Спецпроєкти

Мікрогрін: суперфуд 2021 року


Мікрогрін – тренд прихильників здорової їжі. Мініатюрна зелень щодня ​​набирає все більше популярності, а особливий попит має з пізньої осені по ранню весну, коли в раціоні не вистачає вітамінів. А серед тих, хто суворо дотримується засад ЗСЖ, немає нічого популярнішого, як вирощувати мікрогрін удома. Розповідаємо, у чому його унікальність, навіщо його вживати та як додавати до улюблених рецептів. 

Мікрогрін: що це таке й у чому унікальність

Що таке мікрогрін? Суперфуд, якому дали назву мікрогрін або мікрозелень – це крихітні паростки злаків, овочів, бобів і трав. Важливо встигнути зібрати врожай на тій стадії, коли тільки починають формуватися перші листочки. Головна вимога до мікрозелені – у рослині має бути їстівним усе, тому важливо не довести паростки до стану жорсткості або волокнистості. 

БЖУ мікрогріну ідеально збалансовані, харчова цінність висока, а кількість кілокалорій водночас прямує до нуля. Зазвичай мікрогрін називають суперфудом, розуміючи під цим корисність продукту. Але, як показує практика, не всім відомо, чому ж цей фуд, зокрема, «супер». 

Суперфуд – це рослинні продукти, у яких містяться життєво необхідні мікроелементи, вітаміни та мінерали у високій концентрації. Мікрогрін, наприклад, корисніший для людини, ніж доросла рослина того ж виду. 

Чим мікрогрін відрізняється від бебі-зелені та проростків?

Часто мікрозелень плутають із проростками або з бебі-зеленню. Останні, хоч і так само належать до суперфудів, не мають такої харчової цінності, як мікрогрін. Проростки – це частково або повністю пророслі насіння. Проросток складається з кореневої системи, зерна та стеблинки. У їжу вживають усе. 

Мікрогрін – це зелень над лінією ґрунту. Вирощування мікрогріну й бебі-зелені ідентичне. Різниця лише в тому, що мікрозелень зрізають через 5-14 днів після посадження, поки висота рослини не встигла перевищити чотирьох сантиметрів. А паростки бебі-зелені вважаються зрілими, коли доростають до восьми сантиметрів. 

з чого виростити мікрогрін

З чого можна проростити мікрогрін?

Кожний різновид рослини має унікальний аромат, смак і корисні властивості, за що його й цінують кулінари. Мікрозелень здобула любов кухарів також за свій вид: паростки часто використовують для прикрас готових страв, щоб зробити їх апетитнішими. Додають мікрогрін у салати, сендвічі, брускети, супи, роблять зелені смузі. Ви можете включати паростки до складу будь-якої страви, міксуючи їх з іншими видами зелені. 

Найчастіше в кулінарії використовують мікрогрін соняшнику, руколи, буряка, гороху, редису та гірчиці. Але мікрогрін можна проростити й зі шпинату, курчавої капусти, базиліка, цибулі, кінзи, селери, цукіні та навіть дині.

Основні види мікрозелені: 

  • Овочі: броколі, пекінська капуста, буряк, редис; 
  • Злакові: рис, просо, гречка, пшениця, овес; 
  • Бобові: нут, квасоля, горох, маш; 
  • Салати: рукола, крес-салат тощо.

Пророщують також і кріп, кропиву, конюшину та люцерну. Вони добре відтіняють смак м’яса, птиці та риби, додають у салати.

Мікрогрін: користь і шкода 

Користь мікрогріну у 10-30 разів перевищує користь від стиглих овочів і трав: проростки перебувають в активній стадії розвитку, тому містять набагато більшу концентрацію ферментів і вітамінів. Це екологічно чистий продукт: за 10 днів він не встигає накопичити шкідливих речовин з атмосфери. До складу мікрозелені входять каротиноїди, флавоноїди, рослинні білки, ефірні олії, макро- й мікроелементи, вітаміни груп А, В, С, Е, К, РР й антиоксиданти. 

Але попри те, що мікрозелень відносять до суперфудів, навіть до її вживання є протипоказання. Вибираючи культуру для вирощування, потрібно враховувати особисту непереносність або схильність до алергії на ті чи інші продукти. Корисні властивості для людини залежать від виду мікрогріну: 

  • вживання мікрозелені горошку допоможе в профілактиці серцево-судинних захворювань і діабету, знизить холестерин у крові;
  • базилік поліпшить роботу шлунка й кишківника, прискорить процеси травлення;
  • мікрогрін гречки додасть витривалості та сил. Зміцнить кровоносні судини й поліпшить кровотворення. Гречку рекомендують дієтологи, якщо в організмі порушені обмінні процеси або за зайвої ваги;
  • не менш поширеним є й мікрогрін соняшнику. Користь цієї рослини колосальна: її вживають для загального омолодження, зниження болю в суглобах, заспокоєння нервової системи, лікування різних запальних процесів, схуднення, запобігання анемії, поліпшення стану волосся, нігтів, шкіри й зубів та підвищення гостроти зору;
  • мікрозелень буряка має тонізувальний ефект через високий вміст мікроелементів і комплексу вітамінів. Паростки зміцнюють імунну систему й доброчинно впливають на травлення. Мікрозелень буряка багата на вітаміни групи В, А, РР та Е, містить багато заліза, магнію, кальцію, йоду, фолієву й аскорбінову кислоту. 

Якщо ви вирішили регулярно вживати паростки мікрогріну, то виникає запитання: «Де взяти насіння?». Купити насіння мікрозелені не проблема: функціонують спеціалізовані онлайн-магазини. Тут вам не лише допоможуть підібрати відповідний вид зелені, а й запропонують супутні товари для вирощування вдома власної плантації. микрогрин дома

Як виростити мікрогрін вдома?

Мікрозелень погано транспортується та зберігається: у холодильнику паростки можуть «вижити» максимум три-чотири дні. Але за цей період вони втратять чималий відсоток своїх корисних властивостей. Мікрогрін рекомендовано використовувати в їжу відразу ж після того, як рослина буде зрізана. Саме тому краще виростити мікрогрін вдома самостійно

Отже, як виростити мікрогрін удома? Вам знадобляться контейнер для вирощування й піддон під нього, ґрунт, торф або мох, вода, розпилювач, плівка й насіння. 

Щоб зібрати хороший урожай, важливо розуміти, як саджати мікрогрін правильно. На дні контейнера обов’язково повинні бути отвори, у які стікатиме зайва рідина. Субстрат, у який ви висаджуватимете мікрогрін, повинен бути вологим. Насіння не потрібно закопувати в землю – досить просто насипати зверху, не тиснути й не притискати. 

Сіяти треба часто, між насінням має бути не більш ніж міліметр. Після посадження контейнер прикрити плівкою для створення парникового ефекту. Але поліетилен необхідно зняти відразу ж, відколи ви помітите перші сходи. 

Важливо також стежити за станом ґрунту – він у жодному разі не повинен стати сухим. Зволожувати землю краще з розпилювача: струмінь води, навіть тонкий, може пошкодити ніжні стебла рослини. 

Залучайте дітей і підлітків до культури мікрогріну. Як виростити та посадити самотужки рослину – викликає непідробний інтерес у малюків. Вони будуть у захваті від власного города просто в будинку. А правильні харчові звички – запорука відмінного здоров’я й міцного тіла. Почніть шлях до правильного способу життя вже сьогодні, а мікрогрін стане добрим стартом у ваших починаннях. 

микрогрин польза

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь