Спецпроєкти

Фрукт для людей з діабетом: помело, його користь, калорійність і способи вживання


Помело – це цитрусові плоди однойменного вічнозеленого дерева. Цей фрукт має товсту шкірку, солодкий на смак, а часточки помело досить великі, розділені жорсткими перегородками. Колір стиглого помело може бути як зеленуватим, так і насиченим жовтим.

Дозрівання помело припадає на лютий, тож найкраще купувати його в зимовий період. 

Вибираючи помело, не забувайте про такі правила:

  • шкірка фрукту має бути блискучою, гладкою і без пошкоджень;
  • помело має приємний цитрусовий аромат;
  • колір цитрусового має бути однорідним. Якщо частина плода жовта, а одна зі сторін має зелену пляму, то плід, очевидно, не дозрів.

Зберігати помело можна впродовж місяця. Втім, почищений фрукт швидко псується, тому краще загорнути його в харчову плівку та вжити впродовж двох днів. Зберігайте очищений помело в холодильнику.

Помело: користь

Великий вміст вітаміну С підвищує опірність організму, допомагає боротися з вірусами й бактеріями, особливо взимку та міжсезоння, але їх треба обережно вживати тим, у кого є протипоказання.

Які протипоказання для вживання помело?

  • Не варто вживати цей фрукт, якщо у вас алергія на цитрусові.
  • Також не варто зловживати помело, якщо маєте виразку шлунка, виразку дванадцятипалої кишки й підвищену кислотність у шлунку. А в період загострення цих хвороб варто на якийсь час відмовитися.
  • При гепатиті, нефриті та коліті лікарі рекомендують вживати цей фрукт з особливою обережністю або зовсім від нього відмовитися.

Помело можна додавати під час приготування різних страв із м’ясом, рибою та овочами. Із цього фрукта виходять кислувато-солодкі джеми, варення, також його використовують як прекрасне доповнення до фруктових салатів. Шкірку сушать і додають потім у чай або роблять із неї варення, цукати.

Але найкраще їсти помело у свіжому вигляді, бо після теплової обробки велика кількість вітамінів пропадає.

Помело: як чистити

Помело досить просто й легко чиститься. Для зняття шкірки зробіть невеликий надріз, а потім очистіть руками як апельсин.

Очищений плід слід розділити навпіл і провести з внутрішньої частини надрізи перетинок кожної часточки. М’якоть між перетинками легко відділяється. Також слід із часточок вийняти кісточки.

Раніше ми вже писали про вітамін С.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь