Спецпроєкти

Як сценаристи Сімпсонів передбачають майбутнє?


Коли у світі відбувається щось важливе, чекайте на шок-новину: ми вже це бачили в Сімпсонах! Президентство Трампа? Передбачено в 2000-му. Смартгодинники? Apple запізнився на 20 років. Коронавірус? Дивилися в 1993-му. Або ні?

Усе схоже на те, що нове покоління знайшло власного Нострдамуса. Модного, іронічного та досвідченого у всіх актуальних питаннях. Сімпсони тривають уже 31 рік, нараховують 673 серій і стали найдовшим мультсеріалом в історії американського телебачення. Якщо ви захочете влаштувати маратон і переглянути всі сезони цього анімаційного сіткому, то це займе майже 12 безсонних діб. І якщо вірити нескінченним мемам, ви побачите багато несподіваних передбачень майбутнього.

Чому ж саме навколо історії про Барта, Лізу, Гомера, Мардж і Меггі утворився такий езотеричний хайп і чи справді авторам серіалу вгадали щось наперед?

Найголосніші передбачення

У 2000 році вийшла серія Сімпсонів «Барт у майбутньому», де хлопець заглядає у події 2030 року та дізнається, що його сестра Ліза стає першою жінкою-президентом, замінюючи на цій посаді Трампа. Самого Трампа в епізоді немає – його ім’я звучить тільки в контексті «довів країну й залишив без грошей у бюджеті». 

«Щодо Трампа в 2000-му році, то ми шукали кумедну знаменитість, яка б зайняла пост президента», – прокоментував згодом сценарист серіалу Ел Джин. 

І якщо зараз це здається абсурдним і неочікуваним рішенням, то в той час це був цілком злободенний жарт. Справа в тому, що в 1988-му та 1999-му Дональд Трамп і справді публічно заявляв, що хоче балотуватися. Серйозно його тоді не сприймали, однак кепкували з цього багато. Що ми й можемо зараз спостерігати в Сімпсонах. 

Також є поширені кадри із Сімпсонів, які начебто зображують ситуації, у яких і справді згодом опинився Трамп: на ескалаторі й за трибуною. Однак вони були створені вже у 2015 році, коли Дональд розпочав президентську кампанію. До речі, в тих епізодах автори мультсеріалу відверто застерігали глядачів від обрання Трампа, а не пророкували його. Тому передбаченням це можна назвати умовно (краще пасуватиме слово «наврочили»).

Ще одна відома історія – про годинник, який може використовуватися як смартфон. Цей гаджет з’являється в Сімпсонах у 1995 році, тоді як сучасні смартгодинники починають масово розповсюджуватися в 2010-х. Але й тут є підводні камені. По-перше, окремі моделі годинників, які мали функції радіо, пейджера чи під’єднувалися до комп’ютера, з’явилися якраз у 1994 році. По-друге, годинник-телефон був розповсюдженим у масовій культурі й раніше – Джеймс Бонд його носив, наприклад, ще з 1973-го року.

Врешті часто винахідників надихає саме мистецтво: із творів Жуля Верна були позичені ідеї підводного човна та вертольота. 

Не варто забувати й про численні фейки, якими обросли кадри із Сімпсонів. Нотр Дам у мультфільмі так і не палав, а слова про коронавірус ніколи не з’являлися в серіалі. 

Тож у сухому залишку маємо справжні пророкування риби з трьома очима, одного нобелівського лавреата, однієї перемоги команди США на Олімпійських іграх і виступу Леді Гаги на Супербоулі. І що із цим тепер робити?

Жодної магії

«Якщо ви зробили багато передбачень, то потім 10% із них виявляться правдивими», – висловився сценарист Ел Джин на тему пророчої сили Сімпсонів. 10 відсотків від 673 серій порахувати не складно. Однак навіть найповніші гайди фанатів у інтернеті не назбирають 67 передбачень Сімпсонів, які вже здійснилися. У кращому випадку це буде 30, із яких значна частина – сумнівні. 

Насправді автори Сімпсонів не стільки намагаються вгадати, що буде далі, скільки іронізують щодо їхнього сьогодення. Однак історія циклічна – і через десять чи двадцять років людство стикається з дуже схожими ситуаціями. Але часто забуває попередній свій досвід.

Наприклад, у 2014 році у світі розпочалася паніка навколо вірусу Ебола. Вона підсилилася ще більше, коли в мережі почали викладати серію Сімпсонів 1997 року. У ній Мардж пропонує хворому сину почитати книжку під назвою «Допитливий Джордж і вірус Ебола». Одразу ж розпочалися конспірологічні теорії: автори Сімпсонів мають доступ до даних американського уряду, що завчасно планував розповсюдження цього вірусу. Ну і все таке інше.

Хоча цей вірус був на слуху в дев’яностих, а перші згадки про нього з’явилися ще в сімдесятих. Так, у 1995 році в Конго від нього загинуло 254 людини. Тому, ймовірно, автори серіалу просто цікавилися новинами. 

Ще деякі події можна передбачити, якщо елементарно над ними замислитися. У 1993 році вийшов епізод, де на відомих американських ілюзіоністів Зігфріда і Роя напав білий тигр під час шоу в казино. А у 2003 Роя й справді атакував білий тигр. А тепер згадайте, як часто дикі тварини нападають на своїх дресирувальників (а також наглядачів) у цирках. Тож за десять років один напад на Роя не має викликати жодного здивування. 

Чому люди хочуть вірити в передбачення?

Головна причина, чому, попри фактчекінг, глядачі підтримують навколо Сімпсонів ореол провісників – це вдаване почуття контролю над своїм життям. Якщо ми вже все бачили, то будемо готові до будь-якого майбутнього. Коли ми дивимося на екрані різні сценарії апокаліпсису та незгод світу, то начебто готуємо себе до багатьох варіантів розвитку подій. 

Фейки, які оперативно роблять в інтернеті з кадрами Сімпсонів, навпаки, дають можливість примиритися з тим, що вже незворотно трапилося. Згадайте, яка паніка охопила половину американців після перемоги Трампа на виборах. Меми із Сімпсонів допомагали громадянам посміятися із ситуації або сприйняти це як невідворотну долю. А також сподіватися, що наступною головою країни вперше стане жінка – така, як Ліза Сімпсон.

Але для всіх глядачів здійснені чи нездійснені прогнози майбутнього стали можливістю по-новому подивитися на світ навколо. І саркастично оцінити, наскільки абсурдне чи трагічне те, що відбувається сьогодні. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь