіруванні столу до камамберу можна подати чайні ложечки. Так м’який сир буде зручніше їсти.

Що можна приготувати з камамбером?

Страви з сиром камамбером мають насичений смак, вони дуже ситні. Найпопулярнішими серед них є салати.

Салат з камамбером

Інгредієнти:

  • салат айсберг;
  • помідори чері;
  • авокадо;
  • перепелині яйця;
  • куряче філе;
  • камамбер;
  • оливкова олія;
  • діжонська гірчиця;
  • лимонний сік;
  • сіль та перець.

Помийте листя салату, помідори та авокадо. Яйця відваріть до готовності. У велику миску подрібніть айсберг, помідори та варені яйця розріжте на половинки, авокадо поріжте великими кубиками.

Холодний камамбер подрібніть на шматочки, перекладіть до миски та не перемішуйте.

Куряче філе наріжте кубиками й посмажте з сіллю та спеціями за бажанням. Гарячу курку покладіть у миску відразу на камамбер. При цьому сир має почати танути. Швидко перемішайте салат. Додайте сіль за смаком.

Оливкову олію змішайте з діжонською гірчицею, лимонним соком та чорним перцем. Додайте соус до салату й ще раз перемішайте.

Качине філе з камамбером

Інгредієнти:

  • качині грудки;
  • печериці;
  • камамбер;
  • цибуля;
  • розмарин;
  • сіль, перець.

Зробіть на качиному філе надрізи, посоліть та обсмажте на сухій сковорідці до золотистого кольору. Перекладіть філе у форму для запікання.

Печериці та цибулю наріжте кубиками, смажте з розмарином до готовності.

Холодний камамбер наріжте слайсами. Покладіть по шматочку в надрізи на качиному філе. Зверху викладіть гриби. Накрийте форму кришкою або фольгою та запікайте в духовці до готовності.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь