Спецпроєкти

Саліцилова кислота: для чого потрібна і де її використовують


У медицині та косметології активно використовують різні кислоти – зокрема гіалуронову, фолієву, молочну, мигдальну. Часто у складі косметики, зокрема лікувальної, є саліцилова кислота. 

У цьому матеріалі розбираємось, що таке саліцилова кислота, як вона працює, коли, кому і чому її варто використовувати. 

Що таке саліцилова кислота

Для багатьох із нас саліцилова кислота – це копійчаний аптечний засіб. Та зараз її можна знайти у складі преміальної косметики. 

Саліцилова кислота – це органічна фенольна кислота, яку тепер отримують синтетично. Вона допомагає шкірі оновлюватись, має протимікробну та слабку протизапальну дії.

Якщо подивитись на будову саліцилової кислоти, то видно, що вона дуже схожа із будовою фенолу. 

Із фенолом саліцилову кислоту ріднить не тільки хімічна будова, але і головна властивість – відшелушення. Саліцилова кислота, як і фенол, руйнує «клей», який утримує зв’язки між відмерлими клітинами шкіри (верхнього шару епідермісу, себорейні утворення, часточки лупи тощо). При цьому частина відмерлих клітин просто відлущується.

Як використовують саліцилову кислоту?

Саліциловий спирт є протигрибковим препаратом, а саліцилову мазь використовують як топічне лікування гіперкератозів (псоріазу). 

МОЗ України радить використовувати саліцилову кислоту за жирної себореї, вугрів, свербежі, попрілостях, мозолях та ороговіннях шкіри.

Також кислота є ефективною за виразок, екземи, піодермії, псоріазу, дерматитах, дискератозах, гіпергідрозах, іхтіозі, бородавках, ревматичних уражень шкіри.

Саліцилова кислота від прищів

У підлітковому віці саліцилову кислоту радять використовувати для підсушування прищів. Чи є це ефективним і які наслідки матиме застосування саліцилової кислоти від прищів – розбираємось.

З погляду доказової медицини сьогодні відомо два основні моменти, які сприяють виникненню акне:

  • гіперплазія (збільшення) сальних залоз і надмірна продукція шкірного сала. Ці явища виникають через дію чоловічих статевих гормонів – андрогенів. Найбільш активно проявляється в період статевого дозрівання;
  • аномалія волосяного фолікула. У нормальних фолікулах кератиноцити (змертвілі клітини епідермісу) злущуються що 21-28 дні.

Якщо застосовувати спиртовий розчин саліцилової кислоти, можна спровокувати ще більше виділення шкірного сала – і як наслідок погіршити ситуацію з акне. Тому правило №1 – не застосовуйте спиртовий розчин саліцилової кислоти від прищів. 

Правило №2 – не переборщуйте із саліциловими тоніками, бо саліцилова кислота може зробити шкіру більш чутливою до ультрафіолету.

Більш ефективними від прищів можуть бути адапален або оксид цинку. 

Адапален – це місцевий ретиноїд третього покоління, який в основному використовується для лікування акне легкої та середньої тяжкості. Він, до речі протипоказаний для поєднання із сіркою, саліциловою кислотою та резорцином.

Оксид цинку – це непрозорий білий порошок, який має антибактеріальну та сонцезахисну дію, знімає запалення.

В одному з наших матеріалів ми пояснюємо, як правильно доглядати за шкірою з акне.

Саліцилова кислота для обличчя

Загалом саліцилова кислота може бути використана на шкірі всіх типів. Найчастіше її використовують на жирній шкірі та шкірі, схильній до акне. 

Саліцилова кислота може потоншити надлишковий зароговілий шар шкіри, досягнути максимального відлущування і зменшити поверхневі рубці від акне. 

Найпопулярнішою процедурою для потоншення верхнього шару шкіри є саліциловий пілінг для обличчя.

Саліциловий пілінг у косметолога

Хімічний пілінг – нанесення на шкіру хімічних речовин для контрольованого пошкодження шкіри, яке відбувається внаслідок взаємодії – хімічної реакції – структури шкіри та хімічної речовини.

Професійні хімічні пілінги роблять для оновлення шкірного покриву. 

Під час саліцилового пілінгу запускається процес регенерації. Потім шкірний покрив відновлюється і має кращий вигляд, ніж до процедури.

Під час пілінгу косметологи найчастіше використовують концентрацію 30% саліцилової кислоти, проте це може бути концентрація від 20% до 50% – залежить від показань та бажаного ефекту. 

Саліциловий пілінг не потребує нейтралізації. Саліцилова кислота на шкірі випадає в осад і після закінчення часу експозиції, її просто змивають зі шкіри обличчя водою.

У саліцилового пілінгу високий рівень безпечності. Саліцилова кислота може використовуватись на шкірі всіх фототипів і всіх рас. Проте не варто робити саліциловий пілінг на великій ділянці шкіри. Якщо є бажання зняти верхній шар зроговілої шкіри і на обличчі, і на плечах і в зоні декольте – краще розтягнути ці процедури на кілька сеансів.

Протипоказання саліцилової кислоти

Застерігаємо, що у саліцилової кислоти є протипоказання. Варто на них зважати, якщо ви збираєтесь робити саліциловий пілінг.

За яких випадків не можна робити пілінг:

  • алергія на саліцилати, у тому числі на аспірин;
  • активний запальний процес на шкірі;
  • гостра вірусна інфекція на шкірі (герпес, наприклад);
  • систематичне використання ретинолу і ретиноїдів менше, ніж за 3 місяці до початку використання саліцилової кислоти;
  • загальна слабкість організму, будь-які гострі системні процеси чи загострення хронічних станів.

Ретинол – одну з форм вітаміну А – давно застосовують для anti-age догляду, терапії акне та гіперпігментації. Якщо комбінувати ретинол і саліциловий тонік для обличчя, то можна отримати дерматит або гіперпігментацію

Саліцилова кислота та ретинол – це найгірше поєднання ретинолу із кислотами, яке тільки можна придумати. Тому важливо читати склад своїх косметичних продуктів і аптечних препаратів.

Усі ризики мають бути зведені до мінімуму: закінчили курс ретинолу, пройшло мінімум три місяці, тільки після цього можна експериментувати із саліциловим пілінгом. Комбо «саліцилова кислота» + «ретиноїди» – це ризик гіперпігментації та дерматиту. 

Саліцилова кислота від врослого волосся

Саліцилова кислота працює як  кератолітик (підсушувач). Додаткове підсушування шкіри над врослою волосиною, прискорить вихід цієї волосинки на поверхню. 

Радять взяти спиртовий розчин або саліцилову мазь і нанести локально на зону, де вросла волосина. Не треба мазати велику площу, а обробляти точково. 

Варто повторити процедуру кілька разів на день: наприклад, увечері і зранку протягом 2-4 днів поспіль. 

Для підсилення ефекту варто наносити саліцилову кислоту на попередньо розпарену у шкіру, коли пори відкриті.

Як це спрацює? Саліцилова кислота прискорить відмирання верхнього шару шкіри і його відлущення. Локально виникне хімічний опік, а захисні механізми людського організму активізуються, і запуститься процес регенерації. 

Саліцилова кислота для волосся

Якщо ваш трихолог, дерматолог або стиліст порадив засіб, який містить у складі саліцилову кислоту, скоріш за все, там є ще й цинк або пірітіон цинку. 

Звертаємо увагу, що звичайні аптечні форми – саліциловий спирт або саліцилова мазь – не підходять для будь-яких домашніх процедур для догляду за волоссям. Їх не можна просто брати і додавати у підхожі вам маски. 

Саліцилова кислота в масці для волосся працює як антибактеріальний та протигрибковий компонент. Тому, якщо ви бачите саліцилову кислоту у складі маски, такий засіб, скоріш за все, є антисеборейним. 

Саліцилова кислота від випадіння волосся не допоможе, проте є дієвим компонентом шампунів, масок та інших продуктів, які борються із лупою. Для жирного волосся саліцилова кислота може мати ефект стабілізатора вироблення шкірного сала, оскільки запускає регенерацію шкіри голови, пригнічує секрецію сальних і потових залоз.

Саліцилова кислота і саліциловий спирт

Якщо запитати в аптеці про саліцилову кислоту, скоріш за все, вам запропонують одразу спиртовий розчин, а не мазь і не ацетилсаліцилову кислоту в таблетках. 

Саліциловий спирт в українських аптеках буває двох видів: 1% і 2%. Ці цифри означають концентрацію саліцилової кислоти в розчині спирту. Такий засіб використовують тільки зовнішньо як антисептик, протигрибковий нашкірний розчин.

Різниця між кислотою і спиртом – у концентрації активних речовин і впливі додаткових речовин. Наприклад, спирт сам по собі є антисептиком, а саліцилова кислота у ньому підсилює кератолітичну дію і має слабку знеболювальну дію. 

У саліциловій мазі концентрація саліцилової кислоти буває на рівні 2%, 5% і 10%. Замість спирту допоміжною речовиною в мазі виступає білий м’який парафін. 

Якщо нанести на шкіру саліцилову мазь, саліцилова кислота проникне вглиб, а парафін загусне на поверхні, утримуватиме тепло і формуватиме захисний шар.

Нагадуємо, що не варто займатись самолікуванням, а треба вчасно звертатись до спеціалістів за консультацією, робити обстеження і не нехтувати питаннями власного здоров’я. Якщо вас турбують бородавки, акне чи вросле волосся, проконсультуйтесь зі спеціалістами. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу з тестами! 🧐