Спецпроєкти

Десерти без цукру: чізкейк і кокосові трайфли. Готуємо з редакцією bit.ua


Основне правило так званих десертів для правильного харчування – не знежирені продукти, а знижена кількість вуглеводів. 

Саме тому ми забрали з наших рецептів головного ворога правильного харчування – цукор. Звісно, після цього їхня калорійність не знизилась до нуля, але такі десерти можуть стати корисним сніданком чи доповненням святкового столу.

Наша авторка Олена ділиться двома рецептами десертів для правильного харчування. Та розповідає й показує, як їх приготувати.

Чізкейк

Це досить простий десерт для правильного харчування, та за бажання його можна зробити святковим. Для цього варто лише придумати цікавий декор.

Від бабусиної сирної запіканки чізкейк відрізняється неймовірною ніжністю, адже його начинка дуже схожа на вершковий крем. Найкалорійніша в ньому основа, але її там зовсім трішки. Тому такий ПХ (правильне харчування) десерт із сиру може стати чудовим сніданком.

Замість цукру я використовую підсолоджувач на основі стевії, ви можете додати будь-який на власний вибір.

Інгредієнти:

Основа:

  • 200 г борошна (6,5 ст. л.);
  • 150 г вершкового масла;
  • 2 ст. л. холодної води;
  • дрібка солі.

Начинка:

  • 400 г домашнього сиру;
  • 180 г вершкового сиру;
  • 200 мл вершків;
  • 3 яйця;
  • 2 ч. л. підсолоджувача.

Готуємо чізкейк

Масло потрібно заздалегідь витягти з холодильника, щоб воно стало м’яким. Я змішую його з борошном та сіллю, додаю спершу одну ложку води та замішую тісто. Спочатку воно вийшло трохи крихким, тому додаю ще воду. Готове тісто замотую в харчову плівку та кладу до холодильника на 40 хвилин.

Наступний крок – розкачую тісто у формі великого кола й викладаю по краях круглої форми. Тісто потрібно щільно притулити до форми, а верхні краї можна вирівняти ножем. А щоб воно не надувалося під час випікання, роблю проколи виделкою.

Далі ставлю основу в духовку, розігріту до 200 градусів із конвекцією, на 10 хвилин.

Поки печеться основа, готую начинку. У чашу блендера кладу два види сиру, вершки, яйця та підсолоджувач. Усе збиваю.

Якщо у вас немає блендера, пропустіть домашній сир через сито – так він стане м’яким. А тоді змішайте з іншими інгредієнтами.

Дістаю підпечену основу й виливаю туди начинку. Все разом ставлю випікатися в духовку на 175 градусів без конвекції на 50 хвилин.

Готовий чізкейк потрібно охолодити за кімнатної температури й потім поставити до холодильника на 2-3 години. Після цього можна прикрашати. Я вибрала для декору чорний шоколад на стевії та шматочки сублімованої полуниці.

Кокосові трайфли

Трайфл – це щось на кшталт торта у склянці. Але насправді викласти десерт можна в будь-який посуд.

Наш десерт без цукру й білого борошна. Його ми будемо заміняти кокосовим. Це додасть не лише цікавого смаку, а й користі.

Інгредієнти:

Бісквіт:

  • 100 г кокосового борошна;
  • 200 мл молока;
  • 3 яйця;
  • 50 мл розтопленої кокосової олії (можна замінити соняшниковою);
  • 5 г розпушувача;
  • 2 ч. л. підсолоджувача.

Крем:

  • 400 мл сметани;
  • 1 ст. л. крохмалю;
  • 1,5 ч. л. підсолоджувача;
  • 300 г грушевого пюре;
  • 5 г желатину.

Готуємо бісквіт

Збиваю яйця й підсолоджувач, додаю кокосову олію та молоко. Кокосове борошно потрібно додавати в кілька етапів. Воно вбирає вологу повільніше, ніж пшеничне, тому тісту потрібно дати постояти 10-15 секунд, перш ніж коригувати кількість борошна. Якщо основа рідка, додайте ще половину ст. л. борошна та ще трішки зачекайте.

Я випікала бісквіт за температури 175 градусів 45 хвилин. Форма не має значення, адже потім ми перетворимо бісквіт на крихту.

Готуємо крем

Желатин заливаю холодною водою та залишаю на 5-10 хв. Після цього розігріваю й додаю до грушевого пюре. З маси не повинно вийти тверде желе, радше щось схоже на густий джем. Я поставила пюре до холодильника приблизно на 30-40 хв для стабілізації.

Наступний крок – збиваю сметану з крохмалем і підсолоджувачем до легкого загустіння.

Збираємо трайфли

Мені захотілося внести трішки пікантності до нашого «правильного» десерту, тому я вирішила до бісквіта додати свіжозвареної кави.

Отже, на дно склянки викладаю крихту кокосового бісквіта та поливаю ложечкою кави. Зверху кладу сметанний крем і грушеве пюре. Потім знову шарами бісквіт із кавою, крем і пюре. Останнім повинен бути сметанний крем, його посипаю какао.

Вийшов чудовий варіант десерту для тих, хто на правильному харчуванні. У ньому все максимально корисне та смачне.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь