Спецпроєкти

Їхніми очима. 5 книжок про роботу медиків


Пропонуємо цікаві книжки про тих (і від тих), хто постійно в зоні ризику і рятує наші життя. 

Адам Кей «Буде боляче. Таємні щоденники лікаря-ординатора»

Фактично ця книга – мемуари Кея, ординатор з багаторічним стажем. Про будні лікарні автор книжки знає не з чуток: він записує для читачів історії, які побачив на власні очі. У «Таємних щоденниках» знайшлося місце всьому: лікарським перемогам і помилкам, стосункам з пацієнтами, трагедіям та святам, британському гумору, сміху, сльозам та щастю. Це набагато цікавіше, ніж втикати в «Клініку», ми гарантуємо.

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

 

Михайло Шифрін «100 рассказов из истории медицины. Величайшие открытия, подвиги и преступления во имя вашего здоровья и долголетия»

Жодних художніх вигадок або прикрас, тільки факти, які були ретельно перевірені та відібрані для цієї книжки. «100 рассказов…» описує історію розвитку доказової медицини протягом 16–20 століть, але зовсім не схожа на нудний шкільний підручник. Короткі ілюстровані історії про видатних лікарів, передові для свого часу операції, відкриття, сутність фізіологічних процесів – і все це простою доступною мовою. Читати легко, та варто бути обережнни/-ою – є ризик, що саме ця книга змусить вас не спати до ранку, дочитуючи ще кілька сторіночок.

Олексій Решетун «Вскрытие покажет. Записки увлеченного судмедэксперта»

Олексій сімнадцять років працював медекспертом і точно знає, яка смерть на вигляд. А ще – про її причини і те, що точно робити не треба, якщо хочете прожити довше, як минають дні судмедексперта – і все це без надлишку складних термінів і описів, які зрозумілі лише «своїм». Просто і доступно про те, що призводить до смерти, як із цим можна боротися і чому, попри неможливість безсмертя, варто замислитися про образ свого життя.

Пол Каланіті «Коли погляд стає повітрям»

Каланіті – нейрохірург, який помер у 37 років від раку легенів. За своє життя він встиг не лише врятувати сотні пацієнтів, а й випустити про свою роботу книжку, яка стала бестселером. «Когда дыхание растворяется в воздухе» підкорила людей не історіями із життя лікаря, а почуттями, які близькі кожному з нас: страх перед відповідальністю та вміння все ж цю відповідальність на себе взяти, усвідомлення того, що життя не може бути вічним, страх перед хворобами та смертю. Каланіті бере більше не своїм професіоналізмом, а людяністю. Попереджаємо – над книгою може проронити сльози навіть завзятий цинік.

Ребека Склут «The Immortal Life of Henrietta Lacks» («Безсмертне життя Генрієтти Лакс»)

За книжкою був знятий серіал з Опрою Вінфрі у головній ролі, та ми радимо почати саме з літературного першоджерела. Генрієтта Лакс – жінка, за допомогою якої вийшло дослідити ракові захворювання та вплив вірусів на організм, зробити перші кроки у вивченні можливости штучного запліднення та клонування. Лакс створила революцію в медицині, при цьому її внесок довгі роки замовчувався – про нього не знали навіть її родичі. Слава до Генрієтти прийшла вже після смерти: жінка померла у 1951 році від раку. Книжка ж про неї побачила світ (і стала бестселером) вже за кілька десятиліть після цього. Серіал, до речі, також радимо до перегляду.

Бонус: Кейтлін Дауті «Smoke Gets in Your Eyes. And Other Lessons from the Crematory» («Дим потрапляє в очі. І інші уроки з крематорію»)

Не зовсім про лікарську роботу, та все ж ми вирішили, що ця книга має увійти до переліку – мінімум як бонус, з яким цікаво ознайомитися. Кейтлін – молода дівчина, яка керує поховальним бюро в Лос-Анджелесі і, як ви вже здогадалися із заголовка, в захваті від своєї роботи. Дауті ділиться з читачами особливостями професії, зокрема й психологічними аспектами: як це – постійно бачити смерть, як краще підтримувати родичів загиблих і не збожеволіти самій. А ще в книжці можна знайти відповіді на запитання, які ви соромилися поставити, наприклад, чи можна чимось заразитися від померлого та скільки важить прах людини.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь