Спецпроєкти

Штолен – традиційний святковий кекс. Як його приготувати, аби вийшло смачно?


Штолен – це традиційна німецька ​випічка, яку зазвичай готують на Різдво. Найчастіше ці величезні кекси роблять з родзинками та цукатами, хоча також є варіанти з марципаном, маком чи горіхами.

Чому штолени настільки популярні? По-перше, вони неймовірно смачні. По-друге, їх можна готувати не поспіхом в останню ніч перед Різдвом. а заздалегідь: ці кекси можуть зберігатися два-три місяці у прохолодному місці.

Якщо замислюєтеся над тим, аби скуштувати штолен, спробуйте не купувати магазинний, а приготувати самостійно. Розповідаємо популярні покрокові рецепти, які допоможуть вам зробити найсмачніший кекс. 

Штолен рецепт

Щоб приготувати класний штолен, знадобиться доволі багато часу – та десерт вийде значно смачнішим за магазинний. До того ж ви зможете хизуватися, що приготували таку красу самі.

Отже, як приготувати штолен – пояснюємо нижче.

Інгредієнти:

  • 300 г темних родзинок;
  • 375 г пшеничного борошна;
  • 2 курячих яйця;
  • 175 г вершкового масла;
  • 100 г меленого мигдалю;
  • 100 мл рому;
  • 100 молока
  • 50 г цукру;
  • дрібка солі;
  • 15 г ванільного цукру;
  • 100 г апельсинових цукатів;
  • 10 г сухих дріжджів;
  • цукрова пудра за смаком.

Заливаємо родзинки ромом та залишаємо на ніч.

Наступного дня просіюємо борошно та додаємо сухі дріжджі. Розігріваємо молоко, додаємо до сухої суміші його, два види цукру та сіль, вершкове масло, яйця. Перемішуємо міксером – спочатку на мінімальній потужності, а потім хвилин п’ять – на максимальній.

Тісто накриваємо і залишаємо в теплому місці на певний час, поки воно не підніметься.

В цей час перемішуємо цукати, мелений мигдаль і родзинки. Вкриваємо цією масою тісто і знову залишаємо в теплому місці – воно має піднятися ще трохи.

Готуємося до випічки – вкриваємо противень кількома шарами паперу для випічки. Розігріваємо духовку до 240 градусів.

Штолен розкатуємо як прямокутник, згортаємо в рулет і робимо невеличке поглиблення, за яким складаємо тісто. В середній частині формуємо потовщення.

Викладаємо штолен на деко, але поки не в духовку, а знову ненадовго залишаємо в теплому місці. В духовці зменшуємо температуру до 140 градусів та випікаємо близько 50 хвилин.

Після випікання змазуємо штолен вершковим маслом і за бажанням посипаємо цукровою пудрою.

Такого десерту вистачить на 10-12 порцій.

Штолен класичний рецепт

Ось традиційний рецепт штолена, який можна приготувати вдома. Купуйте продукти – і поїхали!

Інгредієнти:

  • 1 склянка теплого молока;
  • 3 ч. л. активних сухих дріжджів;
  • 1/2 склянки цукрового піску;
  • 2 склянки борошна;
  • 2 великих яєчних жовтка;
  • 120 г вершкового масла;
  • вершкове масло для змащування;
  • пів стручка ванілі (або 2 ч.л. ванільного екстракту);
  • 1 ч. л. солі;
  • жменька родзинок;
  • цедра лимона;
  • цедра апельсину;
  • цитрусова шкірка;
  • дрібно нарізаний мигдаль;
  • 1/2 ч. л. меленого кардамону;
  • 1/2 ч. л. меленої кориці;
  • ром темний або лікер (Куантро) – 1/2 склянки;
  • 100 г вершкового масла;
  • цукрова пудра.

Підготуйте сухофрукти: помістіть родзинки, цедру з лимона та апельсина, кардамон, корицю  і мигдаль у неметалеву миску та залийте ромом. Перемішайте та залиште на 4-6 години. Можна замочити і на триваліший час (24-48 годин): смак страви від цього буде тільки кращим.

Для тіста змішайте у глибокій мисці молоко та цукор. Додайте до суміші дріжджі та 5 ст. л. просіяного борошна. 

Тісто краще вимішувати до однорідної консистенції, аби не було грудочок. Після цього – накрити плівкою та залишити в теплому місці хвилин на 20.

Подрібніть лимонну цедру. Розріжте вздовж ванільний стручок, заберіть насіння. Змішайте з маслом, що трохи розтануло.

Додайте до тіста решту борошна, коричневий цукор, ванільне масло і жовтки. Вимішайте.

Додайте приготовлену суміш цукатів, фруктів і горіхів, цедру і сіль. Вимісіть тісто на робочій поверхні, яку заздалегідь варто посипати борошном, аби тісто не липло.

Покладіть тісто в глибоку миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці десь на години дві. Тісто має збільшитися майже вдвічі.

Розкатайте тісто у формі овала. Ребром долоні зробіть поздовжнє поглиблення посередині овалу і загніть праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину.

Викладіть тісто на деко, вистелений пергаментом, накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину.

Випікайте штолен у розігрітій духовці при 170-180°С годину та до готовности. Перевіряти на готовність можна зубочисткою чи виделкою. Проткніть штолен – якщо зубочистка суха, випічка готова.

Розтопіть масло для покриття. Розріжте вздовж ванільний стручок, приберіть насіння та додайте стручок у масло. Перемішайте.

Вийміть готовий штолен з духовки і трохи змастіть маслом. Просипте через дрібне ситечко частину цукрової пудри. Зачекайте, доки утвориться скоринка, та ще тричі змастіть маслом та посипте пудрою.

Сирний штолен

Інгредієнти:

  • 240 г пшеничного борошна;
  • 50 г горіхів;
  • 150 г домашнього сиру;
  • 125 г вершкового масла;
  • 1 ч.л. розпушувача тіста;
  • 75 г цукрової пудри;
  • 1 яйце;
  • 1 ст.л. ванільного цукру;
  • 1,5 ст.л світних родзинок;
  • 1,5 ст.л темних родзинок;
  • зелений кардамон;
  • 50 г цукатів;
  • дрібка солі;
  • ромова есенція (за смаком, але небагато);
  • цукрова пудра.

Родзинки і цукати добре вимиваємо і на хвилину заливаємо гарячою водою. Інший варіант – залити ромом чи бренді та залишити на ніч, після чого висушити.

Цукати нарізати шматочками. Домашній сир розмішати, додати сухофрукти. 

Кардамон подрібнити з цукром так, аби утворилася пудрова консистенція.

Масло розігріваємо до кімнатної температури і змішуємо з цукрової пудри. До цієї маси додаємо яйце і збиваємо до однорідності.

Горішки підсмажуємо на сухій пательні – недовго, аби вони не пригоріли. Після охолодження перемелюємо в кавомолці, та не до стану порошку.

Борошно просіюємо в окрему миску, додаємо до нього сіль, розпушувач і подрібнені горішки. Перемішуємо.

Сирну масу поєднуємо з борошном. Замішуємо м’яке еластичне тісто.

Тісто розкатуємо качалкою до товщини 5 мм. Формуємо батон, де робимо жолобок, відокремлюючи третину тіста. Загортаємо цю третину на велику частину.

Викладаємо штолен на деко, попередньо застелене пергаментом, і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на 40-45 хвилин. Час від часу перевіряти на готовність.

Коли штолен готовий, виймаємо з духовки і одразу просочуємо розтопленим маслом (близько 25г.). Потім посипаємо товстим шаром цукрової пудри. Даємо повністю охолонути.

Загортаємо в декілька шарів пергаментного паперу і відправляємо дозрівати щонайменше на дві-три доби або 1-2 тижні в прохолодне місце.

Штолен історія

Штолен своєю формою та білим кольором повинен «нагадувати» загорнутого у пелюшки Христа-немовлятка.

Перші письмові згадки про кекс датуються 1329 роком. Тоді штолен споживали у різдвяний піст, і дріжджове тісто готувалося на воді з додаванням ріпакової олії. Смак такого штолену не подобався німецьким шляхтичам, через те у середині XV століття саксонський курфюрст Ернст та його брат герцог Альбрехт звернулися до Папи Римського Миколая V із проханням скасувати заборону на використання вершкового масла, проте отримали відмову.

Тільки у 1491 році Папа Інокентій VIII у своєму бреве погодився на заміну ріпакової олії на масло у приготуванні штолену. Та тільки за умови «покаяння» у формі фінансової підтримки будівництва Фрайберзьского собору. Тожо до створення сучасної рецептури штолена Папа Римський долучився також.

За легендами, ідея додати у різдвяний штолен поживні складники — фрукти та горіхи — спала придворному пекарю Генріха Драздо з Торгау.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь