Спецпроєкти

Кокосова олія: все, що ви хотіли про неї знати


Останніми роками кокосова олія стала справжнім бестселером. Її застосовують ресторатори, рекламують блогери та включають до щоденної б’юті-рутини тисячі людей. Вона стає помічником на кухні та у ванній кімнаті: на олії готують; з нею роблять скраби для обличчя й тіла чи маски для волосся.

Чому саме ця олія та як вона увійшла до нашого побуту, витісняючи звичні всім жири? Пояснюємо, чи виправдана така популярність та як кокосову олію можна використовувати.

Користь кокосової олії

Усе більше виробників додають саме кокосову олію до складу продуктів. Це стосується не тільки їжі – солодощів і кави, наприклад, – а й різноманітних доглядових засобів – шампунів, бальзамів і кремів. Проте за статистикою лише 40% дієтологів погоджуються, що кокосова олія містить корисні властивості.

Чим кокосова олія корисна для організму?

Перевага використання кокосової олії – вона містить більшість органічної олії, яку організм використовує для енергії. Якщо порівнювати з іншими оліями, кокосова не змушує стрибати рівень холестерину вище за норму.

Кокосова олія містить багато насичених жирів. Ці жири мають різний вплив на організм, порівнюючи з більшістю інших дієтичних жирів.

Жирні кислоти в олії можуть спонукати ваше тіло спалювати жир. Вони забезпечують швидку енергію для тіла та мозку. Більшість дієтичних жирів класифікують як довголанцюгові тригліцериди (LCT). Водночас кокосова олія містить деякі тригліцериди із середнім ланцюгом (MCT), які є коротшими ланцюгами жирних кислот.

Лікувальні властивості кокосової олії

Коли ви вживаєте жири на кшталт MCT, вони прямують до печінки. Тіло використовує їх як швидке джерело енергії або перетворює на кетони.

Кетони мають потужний вплив на мозок, а дослідники вивчають кетони як спосіб лікування епілепсії та хвороби Альцгеймера.

Кокосова олія пов’язана й із деякими потенційними перевагами для шкіри, зокрема зменшенням запалення, підтриманням зволоження шкіри та сприянням загоєнню ран.

Жирні кислоти із середнім ланцюгом, що містяться в кокосовій олії, також мають антимікробні властивості, які можуть допомогти лікувати вугрі та захищати шкіру від шкідливих бактерій.

До речі, розтоплена в чаї або бульйоні кокосова олія може м’яко заспокоїти біль у горлі та полегшити кашель. Олію також можна змішувати з вівсянкою та іншими теплими злаками.

Головний мінус кокосової олії

Ця олія містить понад 80% насичених жирів. Деякі експерти пов’язують насичені жири з виникненням серцево-судинних захворювань.

Досвідчені дієтологи рекомендують обмежити споживання насичених жирів до 10% від складу денних калорій. Що це означає: дотримуючись раціону, який, наприклад, складається з 2000 калорій на день, ви повинні їсти не більш ніж 20 грамів насичених жирів.

Нерафінована кокосова олія

Нерафіновану кокосову олію віджимають від кокосової м’якоті. Головна перевага – відсутність подальшого перероблення.

Існує два методи вилучення нерафінованої кокосової олії з кокосових горіхів:

Сухий. Цей метод використовує машину для віджимання кокосової олії з висушеної м’якоті кокосового горіха або копра.

Вологий. Ця техніка включає пресування як кокосового молока, так і кокосової олії зі свіжих кокосових горіхів, а потім відокремлює їх одне від одного.

Більшість нерафінованої олії добувають за допомогою мокрого методу. Ви можете побачити деякі нерафіновані кокосові олії з написом холодного віджиму: це означає, що під час її вилучення не залучили тепло.

Нерафінована кокосова олія тверда й не тане за кімнатної температури. Вона має сильніший кокосовий смак та аромат, які відчутніші у стравах чи кремах.

Як використовувати кокосову олію?

Способів застосування наразі існує безліч:

  • кокосова олія для волосся;
  • кокосова олія для шкіри;
  • кокосова олія для страв;
  • кокосова олія для загоєння ран;
  • кокосова олія для підвищення імунітету.

Алгоритм дій для використання дуже простий. Ви можете підігріти олію, взявши в руки невелику кількість, і розтерти її. Або, зачерпнувши ложку олії, нагріти її на сковороді, поки вона не почне танути. Щоб уникнути накопичення олії, почніть із чайної ложки продукту.

Рідка кокосова олія вже готова до використання. Ви можете наносити її як маску для обличчя чи волосся або як лосьйон, аби зволожити шкіру. Кокосову олію також використовують у період вагітності задля профілактики розтягнення шкіри.

Кокосова олія для волосся

Щоденні практики укладання зі стайлерами пошкоджують структуру волосся. Це може зробити його кучерявим, ламким і сухим. Досягти здорового блиску волосся, прибрати зайву сухість та врятувати кінчики – це все під силу кокосовій олії.

Існує дослідження, у якому розглядається ефект застосування кокосової, соняшникової або мінеральної олій на волосся до або після миття.

Щоб побачити, яка олія найкраще захищає волосся, дослідники вимірювали кількість білка, яку волосся втрачало після кожної з цих процедур. Виявилося, що кокосова олія краще запобігає втраті білка, ніж інші представлені олії.

Насправді кокосова олія посідала перше місце у всіх дослідженнях і зменшувала втрату білка в будь-якому типі волосся, яке було неушкодженим, відбіленим чи хімічно обробленим. Тому вважають, що хімічна структура кокосової олії ідеально підходить для захисту волосся.

Ось декілька інструкцій із використання кокосової олії на волоссі:

Використовуйте олію як маску для зволоження: втирайте на всю довжину вашого волосся. Тримати її на волоссі необхідно від 40 хвилин до двох годин. Волосся буде наче заламінованим, шовковистим і блискучим.

Як захист для волосся перед миттям, якщо у вас дуже жорстка вода: перед миттям втирайте олію в сухе волосся.

Як лікування шкіри голови: перед сном масажуйте та втирайте невелику кількість кокосової олії у шкіру голови. Це чудовий спосіб для профілактики лупи. Також додаткове зволоження й масаж олією стимулює ріст волосся.

Переваги використання кокосової олії для волосся

  • Зволоження волосся та зменшення їхньої ламкості;
  • Захист волосся від втрати білка та пошкодження жорсткою водою;
  • Захист волосся від вітру, сонця та диму;
  • Хімічний склад олії вдало проникає у структуру волосся, стимулюючи їхній ріст.

Пам’ятайте: аби дістати максимум користі від кокосової олії, вам потрібно буде зробити її регулярною частиною вашого режиму краси.

Кокосова олія для обличчя

Кокосова олія допомагає зміцнити захисний шар вашої шкіри, затримуючи вологу всередині. Також вона стимулює вироблення колагену, який робить шкіру більш еластичною та зволоженою. Саме тому кокосову олію навіть використовують замість звичного нічного крему для обличчя та додають до улюблених сироваток.

Олія має ще один вагомий плюс у догляді за обличчям: вона здатна зменшити запалення, завдяки чому корисна для роздратованої й чутливої шкіри.

Ще один спосіб використання кокосової олії для обличчя – це зняття макіяжу. Вона чудово розчиняє тональні основи й іншу косметику. Але після кокосової олії слід змити все пінкою для вмивання, аби жирна олія не забила пори.

Важливо: для зволоження обличчя використовуйте кокосову олію холодного віджиму.

Ось декілька рецептів живильних масок для обличчя з додаванням кокосової олії:

Медово-кокосова маска

Вам знадобиться: 2 ст. ложки меду, 1 ст. ложка кокосової олії та 1 ст. ложка соку лимона.
Перемішайте всі інгредієнти та сміливо можете наносити на обличчя. Тримайте маску близько 10 хвилин та змийте теплою водою.
Це справжня зволожувальна бомба. Така маска не тільки зволожить, а й зменшить почервоніння та вирівнює колір обличчя.

Маєте проблемну чи жирну шкіру? Спробуйте цю маску

Вам знадобиться: 1 ст. ложка вівсяних пластівців, 1 ст. ложка кокосової олії та 2 ст. ложки теплої води.
Вівсяні пластівці краще подрібнити до порошкоподібного стану, залити олією та додати води. Суміш нанести на обличчя й тримати близько 15 хвилин, змити теплою водою.

Для соковитих й пухких губ спробуйте скраб

Змішайте кокосову олію із цукром та трохи помасажуйте губи. Це дозволить позбутися ороговілих частинок і зволожить ваші губи.

Попри чудові властивості олії, ми все ж рекомендуємо перевірити свою шкіру на схильність до алергічних реакцій. Перед тим, як нанести кокосову олію на обличчя, додайте декілька крапель на руку й спостерігайте за реакцією шкіри впродовж години.

Харчова кокосова олія

Кокосову олію можна застосовувати для приготування їжі – наприклад, альтернативу вершковому маслу у випічці.

Використовуйте кокосову олію під час тушкування або смаження овочів, м’яса, яєць або риби; додавайте до соусів та заправки для салатів; застосовуйте як маринад для м’яса або птиці з додаванням спецій перед випіканням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь