Спецпроєкти

Діти нульових: молоді митці, які задають тренди в кіно та музиці


Так, нам теж складно в це повірити: люди, які народилися у 2000-х уже є перспективними музикантами, акторами та режисерами (та вже вміють ходити). Вони визначають тенденції на кілька найближчих років і допомагають зрозуміти, що насправді цікавить їхнє покоління. 

Якщо придивитися до них трохи ближче, то стає очевидною їхня неоднорідність: хтось уособлює «покоління Ксанакса», вільно розповідає про проблеми з психікою та сповідує екологічний стиль життя; інші не приховують захоплення наркотиками та повертаються до образів токсичної маскулінности, з якими «міленіали» невпинно боролися впродовж останнього десятиліття. Отже, зовсім скоро на нас чекають нові зіткнення світоглядів – нудно точно не буде. 

Основне, за що борються діти нульових – це власна яскрава індивідуальність. Без якої вже просто нереально уявити їхній медійний образ. Отримати світову популярність стало можливо, лише демонструючи свою складність і неоднозначність, однак при цьому потрібно вміти балансувати на межі норми та надмірної скандальности. У кого з нового покоління це виходить і в який спосіб? 

Філліп Юманс

2000 рік народження, режисер

На перший курс Нью-Йоркського університету Філліп Юманс прийшов уже з готовим повнометражним художнім фільмом, який виграв головну премію кінофестивалю «Трайбека» у 2019 році. Це стало чудовим інфоприводом для медіа: Юманс став і першим афроамериканцем, і наймолодшим із лавреатів престижної нагороди.

Кінострічка під назвою «Burning Cane» («Палаючий очерет») розповідає історію мешканки села в південному штаті Луїзіана та її стосунків із місцевим священиком, хворобливою собачкою і сином, який страждає на алкоголізм. Релігійні переконання жінки йдуть всупереч із тим, як вона хоче проживати своє життя. 

Філліп знімав фільм ще під час навчання у школі, а сценарій написав у 16 років. Основа сюжету взята з особистого життя молодого режисера – він є вихідцем із Нового Орлеану, найбільшого міста Луїзіани. За його словами, спочатку хлопець хотів зробити фільм про своє дорослішання в баптистській школі. Проте згодом фокус змістився на фанатизм окремих членів родини, який часто приносив дискомфорт Юмансу, а релігійний фундаменталізм вбачався однією з найбільших проблем оточення – разом із їхніми гомофобними й трансфобними поглядами. 

Зараз Філліп Юманс знімає музичні кліпи та планує продовжувати кар’єру режисера кіно. «Я хочу створювати нюансований, людяний портрет чорного життя й чорного досвіду», – окреслює він свою зону інтересів у мистецтві. 

Lil Pump (Геззі Гарсія)

2000 рік народження, репер

Якщо про Філліпа Юманса знають не так багато людей, то відео з першого альбому Lil Pump «Gucci Gang» зібрало мілліард переглядів на YouTube. Раптом ви досі не знали, звідки рознеслося віральне та незрозуміле «ещкере», – саме із цього треку, а точніше адаптувалося від реперського «esketit».

Три роки тому (здається, що дуже давно) Lil Pump увірвався з новою-старою естетикою хіп-хопу: ходити з пакетами наркоти, хизуватися сексом зі стриптизерками й мочитися на доларові купюри вже почало ставати моветоном у тусовці, і тут знову повернулося в поптренд. Гарсія відкинув образ «сумного хлопця», який був на хвилі тривалий час, і натомість став «хлопцем, який живе на повну». Бадьорість, гучність, галаслива веселість – це було потужне оновлення меланхолійної культури. 

Звісно, зараз можна схопитися за голову й спитати, чому неповнолітній, який співає рядки «Я наркозалежний, але багатший за свого вчителя (man, fuck school)» – це норма. Але такий публічний гедонізм має своє коріння. Коли вам 17, ви навряд чи можете забезпечити собі життя, як у Lil Pump. Навіть якщо дуже захочеться, це елементарно дорого. А от подивитися стилізовний кліп, завантажити хайповий альбом і перенести всі свої потаємні бажання в мистецтво куди легше.

До речі, у Києві Lil Pump має виступити з концертом у травні цього року. 

Біллі Айліш 

2001 рік народження, співачка

Так, жоден список «молодих талантів» не може сьогодні обійтися без Біллі Айліш, особливо після її переможного Греммі та анонсів написання пісні для нового фільму про Джеймса Бонда. 

Секрет популярности співачки насправді простий для розуміння. Вона транслює ту щирість, яка завжди в тренді: дивна, але гарна, популярна, але при цьому усамітнена, свідома щодо інших людей і водночас не боїться зізнаватися в егоїзмі. Ці оксюморони створюють відчуття відвертости та складають враження близької, добре знайомої людини. З якою можна вести душевні розмови на кухні та ділитися своїм розумінням сенсу життя.

Грає роль і ставлення Айліш до свого тіла та психічного здоров’я. У час, коли Інстаграм визнаний причиною незадоволень багатьох людей своєю зовнішністю, прагнення Біллі приховувати тіло оверсайз одягом може імпонувати широкій авдиторії. «Ніхто не зможе стверджувати: “Вона схудла”, “Її рознесло”, “У неї пласка попа”, “У неї товста попа”. Ніхто не скаже так, просто тому що вони нічого не знають [про моє тіло]», – зазначає співачка. 

Ця постійна гра на знанні й незнанні, привабливості й дивакуватості, щирості та саркастичності повністю втілюється в кліпах і піснях Біллі Айліш. Коли їх дивишся та слухаєш, хочеться померти й танцювати водночас – хіба не цікаво поєднувати непоєднуване?

Джозі Тота 

2001 рік народження, акторка

Мене дивує і багато в чому захоплює, як чітко деякі люди визначають власну ідентичність. Гадаю, власне через сміливість у самовизначенні такі люди, як Джозі Тота знаходять прихильників серед підлітків.

Акторка грала в серіалі «Хор» («Glee») та фільмі «Людина-павук: Далеко від дому». Але медійну популярність вона здобула у 2018 році, коли опублікувала в журналі Time текст про свій трансгендерний перехід. «Можу тільки уявити, наскільки круто буде грати когось, хто розділяє мою ідентичність, а не постійно змушувати себе вживатися в роль хлопця», – написала Джозі Тота в колонці. Відверті розмови про складні рішення викликають дискусії, але водночас приваблюють людей своєю сміливістю. 

Герої, народжені в нульових, не вписуються в один чітко визначений стандарт – між ними виникне ще багато творчих та ідеологічних конфліктів і непорозумінь. Тим більше враховуючи їхнє потужне бажання висловитися та проявити свою індивідуальність.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь