Святкові страви. Рецепти
У мене виходить книжка святкових рецептів – особлива, бо я закодував у них чудовий настрій. Адже коли ви готуєте, то вивільняєте безмежну радість: теплу, м’яку та яскраву. Таку, що з часом перетворюється на неоціненні спогади. У книжці зібрано 70 рецептів, що допоможуть посилити щастя та зробити його максимально відчутним і помітним. І я дуже ціную таку можливість — бути з вами під час найчудовіших митей у вашому житті.
Це 70 авторських рецептів страв до найважливіших подій, які святкують українці. Тут і печена птиця на Новий рік, і кутя на Різдво, розмаїття млинців і вареників на Масляну, пухкі великодні паски, а також смаколики до родинного свята на природі, до дитячого дня народження і навіть до весілля. Тут є все найнеобхідніше до святкового столу: коктейлі, закуски, основні страви, десерти.
А ще ця книжка з особливою обкладинкою, у неї вмонтовано спеціальний чіп, варто тільки прикласти смартфон до книжки й отримаєте ще й відео-рецепти. Жодних qr-кодів.
Креп-сюзет
Інгредієнти
Для млинців:
- 130 г борошна
- 340 мл молока
- 2 яйця
- 2 ст. л. соняшникової олії
- (+ для смаження)
- 2 ст. л. цукру
- дрібка солі
Для соусу:
- 2 апельсини й цедра великого апельсина
- 4 ст. л. цукру
- 6 ст. л. коньяку
Просійте борошно. З’єднайте в посудині яйця, сіль, цукор і рослинну олію. Перемішайте віничком до однорідного стану. Додайте борошна й ще раз перемішайте. Вливайте молоко невеликими порціями й знову ретельно перемішуйте.
Сковорідку змастіть невеликою кількістю рослинної олії й за допомогою ополоника виливайте тісто на сковорідку, щоб воно розтеклося по всій поверхні. Для зручності нахиляйте сковорідку з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на другий бік і випікайте ще 1 хвилину. Готові млинці викладайте на тарілку.
Апельсини промийте й зніміть з них тонку цедру за допомогою ножа або тертки. Вичавіть сік апельсина і вилийте його на чисту сковорідку. Додайте цедру й цукор та доведіть до кипіння, щоб сік почав випарюватися. Млинці складіть учетверо у вигляді трикутників і викладіть на сковорідку з апельсиновим сиропом.
Обсмажуйте млинці в сиропі впродовж 1 хвилини з кожного боку. Перевертайте їх за допомогою лопатки.
Влийте на пательню з млинцями коньяк і запаліть його сірником чи запальничкою. Будьте обережні — коньяк дуже швидко спалахує. Не бажано підпалювати сковорідку з коньяком неподалік легкозаймистих штор і в легкозаймистому одязі з довгим рукавом. Але також не треба й боятися цього процесу. За кілька секунд алкоголь випарується й залишиться тільки приємний післясмак.
Готові млинці викладіть на тарілку.
Курка, фарширована кукурудзою та курагою
Інгредієнти:
- 1 курка вагою близько 1,5 кг
- 200 г замороженої кукурудзи
- 100 г печериць
- 3 ст. л. соняшникової олії
- 50 г кураги
- 3 гілочки чебрецю
- Сіль, перець
Розігрійте духовку до 180 °С. Підготуйте начинку для курки: печериці та курагу наріжте невеликими кубиками. Залежно від розмірів курки вам знадобиться більше чи менше начинки.
У невеликій посудині з’єднайте порізані гриби, курагу й заморожену кукурудзу. З трьох гілочок чебрецю обірвіть листочки й покладіть їх у миску до начинки. Опісля все посоліть, додайте соняшникову олію та чорний мелений перець на свій смак і ретельно перемішайте.
Курку натріть сіллю й меленим чорним перцем, а потім усередині та зовні змастіть її соняшниковою олією. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками.
Викладіть курку на деко або в керамічну форму та запікайте в попередньо розігрітій духовці приблизно 60 хвилин. Залежно від розміру курки й параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше чи менше часу. У процесі приготування періодично виймайте курку з духовки й поливайте її соком, що утворився.
Готову страву подавайте гарячою.
Закусочні троянди з беконом і сиром
Інгредієнти
- 500 г прісного листкового тіста
- 50 г борошна для присипання
- 300 г бекону
- 300 г твердого сиру
- 1 яйце
- 2 ст. л. молока
- сіль, перець
Прісне листкове тісто повільно розморозьте в холодильнику.
Духовку розігрійте до 180 °С. Трішки розкачайте на присипаній борошном поверхні й поріжте на шість однакових смужок. Викладіть на смужки тонкі слайси бекону й сиру. Скрутіть рулетиком і міцно скріпіть тісто, щоб не розкрутилося при випіканні.
Викладайте сформовані «троянди» на деко з пергаментом. За допомогою силіконового пензлика змастіть верхівки сумішшю жовтка з молоком.
Випікайте в духовці впродовж 30 хвилин.
Випічку можна подавати й гарячою, й холодною.
Думка редакції може збігатися з думкою автора колонки.