Спецпроєкти

Спеції, приправи та прянощі. В чому різниця


1 27
Думаете, специи, приправы и пряности — это одно и то же? Вот и нет! Рассказываем вам о том, чем это все отличается, а также о том, для каких блюд они подходят.

Спеції, приправи та прянощі об’єднує лише одне: всі вони є так званими “провокаторами апетиту”. Вони підсилюють смак страв, відтіняють, розкривають і взагалі творять диво – потрібно лише правильно їх використовувати.

СПЕЦІЇ

Тут все просто. Спеції – це регулятор інтенсивності смаку і консистенції страви. Їх додають в їжу в процесі приготування для того, щоб посилити смак, зробити його солодким, солоним або гострим. Такий собі підсилювач, який змушує тремтіти ваші смакові сосочки.

Спеції для м’яса і плову

Взяти, наприклад, м’ясо. Ви ж в курсі, що саме по собі воно абсолютно несмачне? Вам подобається його їсти тільки тому, що в ньому є як мінімум дві спеції – сіль і перець.

Цукор, сіль, чорний мелений перець і перець чилі, сода, гірчиця, лимонна кислота – це спеції, які також підходять до м’яса і плову. Вони не створюють багатовимірних смакових відтінків, ніяк не впливають на запах і при цьому можуть бути абсолютно будь-якого походження.

Спеції для риби

Спеції до риби допоможуть підкреслити її пікантність й поліпшити смак і аромат.

З тих, які можна порадити для запікання або інших видів приготування риби – лимонний перець, морська сіль, чорний перець і гірчиця (бажано біла). Також для додавання гостроти рибі підійде перець чилі або хрін.

В принципі, солі і лимонного перцю (або лимонної кислоти) буде достатньо, щоб запечена риба була смачною. Якщо ж хочете отримати більше смакових відчуттів, знадобляться прянощі до риби. Про них і поговоримо нижче.

ПРЯНОЩІ

Це, власне, те, що ми помилково називаємо спеціями: ароматні листя, коріння, плоди.

Базилік, розмарин, м’ята, меліса, ялівець, чебрець, кінза, кріп, черемша, петрушка, кмин, лавровий лист – список можна продовжувати до нескінченності.

Під категорію “прянощі” потрапляє будь-яка запашна трава, яка росте. Крім апетитного запаху, прянощі можуть надавати їжі пекучий, терпкий або гіркий смак.

Цибуля, часник, селера, фенхель, пастернак теж можна віднести до прянощів, так як запах у них вельми інтенсивний і страви, в які вони додаються, набувають характерного аромату.

Або, наприклад, перець. Якщо чорний мелений перець і перець чилі можна віднести до спецій, тому що вони лише надають страві пікантності і гостроти, то запашний перець горошком і мелена паприка відносяться до прянощів, тому що, крім смакових відтінків, вони також надають страві аромат.

Прянощі можна додавати до м’яса, риби, картоплі, круп, напоїв – словом, майже до всього. Головне – вибрати правильні прянощі, які підкреслять смак і додадуть аромат.

Прянощі для м’яса

Якщо вибирати прянощі, які підходять до м’яса, радимо звернути увагу на розмарин, цибуля, часник, каррі, перець горошком, каррі, кріп.

Таж цибуя і часник часто використовуються в приготуванні маринаду для шашликів. До маринаду також краще додати перець, в принципі, цього буде достатньо для того, щоб шашлик вийшов смачним і соковитим. Звичайно, не забувайте про олію і оцет.

Цікавим доповненням до м’ясних страв стануть каперси – спробуйте та оцініть їх терпкий кислуватий смак. Вони підійдуть до таких м’ясних страв, як рагу або печеня.

Також можна протушкувати  м’ясо з каррі – традиційними індійськими спеціями, які надають страві не тільки аромат і смак, але і гарний колір.

Давайте розберемося, до якого виду м’яса які прянощі краще додавати:

Прянощі для птиці:

До курки і качки добре підходять естрагон і чебрець. Підкреслять ніжний смак пташиного м’яса розмарин і базилік. Взагалі-то розмарин – це практично універсальна пряність, яку можна сміливо додавати майже в будь-яку страву.

Можете спробувати додати до страв з птиці куркуму. Та в цілому суміш спецій каррі зі стравами з курки поєднується досить добре.

Прянощі для свинини:

Зазвичай зі свинини роблять шашлик. У маринад для нього можна додавати, наприклад, коріандр або майоран.

Також до інших страв зі свинини (не тільки до шашлику) класно підходить імбир.

Прянощі для яловичини:

Яловичина – досить жорстке і при цьому смачне м’ясо. До неї добре підійдуть часник, цибуля, орегано і перець горошком.

До страв з яловичини підійдуть естрагон і імбир. Ще можна експериментувати з додаванням базиліка, копченої паприки і будь-якими видами перцю.

Прянощі для баранини:

Якщо збираєтеся готувати шашлик з баранини, додайте до нього кумін або зіру. В принципі, ці спеції добре підходять до будь-якого виду шашлику, але саме з бараниною поєднуються, мабуть, краще за все.

До баранині підходить суміш спецій каррі, перець, кріп і часник. Солодка паприка – теж хороший варіант для страв з баранини.

Прянощі для риби

Ідеальні прянощі для риби – це кріп і кмин. Також відтінити її смак допоможуть розмарин і кунжутне насіння.

До риби – білої і червоної – добре підходять часник і розмарин.

Спробуйте експериментувати, додавайте в страви з риби майоран, м’яту, мускат, шавлія. Головне – не переборщити, щоб не перенаситити смак і не зіпсувати страву.

Прянощі для картоплі

І знову згадуємо розмарин – із ним прості страви з картоплі, як, наприклад, звичайна запечена картопелька, стають значно смачніше.

До запеченої картоплі часто додають часник. З ним потрібно бути обережніше – не розрізайте занадто дрібно, щоб під час запікання він не почав горіти і випромінювати неприємний запах.

Добре з картоплею поєднується імбир – можна додавати його під час готування у вигляді порошку.

Звичайно ж, зелень ідеально підійде до молодої картопельки. Залишилося тільки додати вершкового масла – і, мабуть, смачніше страви не знайдеться на всьому білому світі.

Не забувайте і про спеції – без солі вона буде позбавленою смаку.

ПРИПРАВА

А ось приправа – це вже більш широке поняття. У складі приправи можуть бути і спеції, і прянощі, і ароматизатори, і емульгатори, і все що завгодно.

Хоча до приправ відносяться не тільки ароматичні суміші. Ту ж сметану, наприклад, можна вважати приправою, якщо ви заллєте нею гриби. До приправ взагалі можна віднести всі соуси, а також сухі суміші прянощів і спецій.

Приправи не є самостійним продуктом: це своєрідний “коктейль”, який включає різні компоненти, набір якихось добавок. Ці добавки потрібні для формування певного смаку у тій чи іншій їжі. Прикладами можуть служити різноманітні соуси, а також поєднання декількох видів сухих прянощів – наприклад, каррі, соєвого соусу, а також різні томатних соусів (на кшталт кетчупу, барбекю-соусу або сацебелі).

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу з тестами! 🧐