Спецпроєкти

Як варити креветки: чорноморські, азовські, королівські, тигрові


У всьому світі виловлюють близько чотирьох мільйонів тонн креветок щороку. Видобуток креветок буває прибережним і глибоководним. Назви говорять самі за себе. У природі існує не менш ніж дві тисячі різних видів креветок. Якщо цікаво, які потрапляють до нас на столи та як їх готувати, читайте далі.

Як правильно варити креветки, розберемось у цьому матеріалі. Тут будуть усі покрокові інструкції та навіть поради від шефів. Деякі кулінарні хитрощі настільки прості, що ми не задумуємося над їх виконанням. Наприклад, як варити яйця. Але дехто настільки звик бачити креветки червоними в магазині, що такими ж уявляє їх у морі чи океані. Тільки це не так. Червоніють ці ракоподібні, як і раки, від того, що їх варять.

Як варити креветки

Для того, щоб розібратись, як варити креветки правильно, почнімо з того, які у вас у наявності креветки. Вони бувають свіжі, охолоджені, свіжозаморожені, варено-морожені.

Сирі креветки – сірого кольору.

сырые креветки

А вже відварені й потім заморожені – червоного.

Якщо у вас сірі креветки, то вони мають пахнути просто морем. Якщо ж їхній запах викликає у вас відразу або навіть підозру, краще не готувати такі ракоподібні зовсім. Варто зважати на те, що всі морепродукти дуже швидко псуються. Від часу їх вилову до приготування або заморозки має минути не більше ніж 4–5 годин. Саме через цю особливість у наших магазинах креветки переважно продаються варено-мороженими. Буває, що їх відварюють і заморожують просто в морі – такий спосіб термічної обробки дозволяє довго зберігати продукт, перевозити на великі відстані та значно підвищує ваші шанси поласувати смакотою.

как варить креветки вкусно

Якщо ж креветки, на які ви дивитеся, уже червоні й заморожені, то їх для початку треба розморозити. А вже потім вдаватися в питання, як і скільки варити креветки. Розморожувати краще в холодній воді. Хоча, наприклад, кулінар Євген Клопотенко пропонує лишити заморожені креветки на кілька годин у нижньому відсіку холодильника.

Варено-морожені ракоподібні без голови та без панцира можна після розмороження просто обдати окропом, і вони будуть готові до вживання. А цілі, нечищені креветки ще можна почистити й тільки після того облити водою або помістити в киплячу воду на 30 секунд. Як варити магазинні креветки, вибирати вам. І такий, і такий спосіб прийнятний. Головне, що не варто надто довго тримати креветки в окропі, щоб вони не стали «резиновими».

Як варити креветки свіжі

Почнімо з рідних країв. Припустимо, ви збираєтеся варити чорноморські або азовські креветки. Вони дрібні, і саме їх носять галасливі продавці по пляжах України. Такі креветулічки – як соняшникове насіння – не особливо наїсися, але дуже важливий сам процес. Це ж про смакування і насолоду.

Для початку варто закип’ятити воду зі спеціями та сіллю. Часом радять брати морську сіль або навіть солону воду з водойми. Ми не рекомендуємо прислухатися до таких порад, мало хто в тому морі до вас купався і що там взагалі робив. Але, може, то ми просто перебірливі, а воно й ок…

как варить свежие креветки

Отже, взяли воду, сіль на свій смак (залежить і від кількості креветок, і від ступеня солоності – хто як любить), кілька лаврових листків, перець горошком, кілька зубчиків часнику та зелень, яка є (або можна й без неї), і все це довели до кипіння. Краще хай 2–3 хвилини покипить, щоб спеції встигли віддати воді свої аромати. І тільки після того закидаємо свіжі креветки.

Ще раз про спеції, щоб смачно варити креветки свіжі дрібні:

  • лаврове листя;
  • чорний перець горошком;
  • часник;
  • кріп (або інша зелень, яку любите).

Як правильно варити креветки свіжі? Після того як ви всипали креветки в кип’яток, температура води знизилась, але це не означає, що білок не згортається, креветки вже варяться. І наскільки довго варити свіжі азовські або чорноморські креветки? До того як вони повністю почервоніють. Вистачить 1 хвилини.

Після приготування треба відцідити воду й бажано розсипати самі креветки якомога тоншим шаром по широкій тарілці, щоб вони швидко охолонули. Навряд чи у вас буде під рукою достатня кількість криги, щоб розкласти зварені рачки на ній, як це могли б зробити, наприклад, норвежці, будьмо реалістами. Але для хорошого результату треба зупинити процес згортання білка, тобто охолодити креветки.

как варить креветки свежие

Перед тим, як почати лускати їх, як насіння, варто ще збризнути готові креветки лимонним соком. На 1,5–2 кг креветок вистачить і половинки лимона.

А якщо свіжі креветки у вас не дрібні, то ви десь за межами України нагуглили цей текст, здається. І в нас для вас одна порада – просто варто збільшити час приготування, але не суттєво. 2 хвилин буде достатньо. Орієнтуйтеся так само на червоність креветок. Почервоніли – пора зливати воду та охолоджувати смакоту.

Якщо все ж є ще питання, як правильно варити свіжі креветки, що ж, у нас лишилися хіба поради щодо спецій і зелені. Радимо спробувати хоч раз додати у воду цибулину, але не факт, що вам сподобається. А також ось ще список тих трав, які не перебивають смак морепродуктів:

  • корінь селери;
  • гілочка розмарину;
  • гірчиця в зернах;
  • кріп;
  • петрушка.

Але не все одночасно, вибирайте те, що більше любите.

Як варити заморожені креветки

Приготування заморожених креветок починається з їх розморожування. Тут є два варіанти, просто лишити їх на якийсь час у холодильнику або залити заморожені креветки холодною водою. Обидва ці варіанти прийнятні. Як вам зручніше, так і робіть. Головне – не кидати заморожені ще креветки відразу в окріп. Бо із цього нічого хорошого точно не вийде.

как варить креветки дома

Як варити креветки заморожені сирі – покрокова інструкція:

  • розморозити;
  • закип’ятити воду зі спеціями;
  • додати креветки й почекати, поки почервоніють;
  • охолодити;
  • збризнути лимонним соком.

Як варити креветки варено-заморожені:

  • розморозити;
  • облити солоним окропом через друшляк;
  • збризнути лимонним соком.

Але взагалі варено-заморожені креветки можна їсти просто розморозивши. Особливо якщо вони перед цим були в пакуванні й не контактували ніяк із потенційно брудними поверхнями.

Водночас не рекомендуємо розморожувати креветки в мікрохвильовці, бо є велика ймовірність, що частина з них розмерзнеться і почне навіть готуватися ще, а частина лишиться крижаною.

Як варити королівські креветки

Королівські креветки так назвали через їхню величину. Також можна почути, що їх називають «ванмей». Розмір королівської креветки може варіюватися від 10 см до 25 см. Більшими за ці ракоподібні є тільки лангустини.

Щоб зрозуміти, як варити свіжі тигрові креветки, варто просто дотримуватися такої інструкції:

  • закип’ятити «смачний» окріп із приправами, зеленню і за бажанням із цибулиною;
  • опустити в цей окріп на нетривалий час усі креветки й дістати, щойно їхній колір зміниться.

как варить свежие тигровые креветки

Але цікаве починається ще на етапі підготовки креветок до варіння. Найдетальнішу інструкцію, як можна почистити сиру королівську креветку, ми знайшли тут. Її підготував Євген Клопотенко, відомий не тільки своєю любов’ю до борщу, а взагалі кулінарними талантами. До речі, його колонки теж з’являлись у нас на сайті.

Водночас варто задуматися, чи тигрові креветки варити, чи краще посмажити на оливковій олії з додаванням соєвого соусу, часнику й середземноморських трав. Адже відварені тигрові креветки добре смакуватимуть у салаті. А якщо ви хочете їх подавати як закуску, наприклад до пива, то варіант швидкого обсмажування з обох боків цікавіше розкриє неповторний смак й аромат.

Для того, щоб посмажити смачні королівські креветки, візьміть антипригарну сковорідку. Змішайте соєвий соус, подрібнений часник із середземноморськими травами, вилийте суміш на ще холодну сковороду, додайте олію, розігрійте все разом протягом 20–30 секунд, викладайте по черзі креветки. Важливо робити це швидко. Коли закінчили викладати останні, пора перевертати перші на інший бік. О – оперативність.

Коли всі креветки перевернуті й обсмажуються вже на другому боці, збризкуємо лимонним соком. І пересипаємо до тарілки. Тарілку можна встелити зеленню або лавашем.

как приготовить тигровые креветки без головы

Такий варіант приготування чудово підходить як для свіжих королівських креветок, так і для розморожених сирих ще ракоподібних. Але він не підходить для варено-заморожених королівських креветок. Оскільки вони вже приготовлені, то обсмажування зробить їх надто жорсткими.

Як варити креветки сирі

Головне, що всі мали зрозуміти із цього матеріалу – як варити сирі креветки швидко після того, як їх зловили або розморозили. Бо як і будь-які морепродукти, вони швидко псуються. І що приготування морепродуктів дуже просте, значно простіше, ніж можна було собі уявляти. Адже щоб зварити сирі креветки, не треба їх попередньо маринувати, не треба особливих умінь та навичок.

Читайте також:

Штолен – традиційний святковий кекс. Як його приготувати, щоб вийшло смачно?

Смачна домашня шаурма: як створити шедевр

Вам може бути цікавим це наше відео:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь