83k

  • Be in trend
  • Життя
  • Культура
  • Люди
  • Тести
  • Be in tech
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • BIT Video
  • Колонки
Спецпроєкти
Партнерські
  1. BIT.UA
  2. Блоги
  3. Євген Клопотенко
  4. Святкові страви. Рецепти

Святкові страви. Рецепти

Колонка Життя

SHARE TWEET POCKET Читайте эту статью на русском

Євген Клопотенко

шеф-кухар, бізнесмен, телеведучий, покращувач української культури харчування

У мене виходить книжка святкових рецептів – особлива, бо я закодував у них чудовий настрій. Адже коли ви готуєте, то вивільняєте безмежну радість: теплу, м’яку та яскраву. Таку, що з часом перетворюється на неоціненні спогади. У книжці зібрано 70 рецептів, що допоможуть посилити щастя та зробити його максимально відчутним і помітним. І я дуже ціную таку можливість — бути з вами під час найчудовіших митей у вашому житті.

Це 70 авторських рецептів страв до найважливіших подій, які святкують українці. Тут і печена птиця на Новий рік, і кутя на Різдво, розмаїття млинців і вареників на Масляну, пухкі великодні паски, а також смаколики до родинного свята на природі, до дитячого дня народження і навіть до весілля. Тут є все найнеобхідніше до святкового столу: коктейлі, закуски, основні страви, десерти.

А ще ця книжка з особливою обкладинкою, у неї вмонтовано спеціальний чіп, варто тільки прикласти смартфон до книжки й отримаєте ще й відео-рецепти. Жодних qr-кодів.

книга рецептів Клопотенка

Креп-сюзет 

Інгредієнти 

Для млинців:

  • 130 г борошна 
  • 340 мл молока
  • 2 яйця
  • 2 ст. л. соняшникової олії 
  • (+ для смаження)
  • 2 ст. л. цукру 
  • дрібка солі 

Для соусу:

  • 2 апельсини й цедра великого апельсина
  • 4 ст. л. цукру
  • 6 ст. л. коньяку 

Просійте борошно. З’єднайте в посудині яйця, сіль, цукор і рослинну олію. Перемішайте віничком до однорідного стану. Додайте борошна й ще раз перемішайте. Вливайте молоко невеликими порціями й знову ретельно перемішуйте.

Сковорідку змастіть невеликою кількістю рослинної олії й за допомогою ополоника виливайте тісто на сковорідку, щоб воно розтеклося по всій поверхні. Для зручності нахиляйте сковорідку з боку в бік. Випікайте 1 хвилину, потім переверніть на другий бік і випікайте ще 1 хвилину. Готові млинці викладайте на тарілку.

Апельсини промийте й зніміть з них тонку цедру за допомогою ножа або тертки. Вичавіть сік апельсина і вилийте його на чисту сковорідку. Додайте цедру й цукор та доведіть до кипіння, щоб сік почав випарюватися. Млинці складіть учетверо у вигляді трикутників і викладіть на сковорідку з апельсиновим сиропом.

Обсмажуйте млинці в сиропі впродовж 1 хвилини з кожного боку. Перевертайте їх за допомогою лопатки.

Влийте на пательню з млинцями коньяк і запаліть його сірником чи запальничкою. Будьте обережні — коньяк дуже швидко спалахує. Не бажано підпалювати сковорідку з коньяком неподалік легкозаймистих штор і в легкозаймистому одязі з довгим рукавом. Але також не треба й боятися цього процесу. За кілька секунд алкоголь випарується й залишиться тільки приємний післясмак.

Готові млинці викладіть на тарілку.

Курка, фарширована кукурудзою та курагою

Інгредієнти: 

  • 1 курка вагою близько 1,5 кг 
  • 200 г замороженої кукурудзи 
  • 100 г печериць  
  • 3 ст. л. соняшникової олії  
  • 50 г кураги  
  • 3 гілочки чебрецю  
  • Сіль, перець  

Розігрійте духовку до 180  °С. Підготуйте начинку для курки: печериці та курагу наріжте невеликими кубиками. Залежно від розмірів курки вам знадобиться більше чи менше начинки.

У невеликій посудині з’єднайте порізані гриби, курагу й заморожену кукурудзу. З трьох гілочок чебрецю обірвіть листочки й покладіть їх у миску до начинки. Опісля все посоліть, додайте соняшникову олію та чорний мелений перець на свій смак і ретельно перемішайте.

Курку натріть сіллю й меленим чорним перцем, а потім усередині та зовні змастіть її соняшниковою олією. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками. 

Викладіть курку на деко або в керамічну форму та запікайте в попередньо розігрітій духовці приблизно 60 хвилин. Залежно від розміру курки й параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше чи менше часу. У процесі приготування періодично виймайте курку з духовки й поливайте її соком, що утворився. 

Готову страву подавайте гарячою.

Закусочні троянди з беконом і сиром

Інгредієнти 

  • 500 г прісного листкового тіста 
  • 50 г борошна для присипання
  • 300 г бекону 
  • 300 г твердого сиру 
  • 1 яйце 
  • 2 ст. л. молока 
  • сіль, перець 

Прісне листкове тісто повільно розморозьте в холодильнику.

Духовку розігрійте до 180 °С. Трішки розкачайте на присипаній борошном поверхні й поріжте на шість однакових смужок. Викладіть на смужки тонкі слайси бекону й сиру. Скрутіть рулетиком і міцно скріпіть тісто, щоб не розкрутилося при випіканні.

Викладайте сформовані «троянди» на деко з пергаментом. За допомогою силіконового пензлика змастіть верхівки сумішшю жовтка з молоком.

Випікайте в духовці впродовж 30 хвилин.

Випічку можна подавати й гарячою, й холодною.

Думка редакції може збігатися з думкою автора колонки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Поділитися: SHARE  TWEET  POCKET 
Наші колумністи
Ольга Семенова
юристка, адвокатка
Олександр Педан
телеведучий, співзасновник pedan|buro
Ольга Селезньова
комунікаційниця та партнерка Seleznova Agency
Любомир Кузюткін
бізнес-брокер, співзасновник юридичної компанії та дитячого садка
Ми в Телеграмі
підписуйтесь
  • Життя
  • Секс
  • Люди
  • Тести
  • Я_і_tech
  • держ_tech
  • Tech_світ
  • Карта сайту
  • Про bit.ua
МИ В СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ
83k

bit.ua - медіа про життя як воно є і технології, що на нього впливають. Все на одній платформі: я і tech. наукпоп. культура. секс. соціальні проєкти. тести. Використання матеріалів bit.ua можливе тільки з активним посиланням на сайт bit.ua.
Редакція: editor@bit.ua Щодо реклами звертайтеся за телефоном +38 063 292 5877 (+ Telegram) або пишіть на пошту adv@bit.ua. Медіа-кіт за посиланням. Наші спецпроєкти можна переглянути тут.
Розробка сайту Партнер по SEO Netpeak
curved-arrows Created with Sketch. більше новин