Спецпроєкти

Спадковість чи стрес: від чого сивіє волосся?


Сиве волосся досі асоціюється в людей зі старінням. Чомусь прийнято вважати, що перші сиві волосинки мають з’являтися після тридцяти чи сорока років. Та багато людей знаходять білі пасма на своїй голові значно раніше, нерідко й до 20 років. 

У мене, наприклад, перші сиві волосини з’явилися ще років у 13. Родичі, знаючи про спадковість, казали, що це ок, бо вони теж почали сивіти рано. Мами та бабусі однокласниць зітхали й радили менше нервуватися. 

Ставлення до сивини як до старіння та ознаки поважного віку, яку треба приховувати, – це тема, варта окремої статті. Сьогодні ж поговоримо, чому люди насправді сивіють і чи можна (та чи потрібно) із цим якось боротися.

Процес і причини посивіння

Колір волоссю надає пігмент меланін. Сиві волоски з’являються, відповідно, коли пігменту починає бракувати. Є кілька причин, з яких меланін перестає вироблятися в достатній кількості. Одна з найголовніших – природний процес старіння, в ході якого пігменту виробляється все менше.

Інша причина – спадковість: якщо ваші родичі/родички найчастіше починали сивіти у ранньому віці, ви, скоріше за все, не станете винятком. Це підтверджують і дослідження: як стверджують вчені, є гени, які відповідають за раннє посивіння. Тож можна видихати: сивина аж ніяк не дорівнює початку старости. 

Існує думка, що люди зі світлим волоссям сивіють в середньому пізніше. Насправді доказів цього немає. Зазвичай посивіння не залежить від кольору шевелюри. Просто на світлому волоссі сиві пасма менш помітні, а впадають в очі, тільки коли їх доволі багато. На темному волоссі навіть одиничні сріблясті волосинки дуже помітні. Звідси й думка, що темноволосі сивішають раніше.

Поради родичів не нервуватися теж не виникли нізвідки. Справді посивіти можна й через стрес. Пам’ятаєте Ліланда Палмера із «Твін Піксу», який посивів за одну ніч? Це було, правда, не через стрес (не будемо спойлерити серіал, якщо ви ще не дивилися), але таки можна прокинутися сивим/-ою через сильні переживання або принаймні після затяжного стресу знайти в шевелюрі кілька нових сріблястих волосинок.

Як саме стрес впливає на колір волосся?

Нещодавно вчені з Гарвардського університету дослідили процес посивіння на лабораторних мишах. Для експерименту обрали виключно гризунів, які мають темну шорстку.

Мишей поділили на три групи. Першій кололи речовину ресиніфератоксин, який викликає сильний фізичний біль. Для другої влаштовували випробування іншого типу: часто пересаджували з однієї клітки до іншої, трясли клітки, вмикали яскраве світло. Тваринок із третьої групи замикали в маленькій клітці. Після цих експериментів всіх мишей поголили.

Через місяць, коли у мишей трохи відросла шерсть, вчені досліджували зміни кольору та появу сивих волосин. У гризунів з усіх трьох груп з’явилася сивина, та найбільше її мали миші з першої групи. У тваринок, які піддавалися впливу токсину, майже третина шерсті стала сивою.

Вчені наголошують: екстремальний рівень стресу негативно впливає на нервову систему, і через це клітини, які відповідають за фарбування волосся, скоріше виснажуються. Як наслідок, бракує пігменту мелатоніну і окремі волосини або пасма починають сивіти.

Що робити з посивінням?

Повністю зупинити процес не вийде, особливо якщо більшість ваших близьких родичів/-ок рано посивіли. Наразі немає препаратів, які могли б допомагати організму виробляти меланін. Тож нелюбителям сивих волосин залишається хіба що зафарбовувати їх. Видирати окремі побілілі волосини, до речі, марно: на їх місці так само виростуть нові сиві. 

Побажання менше стресувати, звісно, викликає тільки посмішку. Та це справді може подіяти: вчасна психотерапія, повноцінний відпочинок, розгрузка на роботі та подібні корисні речі знижують рівень стресу і, відповідно, шанси на швидку появу нових сивих волосин

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь