83k

  • Be in trend
  • Життя
  • Культура
  • Люди
  • Тести
  • Be in tech
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • BIT Video
  • Колонки
Спецпроєкти
Партнерські
Від мрії до дії
Пісні, які повертаються ракетами
  1. BIT.UA
  2. Блоги
  3. Євген Клопотенко
  4. Святкові страви. Рецепти

Святкові страви. Рецепти

Колонка Життя

SHARE TWEET POCKET Читайте эту статью на русском

Євген Клопотенко

шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий, покращувач української культури харчування

У мене виходить книжка святкових рецептів – особлива, бо я закодував у них чудовий настрій. Адже коли ви готуєте, то вивільняєте безмежну радість: теплу, м’яку та яскраву. Таку, що з часом перетворюється на неоціненні спогади. У книжці зібрано 70 рецептів, що допоможуть посилити щастя та зробити його максимально відчутним і помітним. І я дуже ціную таку можливість — бути з вами під час найчудовіших митей у вашому житті.

Це 70 авторських рецептів страв до найважливіших подій, які святкують українці. Тут і печена птиця на Новий рік, і кутя на Різдво, розмаїття млинців і вареників на Масляну, пухкі великодні паски, а також смаколики до родинного свята на природі, до дитячого дня народження і навіть до весілля. Тут є все найнеобхідніше до святкового столу: коктейлі, закуски, основні страви, десерти.

А ще ця книжка з особливою обкладинкою, у неї вмонтовано спеціальний чіп, варто тільки прикласти смартфон до книжки й отримаєте ще й відео-рецепти. Жодних qr-кодів.

книга рецептів Клопотенка

Креп-сюзет 

Інгредієнти 

Для млинців:

  • 130 г борошна 
  • 340 мл молока
  • 2 яйця
  • 2 ст. л. соняшникової олії 
  • (+ для смаження)
  • 2 ст. л. цукру 
  • дрібка солі 

Для соусу:

  • 2 апельсини й цедра великого апельсина
  • 4 ст. л. цукру
  • 6 ст. л. коньяку 

Просійте борошно. З’єднайте в посудині яйця, сіль, цукор і рослинну олію. Перемішайте віничком до однорідного стану. Додайте борошна й ще раз перемішайте. Вливайте молоко невеликими порціями й знову ретельно перемішуйте.

Сковорідку змастіть невеликою кількістю рослинної олії й за допомогою ополоника виливайте тісто на сковорідку, щоб воно розтеклося по всій поверхні. Для зручності нахиляйте сковорідку з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на другий бік і випікайте ще 1 хвилину. Готові млинці викладайте на тарілку.

Апельсини промийте й зніміть з них тонку цедру за допомогою ножа або тертки. Вичавіть сік апельсина і вилийте його на чисту сковорідку. Додайте цедру й цукор та доведіть до кипіння, щоб сік почав випарюватися. Млинці складіть учетверо у вигляді трикутників і викладіть на сковорідку з апельсиновим сиропом.

Обсмажуйте млинці в сиропі впродовж 1 хвилини з кожного боку. Перевертайте їх за допомогою лопатки.

Влийте на пательню з млинцями коньяк і запаліть його сірником чи запальничкою. Будьте обережні — коньяк дуже швидко спалахує. Не бажано підпалювати сковорідку з коньяком неподалік легкозаймистих штор і в легкозаймистому одязі з довгим рукавом. Але також не треба й боятися цього процесу. За кілька секунд алкоголь випарується й залишиться тільки приємний післясмак.

Готові млинці викладіть на тарілку.

Курка, фарширована кукурудзою та курагою

Інгредієнти: 

  • 1 курка вагою близько 1,5 кг 
  • 200 г замороженої кукурудзи 
  • 100 г печериць  
  • 3 ст. л. соняшникової олії  
  • 50 г кураги  
  • 3 гілочки чебрецю  
  • Сіль, перець  

Розігрійте духовку до 180  °С. Підготуйте начинку для курки: печериці та курагу наріжте невеликими кубиками. Залежно від розмірів курки вам знадобиться більше чи менше начинки.

У невеликій посудині з’єднайте порізані гриби, курагу й заморожену кукурудзу. З трьох гілочок чебрецю обірвіть листочки й покладіть їх у миску до начинки. Опісля все посоліть, додайте соняшникову олію та чорний мелений перець на свій смак і ретельно перемішайте.

Курку натріть сіллю й меленим чорним перцем, а потім усередині та зовні змастіть її соняшниковою олією. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками. 

Викладіть курку на деко або в керамічну форму та запікайте в попередньо розігрітій духовці приблизно 60 хвилин. Залежно від розміру курки й параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше чи менше часу. У процесі приготування періодично виймайте курку з духовки й поливайте її соком, що утворився. 

Готову страву подавайте гарячою.

Закусочні троянди з беконом і сиром

Інгредієнти 

  • 500 г прісного листкового тіста 
  • 50 г борошна для присипання
  • 300 г бекону 
  • 300 г твердого сиру 
  • 1 яйце 
  • 2 ст. л. молока 
  • сіль, перець 

Прісне листкове тісто повільно розморозьте в холодильнику.

Духовку розігрійте до 180 °С. Трішки розкачайте на присипаній борошном поверхні й поріжте на шість однакових смужок. Викладіть на смужки тонкі слайси бекону й сиру. Скрутіть рулетиком і міцно скріпіть тісто, щоб не розкрутилося при випіканні.

Викладайте сформовані «троянди» на деко з пергаментом. За допомогою силіконового пензлика змастіть верхівки сумішшю жовтка з молоком.

Випікайте в духовці впродовж 30 хвилин.

Випічку можна подавати й гарячою, й холодною.

Думка редакції може збігатися з думкою автора колонки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Поділитися: SHARE  TWEET  POCKET 
Наші колумністи
Юлія Терлецька
Бренд-амбасадорка Nemiroff, бартендерка Parovoz
Олег Зубченок
бізнес-консультант, експерт KSE Graduate Business School OLX Україна
Сергій Ніжинський
Експерт з гендерних питань, заступник Міністра соціальної політики 2019-2020 рр
Андрій Дехтяр
СЕО компанії Rozdoum
Ми в Телеграмі
підписуйтесь
  • Життя
  • Люди
  • Тести
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • Карта сайту
  • Про bit.ua
МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ
83k

bit.ua - медіа про життя як воно є і технології, що на нього впливають. Все на одній платформі: я і tech. наукпоп. культура. секс. соціальні проєкти. тести. Використання матеріалів bit.ua можливе тільки з активним посиланням на сайт bit.ua.
Редакція: editor@bit.ua Щодо реклами звертайтеся на пошту adv@bit.ua. Медіа-кіт за посиланням. Наші спецпроєкти можна переглянути тут.
Розробка сайту Партнер по SEO Netpeak
curved-arrows Created with Sketch. більше новин