Спецпроєкти

Як приготувати правильний сирний суп: рецепти для гурманів


У країнах пострадянського простору багато хто знайомий з першою стравою на бульйоні з курятини, картоплею, розвареною «павутинкою» і шматочками плавленого сиру «Дружба», що не достатньо розварився. Але це лише незграбна версія благородної страви з гордою назвою вершковий сирний суп. Будьмо відвертими, із деякими смаками дитинства можна і розпрощатись. З’ясуймо разом, як приготувати сирний суп у домашніх умовах, аби нагодувати всю родину.

Вершковий суп: 3 простих рецепти

Сирний суп — поживна та вишукана страва. Повари зі всього світу досі не можуть дійти згоди про те, яку країну називають батьківщиною цього делікатесу. Однак класичний сирний суп вважається стравою французької кухні. Нібито саме французам прийшла ідея додавати твердий сир до киплячого бульйону. Наскільки це відповідає дійсності, невідомо. Проте достеменно відомо, що у багатьох світових кухнях у страви додавався сир: така їжа була швидкою, смачною, ситною та калорійною.

На заході України, наприклад, гуцули готували юхварку — суп із додаванням овечої бринзи, галушок та сиру. Чим не перший рецепт сирного супу, народжений в українських Карпатах? Отже, ловіть смачні рецепти від нашої редакції. 

Сирний суп з твердим сиром «Чедер»

сырный суп с броколи

У справжньому сирному супі має домінувати саме смак сиру. Тому важливо не перебити його іншими нотками. Сирний суп із твердого сиру «чедер» неодмінно стане фаворитом на вашому столі. 

Щоб зварити сирний суп, потрібні такі інгредієнти:

  • 400 г курячого фаршу;
  • 20 мл оливкової олії;
  • 1 цибулина;
  • середнього розміру морква;
  • півтора-два літри води (обсяг залежить від того, чи хочете ви зварити сирний суп рідкої чи густої консистенції);
  • 50 г борошна;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 400 г сиру «чедер»;
  • 200 г суцвіть броколі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 г сухариків;
  • петрушка на смак;
  • сіль;
  • перець до свого смаку.

З фаршу сформуйте фрикадельки. Доведіть воду до кипіння й киньте їх в окріп. Підсоліть воду. Варити фрикадельки потрібно близько 40 хвилин, щоб вийшов насичений бульйон. Поки готуватиметься м’ясо, займіться засмажкою.

настоящий сырный суп

У сковороді розігрійте оливкову олію та викладіть дрібно нарізану цибулю і натерту на середній тертці моркву. Обсмажте овочі на середньому вогні до готовності, посоліть. У холодних вершках розведіть борошно. Ретельно розмішайте до однорідності та влийте суміш у зажарку. Томіть на повільному вогні та постійно помішуйте, поки вершки не загуснуть. Влийте заправку із вершків та засмажки в бульйон з фрикадельками. Натріть на середній тертці чедер і висипте до каструлі. 

За бажанням можна використовувати й інший сир: сирний суп із твердих сортів сиру вийде смачним навіть при використанні інших сортів.

суп сырный рецепт

Насамкінець додайте в суп пропущений через прес часник і суцвіття броколі. Поперчіть суп на смак й через 7 хвилин вимикайте вогонь та розливайте страву по піалах.

Важливо не тільки знати, як приготувати сирний суп та вибрати хороший рецепт: для стовідсоткової насолоди від страви варто приділити увагу ще й подачі. Не забудьте безпосередньо перед сервіруванням посипати дрібно нарізаною зеленню і додати до нього кілька столових ложок хрумких сухариків.                           

Сирний суп з грибами та куркою

сырный суп классический

Як приготувати сирний суп з грибами, твердим сиром та курячим м’ясом? Головний секрет полягає у смачному наваристому бульйоні та запашних грибах. Звичайно, рецепт сирного супу з грибами-боровиками або іншими білими грибами буде дещо більш виграшним, ніж рецепт страви з печерицями. Але оскільки благородні гриби дістати не завжди легко, їх чудово можуть замінити й тепличні сорти.

Щоб приготувати грибний сирний суп, підготуйте такі інгредієнти:

  • 600 г філе курячих стегенець;
  • 300 г грибів;
  • 300 г твердого сиру;
  • 50 г борошна;
  • 100 мл вершків;
  • 1 моркву;
  • 1 цибулину;
  • соняшникову або оливкову олія;
  • сухарики для подачі;
  • сіль;
  • перець.

Перш ніж зварити сирний суп з грибами, відділіть кістки від філе, наріжте ці стегна курки невеликими шматочками. Доведіть воду до кипіння і помістіть у неї м’ясо. Посоліть на смак. Дочекайтеся закипання, зніміть накип, що утворився, й зменште вогонь. Починайте приготування засмажки.

Щоб суп сирний грибний не вийшов занадто жирним, натерту моркву і дрібно нарізану цибулю потрібно висипати в гарячу олію, просто таки розпечену. Посолити овочі. Дочекайтеся, поки морква і цибуля приготуються, а поки розведіть в холодних вершках борошно і насамкінець до зажарки і додайте цю суміш.

Помішуйте заправку і готуйте до загустіння. Наріжте гриби тонкими слайсами. Окремо на сильному вогні обсмажте гриби. Сир натріть на великій тертці. У готовий бульйон додайте заправку із вершками та овочами, гриби, сир та трохи чорного перцю. Варіть до повного розчинення сиру. Ароматний та смачний сирний суп із грибами перед подачею посипте сухариками.

Сирний суп: рецепт із плавленим сиром

сырный суп из плавленных сырков

Попри те, що версія з плавленим сирком — це лише адаптована варіація класичного французького soupe, сирний суп із плавленим сиром — одна з найпопулярніших перших страв у нашій країні. І якщо все ж хочеться пригадати смак дитинства, дефіциту, черги в гастрономах, то… Готується швидко, вартість продуктів не висока, а смак ніжний. Тому ми не могли не приділити особливої ​​уваги питанню, як зробити сирний суп із плавлених сирків.

Щоб приготувати простий сирний суп з сиром вам знадобляться:

  • 4 плавлені сирки високої якості або один великий контейнер пастоподібного сиру;
  • 5 курячих гомілок;
  • 4 невеликі картоплини;
  • 50 г локшини з твердих сортів пшениці;
  • петрушка до смаку;
  • засмажка за бажанням;
  • 2 літри води;
  • сіль;
  • перець.

Щоб зварити швидкий сирний суп із плавленого сирку, опустіть у киплячу воду курячі гомілки, дочекайтеся появи шуму та зніміть його. Посоліть воду. Поки птиця вариться, наріжте дрібними кубиками картоплю, дрібно наріжте петрушку і натріть на середній тертці плавлені сирочки. Коли курячі гомілки будуть вже готові, додайте в бульйон картоплю і, якщо є бажання поласувати більш ситною та насиченою стравою, засмажку з моркви та цибулі. Через десять хвилин додайте локшину та сирки. Варіть ще десять хвилин. Додайте перець та зелень. Ваш сирний суп із плавленим сирком нашвидкуруч готовий.

Відкривайте нові рецепти та смакові композиції, насолоджуйтесь незвичайними поєднаннями. Сирний суп може бути абсолютно різним: він має багату палітру смаків від простого сирного супу з куркою та локшиною до вишуканих рецептів із вершками та креветками. Експериментуйте і знаходьте найулюбленіший рецепт сирного супу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь