Спецпроєкти

Хурма: користь, калорійність та як вживати


Сезон хурми досить короткий – від кінця жовтня до грудня. В Україну хурму завозять з Узбекистану та Азербайджану, рідше – з Ізраїлю. Розповідаємо про корисні властивості хурми, про те, як її вживати й кому варто уникати.

Хурма: користь

Хурма насправді не фрукт, а ягода. Вона чудово смакує як самостійний продукт, але її можна також поєднувати із солодкими та солоними стравами. Наприклад, додавати в салати чи десерти. Окрім насиченого смаку, хурма ще й дуже корисна.

Хурма, за даними NutritionDate, має високу концентрацію вітамінів С, Е, А, K, В6. Хурма позитивно впливає на роботу мозку, оскільки містить антиоксидант фізетин – він покращує довготривалу пам’ять, протидіє зниженню когнітивних функцій.

Добре впливає хурма й на роботу серця: через високий вміст флавоноїдних антиоксидантів – кверцетину та кемпферолу. За даними досліджень, споживання флавоноїдів у достатній кількості на 18% знижує ймовірність померти від серцево-судинних захворювань, порівнюючи з тими, чий раціон бідний на флавоноїди.

Також сезонна ягода зменшує запальні процеси в організмі. Вона містить значну кількість протизапальних сполук, а також вітаміну С.

Хурма: калорійність

Калорійність 100 грамів хурми становить 110-130 калорій. Хурма – прекрасний перекус завдяки своїй поживності, але вживати її краще в першій половині дня. Для тих, хто хоче схуднути, ягода – хороший замінник солодощів. Вона багата на клітковину, тож дуже поживна та дає відчуття ситості.

Проте не зловживайте – достатньо однієї ягоди на день.

 

 

Вживання при діабеті

Лікарі дозволяють вживання хурми при другому типі захворювання, а при першому це заборонено. Користь ягоди для хворих на діабет полягає в здатності ягоди очищувати судини, позитивно впливати на зір завдяки каротину, сечогінним властивостям та нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.
Крім того, ягода містить значну кількість заліза, тож її вживання – непогана профілактика анемії.

Утім, ягода може й нашкодити хворим на діабет, якщо:

  • у пацієнта є надмірна вага;
  • підвищений інсулін.

Як вибрати

Вживати варто лише дозрілі ягоди. Щоб не натрапити на нестиглий чи, навпаки, перезрілий плід, дотримуйтесь простих правил: не беріть ягоду з листочками блідого або занадто темного кольору. Пильнуйте, щоб вона не була вкрита темними плямами. Зрілий плід має яскраво-оранжевий колір, дещо м’який під час стискання, і має сухі листочки.

Раніше ми вже писали про користь вітаміну С та про помело.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь