Спецпроєкти

Dirty Talks: як брудні слова в ліжку впливають на наш мозок та стосунки


Dirty talks (брудні розмови) – це термін, що використовується для опису розмов сексуального характеру між людьми з метою виникнення сексуального збудження в обох. Наприклад, це може бути опис сексуального акту, використання лайливих слів, назв тварин замість імен одне одного та інше.

В порно ми часто чуємо брудні слова, значення яких вже давно всім знайоме. Деякі із цих слів можуть здатись образливими та недоречними, але коли вони звучать у влучний час та з людиною, яка подобається, то можуть викликати збудження та посилити сексуальне бажання. Чому так відбувається і як декілька слів впливають на нас сильніше, ніж дії, сьогодні спробуємо це з’ясувати. 

Брудні розмови та мозок

Мозок – це орган, що грає важливішу роль в сексі, ніж статеві органи (і чоловічі, і жіночі). Саме дві ділянки мозку – гіпоталамус та мигдалеподібне тіло – відповідають за сексуальний потяг та збудження. 

У результаті дослідження, яке було проведене серед 990 людей віком від 18 до 83 років з Америки і Європи, було з’ясовано, що 7 із 10 людей говорять про секс зі своїми партнерами/-рками, саме ці люди були більш сексуально задоволені, ніж ті, що не використовували розмови під час сексу. 29% з людей, що брали участь, кажуть, що розмовляють щоразу, коли займаються сексом. Під час спостережень за мозком людей було з’ясовано, що коли вони чули брудні слова  або слова сексуального характеру, в них активізувалися ті ж самі частини мозку, що відповідають за сексуальне збудження, – гіпоталамус та мигдалеподібне тіло. Ці ж частини активуються, коли ми фізично збуджуємося, коли відчуваємо приємні нам дотики, торкаємося до партнера/-рки, стимулюємо ерогенні зони тіла. Це те ж саме почуття, але лише із застосуванням слів. Тобто слова збуджують (сюрприз).

У гіпоталамусі є дві області, які відповідають за сексуальний потяг та виділення тестостерону – це преопатична область та супрахіазматичне ядро. Вони активуються, коли люди чують брудні розмови. 

Прямого та чіткого пояснення, чому наш мозок так реагує на певні слова немає. Загалом терміном «dirty talks» називають не лише образливі та брудні слова, але й всі розмови, що пов’язані із сексом, або описують секс та сексуальні дії. Чому наш мозок реагує на них саме так – невідомо, але під час спостережень вчені помітили, що коли ми їх чуємо, в нашому мозку активуються саме ті його частини, що й під час збудження. 

Наприклад, популярна модель поведінки, коли впливова, успішна в кар’єрі людина отримує задоволення від підкорення (submissive). Це пояснюють тим, що в такий спосіб відбувається стимуляція мигдалеподібного тіла. Саме ця частина мозку відповідає за наше відчуття страху, хвилювання та задоволення. Коли людину називають такими словами, що закликають її до підкорення, в неї активується та ж ділянка мозку, що й коли вона відчуває страх, почувається вразливою, – відчуття, які активізують стимуляцію цієї частини мозку, а вона у свою чергу викликає в нас збудження.

Брудні розмови і стосунки

Брудні розмови про секс та безпосередньо секс – це дві абсолютно різні речі. Коли ми говоримо про секс із партнером/-ркою, в нас з’являється можливість висловити свої бажання та потреби, без цього не приступаючи до акту. Психотерапевти радять партнерам/-ркам відкрито розмовляти про свої інтимні потреби та бажання і намагатись заохочувати до цього свого/свою партнера/-рку. 

Згідно з дослідженням наскільки відкритіше та спокійніше ми говоримо про секс, настільки краще наше сексуальне життя. У ході дослідження вчені визначили, що пари, в яких люди могли говорити про сексі і під час сексу, були більш сексуально задоволені. 

Брудні розмови – це один зі способів досягти оргазму, навіть без стимуляції статевих органів. Сексологи кажуть, що деякі люди справді здатні до такого впливу. 

Окрім того, що брудні розмови допомогають краще дізнатися бажання іншої людини, посилюють збудження, це також чудовий спосіб отримати згоду. Наприклад, якщо в процесі акту ви говорите про те, що хотіли б зробити, але у форматі запитання: «А як щодо того, що я доторкнуся до тебе тут (певна частина тіла)/відшмагаю/спробую зробити з тобою (назва практики)?» Ви можете дізнатися думку партнера/партнерки і впевнитись, що вона/він хочуть цього теж. 

Декілька порад 

Перша і основна порада, яку дають секскоучі, – це почати з того, що вам подобається у вашому/вашій партнері/-рці: говоріть про те, що вона/він гарно вміє, від чого вам приємно, конкретно опишіть цю дію/практику. Людям подобається чути приємні речі на свою дресу, це дарує відчуття того, що вас цінують. 

Друга порада – опишіть, що ви хочете або плануєте зробити з ним/нею. Тут краще бути конкретними, чітко казати що, як та де ви хочете зробити.

Один із різновидів брудних розмов – це секстинг. Це ті самі розмови, але в онлайн-форматі. Якщо ви практикували/практикуєте секстинг, використайте свої навички, озвучте свої повідомлення, тут лише фото надсилати не потрібно – ви вже поруч. 

Деякі з відомих брудних слів можуть бути насправді образливими і необов’язково викликають збудження в кожної/кожного. Тому, якщо ви хочете назвати її або його словом, яке у звичайному житті прийнято вважати за образливе, краще попередньо дізнатися ставлення партнера/партнерки. Якщо вам обом комфортно і в цей момент ви повністю асоціюєте ці слова із сексом/бажанням/пристрастю, їх використання – абсолютно нормальний прояв сексуальности. Головне – ваша взаємна згода.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь