Спецпроєкти

Чому саме «докторська»? Найцікавіші факти і міти про ковбасу та сосиски


Хто придумав ковбасу? Звідки взялися сосиски? Яка ковбаса вважається найекзотичнішою, а яка — дієтичною? Як ковбаса пов’язана зі спортом? Чому варена ковбаса має назву «Докторська»? Та чи правда, що сосиски роблять з паперу? Спойлер: ні.

Редакція bit.ua спільно з компанією Savin Product вирішила з’ясувати, звідки взялися сосиски та ковбаса, а також розвінчати найпопулярніші міти про ці продукти та дати кілька порад з приводу того, як правильно вибрати сосиски та ковбасу в магазині.

ІСТОРІЯ

Історія ковбаси розпочалася ще у прадавнину, згадки про неї трапляються в джерелах Давнього Китаю, Вавилону, Стародавньої Греції та Риму. Греки, приміром, начиняли свинячі шлунки вареними шматочками м’яса, а римляни полюбляли їсти копчені кільця з кров’янки. Кочові народи виготовляли «суджук» — в’ялене на сонці м’ясо, яке доводили до кондиції солоним потом коней під сідлами.

Назва ковбаси, ймовірно, походить від тюркського виразу kul basti, що у в перекладі означає «м’ясо, приготоване по-особливому».

В Україні ковбасне виробництво також відоме з давніх часів. Історик Василь Татищев у своїх творах вказував, що українці (їх, до речі, тоді називали русини, оскільки вони мешкали на території Київської Русі) вміли солити м’ясо вже при князі Святославі. А Святослав Ігоревич, на хвилинку, жив аж у Х сторіччі. У новгородській берестяній грамоті № 842 від XII століття ковбаса є в списку надісланих продуктів. Пізніше в тих самих берестяних грамотах згадувалися ковбаси, начинені свининою, гречкою, салом, кров’ю та яйцями.

На території України ковбаси набули поширення з німецькими колоністами у ХІІІ—XIV ст. З кінця XVIII ст. у Західній Україні поширились віденські ковбаси й сосиски, кезекрайнери, лянгягери, тірольські мисливські ковбаси, краківські ковбаси, різновиди варених і білих ковбас, з Угорщини прийшли дебреценські сосиски, салямі.

У традиційній українській кухні ковбаса була стравою, яку виготовляли переважно на запас. Після забою свині тонкі кишки ретельно промивали, вимочували, очищали й начиняли сирим м’ясом, салом із сіллю, часником, перцем. Після цього ковбасу складали кільцями і смажили у гарячій печі з обох боків. Для тривалого зберігання ковбасу складали у горщики, заливали смальцем і ставили у прохолодне місце.

А от з сосисками трохи інша історія. Саме слово «сосиска» походить від французького saucisse, яке у свою чергу пішло від латинського salscius, що в перекладі означає «соління».

Сучасні сосиски винайшов м’ясник Йоганн Ланер, який на початку ХІХ сторіччя переїхав з Франкфурта до Відня. У Відні Йоганн відкрив м’ясний магазин і продавав сосиски, які він назвав франкфуртськими. Через це, власне, досі триває спір про те, де саме винайдено сосиски — у Франкфурті чи Відні.

Достеменно відомо, що у Франкфурті сосиски виготовляються з Середньовіччя, проте саме у віденських сосисках вперше використали суміш яловичини і свинини — а саме за цією рецептурою готуються сучасні сосиски. Хай там як, але наразі сосиски вважаються основним інгредієнтом як німецької, так і австрійської кухні.

МІТИ

Міт перший. Сосиски роблять з паперу
Ні. Цей міт виник за часів Радянського Союзу, коли існував тотальний дефіцит всіх продуктів харчування. Хтось пожартував на цю тему, після чого жарти поповзли далі та почали жити своїм окремим життя. Хоча якщо подумати, подібна інформація не витримує жодної критики, адже паперу за часів СРСР не вистачало так само, як і всього іншого.

Міт другий. Докторську ковбасу придумали лікарі
Аж ніяк. Докторську ковбасу почали виробляти в СРСР у 1936 році, ця страва позиціонувалася як продукт для «хворих, що мають підірване здоров’я у результаті громадянської війни і царського деспотизму». Лікарі прописували цю ковбасу всім, хто пережив тривалий голод, звідси, власне, і пішла ця назва.

До речі, у приготуванні Докторської ковбаси у СРСР існували чіткі стандарти: для приготування 100 кіло цієї ковбаси треба було взяти 70 кг свинини, 25 кг яловичини, 3 кг курячих яєць і 2 кіло сухого цільного молока. Треба було робити виключно з парного м’яса (в жодному разі не замороженого). Зі спеції можна було використовувати лише сіль і мускатний горіх. До речі, українська компанія Savin Product готує Докторську ковбасу саме за цією класичною рецептурою.

Міт третій. Уся ковбаса шкідлива
Ні. Якщо ковбаса зроблена з якісних інгредієнтів, то ніякої шкоди для здоров’я вона не несе. Фахівці Savin Product, наприклад, використовують для виробництва ковбас і сосисок лише натуральні інгредієнти, відмовляються від консервантів та підсилювачів смаку, а серед великого асортименту ковбас можна знайти навіть безглютенову та безлактозну. А для тих, хто переживає через те, що в ковбасних виробах забагато солі, спеціалісти Savin Product вирішили замінити звичайну сіль калійною, яка майже повністю компенсує «функції» кухонної, але при цьому є більш корисною для організму.

ЯК ВИБРАТИ КОВБАСУ ТА СОСИСКИ

Як обрати якісну ковбасу та сосиски, якщо ти не суперексперт, а просто відданий ковбасний фан? Фахівці Savin Product дають кілька порад:

  • Колір. Неякісна ковбаса — яскраво-рожева або неприродньо червона.
  • Склад. Інгредієнти мають стояти в певному порядку: на першому місці те, чого в продукті найбільше (яловичина, свинина, індичатина тощо). А далі вже всі інші складники — в міру зменшення їхньої ваги. Якщо ви бачите, що в складі є м’ясо механічної обвалки (ММО), краще пройти повз такого продукту. ММО — це дешева сировина на кшталт фаршу, і м’яса там майже немає.
  • Термін придатності. Залежить від виду ковбаси. Варена ковбаса та сосиски не можуть зберігатися без упаковки більше 2-3 днів. У герметичній упаковці вони можуть зберігатися до двох тижнів. А от термін напівкопчених, варенокопчених, сирокопчених і сиров’ялених кобвасних виробів – довший. Такі продукти можуть зберігатися від 20 днів до чотирьох місяців.
  • Ціна. Чим вона нижча, тим гірша якість продукту.

«Ми хочемо мінімізувати втручання в м’ясо, що було створене природою, та допомогти людям зберегти баланс в організмі, щоб вони отримували більше користі та витрачали менше енергії на засвоєння та перетравлення їжі, — каже власник Savin Product Ігор Щукін. – Ретельно подрібнене м’ясо зберігає усі поживні речовини та краще засвоюється організмом. А це означає, що споживаючи якісну ковбасу, люди менше витрачають енергії на ії перетравлення, а отже можуть витрачати свою енергію на дійсно важливі речі – як от любов, спорт, роботу тощо».

ЦІКАВІ ФАКТИ

Факт перший. Найдорожча ковбаса у світі — ковбаса з позолотою, яку подають в одному з ресторанів Дюссельдорфа. Ідея, до речі, далеко не нова, оскільки ще давні греки вживали в їжу тонкі пластини з золота, щоб позбутися від проблем з травленням і поліпшити стан зубів.

Факт другий. Найдовша сосиска, занесена до Книги рекордів Гіннеса, мала довжину 2022 кілометри і була створена сербськими кулінарами на честь щорічного свята «Колбасіада». На виготовлення ковбаси пішло більш ніж 25 туш свиней, а купити шматочок цієї гіганської ковбаси міг кожен, хто відвідав ковбасне свято в містечку Тур’я.

Факт третій. Найбільш екзотичною ковбасою вважається ковбаса з цвіллю. Таку ковбасу готують в підвальному приміщенні, підвішуючи її на мотузку, і очікуючи моменту, поки вона не почне покриватися цвіллю. Коли грибок повністю покриє м’ясний виріб і стане щільним, ковбасу можна вживати в їжу. У приготуванні такої ковбаси необхідно дотримуватися чітких правил і не перетримати ковбасу, оскільки цвіль може зруйнувати структуру м’яса і ковбаса стане отруйною.

Факт четвертий. Рекорд з поїдання сосисок був встановлений 1986 року в британському місті Бернтвуд, коли один з учасників змагання зміг з’їсти цілих 30 сосисок всього лише за одну хвилину.

Факт п’ятий. Найпопулярнішою ковбасою в усьому світі вважається варена. Секрет такого успіху полягає у тому, що «варенка» найменш калорійна і вважається дієтичним продуктом.

Факт шостий. Щорічно в селі Рамсботтом (Англія) влаштовують бої кров’яною ковбасою. Суть змагання полягає в тому, щоб з певної відстані збити одним сортом ковбаси іншу. Подібні бої виникли ще у давні часи, коли високоповажні родини Ланкастери та Йоркшири билися одне з одним ковбасними виробами через те, що… в них скінчилися стріли.

Факт сьомий. Ковбаса може не «пройти» митний контроль в аеропорту. Справа у тому, що в апаратурі по відстеженню вибухових речовин стоїть датчик на речовину нітрит натрію, який є складником, як ковбасних виробів, так і вибухових речовин.

Подивитися асортимент Savin Product можна на сайті або на сторінці у Facebook.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram