Спецпроєкти

7 настільних ігор для вечорів з домашніми


Для когось бути 24/7 з родиною – це мрія, для інших – випробування. Але на карантині для більшости це стало необхідністю. Насправді спільний час із сім’єю може стати найкращою частиною вимушеної ізоляції, особливо якщо добре все спланувати.

Вечори та вихідні краще проводити за заняттями, які об’єднують, відволікають від негативних новин і дають поживу для розмов і емоцій. У цьому прекрасно допоможуть настільні ігри, які справді здатні зробити з вас одну команду та затягнути увагу на багато годин. До того ж ігри не мають обмеження за віком і можуть бути як активними, так і доволі творчими та інтелектуальними.

Dixit

Серед найкращих ігор, яка наповну задіює вашу уяву та абстрактне мислення. Картки, якими потрібно буде грати, самі схожі на мистецтво: їх створювали французькі художники, а кожна ілюстрація нагадує сюжет зі сновидіння. За правилами, вам потрібно буде створювати асоціації до картинок: не надто очевидні, але водночас знайомі вашій компанії. Так само своїми фантазіями на тему будуть ділитися інші гравці, а вам потрібно буде вгадувати, як саме мислить кожен учасник.

Dixit дозволяє зробити важливий крок у розумінні своїх рідних: завдяки їхнім (а також власним) асоціаціям до абстрактних картинок ви зможете відкрити для себе багато особливостей їхньої свідомости та логіки. А окремі картки спонукають щиро посміятися та пригадати кумедні та щасливі випадки з вашого життя.

У цю гру можуть грати мінімум три людини. Базова версія дозволяє збиратися компанією до шести людей, але завдяки додатковим колодам ви зможете збільшити кількість гравців до 12. Зазвичай одна гра займає пів години.

Scrabble

Український аналог цієї гри можна знайти під назвою «Ерудит». Але якщо всі добре знають англійську (або хочуть її вдосконалити), то сміливо можна звертатися й до оригіналу.

У Scrabble вам потрібно буде почергово викладати фішки з літерами на полі, аби скласти якомога довші та складніші слова, які й приносять вам бали. Для компанії це спосіб трохи напружитися та вразити всіх оригінальним словниковим запасом  або ж зрозуміти, що його потрібно швиденько поліпшувати.

Бонус для тих, хто живе один або ж не має компаньйонів для настільних ігор: у Scrabble можна грати й самостійно. У такому випадку гра перетворюється на варіант кросворду.

Uno

Одна з найбільш швидких ігор з простими правилами. Потрібно лише постійно бути пильним та дуже енергійно реагувати на процес гри: медитувати тут не вийде. Найцікавіше, коли гра розвивається стрімко та динамічно, – у такому темпі година пролітає непомітно, а продовжувати грати хочеться ще і ще.

До того ж Уно – це карткова гра, яку можна брати із собою у всі подорожі чи їздити з нею в гості (коли карантин закінчиться, звісно). Тож без діла вона у вас не лежатиме.

У правилах пишуть, що можна грати й удвох, але це виходить не надто цікаво. Краще, щоб вас зібралося хоча б три-чотири людини. А найбільша компанія для Уно – 10 гравців. 

Дженга

Ще один варіант, як зробити з компанії справжню dream team. У цій грі спритність рук поєднується з умінням планувати все хоча б на кілька ходів вперед. А буквально через партію-другу взагалі приходить цінне розуміння: аби виграти самому, потрібно якнайменше шкодити іншим.

У Джензі потрібно будувати вежу з невеличких дерев’яних блоків: кожен гравець у свій хід має дістати з одного поверху будови блок і перемістити його нагору. Програє той, у чий хід вежа обвалилася. Але після кількох ігор «на вибування» цікавішим може стати експеримент, наскільки високу вежу ви взагалі можете побудувати із сім’єю.

Грати в Дженгу можна й самому: у спокійному режимі переставляти блоки та зводити власні хмарочоси. 

Dungeons & Dragons

Гра, про яку більшість знає тільки з американських фільмів і серіалів, а дарма. Хоча до D&D потрібно призвичаїтись, а її правила не найлегші, це одна з найбільш комунікативних ігор у цьому списку. Гравцям потрібно буде вигадувати свого персонажа, створювати його історію та особливості. А повелителю підземелля (ведучому гри) – розробити цікавий сюжет, вести битви та загалом відповідати за цікавість гри.

Сьогодні правила D&D доволі розлогі, тож будьте готові, що перший вечір доведеться тільки опановувати їх разом із іншими гравцями. А одна партія може тривати фактично нескінченно – доки самі гравці не вирішать поставити крапку в сюжеті. Однак недарма ця гра вважається найбільш гіковою та настільки популярною: коли процес стає зрозумілим, то фентезійні вигадки всіх захоплюють тільки так.

Для комфортної гри потрібно мінімум чотири людини.  

Саботер

Якщо хочеться чогось стратегічного, але бажання вивчати правила годинами немає – підійдуть рольові настільні ігри на кшталт «Саботера». На початку вам видається ваша роль, яку знаєте тільки ви, а далі вам потрібно рухатися до власної мети, яка може не збігатися з метою інших гравців. Правила гри можуть віддалено нагадувати мікс «Мафії» та «Монополії», коли поєднується необхідність не видавати себе і реалізовувати свою стратегію щодо збагачення.

Зазвичай раунд займає 10-20 хвилин, після чого ролі всіх гравців змінюються. Найкраще грати компанією від трьох людей, а максимальна кількість гравців залежатиме від наявности доповнень.

Також є сайт, де можна грати в цю та деякі інші ігри онлайн – варіант, якщо ви з друзями чи родиною живете окремо.

Pandemic

Неможливо втриматися, щоб не завершити підбірку цією популярною франшизою настільних ігор. Як зрозуміло з назви, світ спіткала страшна пандемія. Ви разом з іншими гравцями (від двох до чотирьох) маєте врятувати людство та зупинити хворобу. У кожного буде власна роль у грі та своя зона відповідальности. Але з кожним ходом пандемія буде поширюватися, тож необхідно вчасно її зупинити. Для цього вам потрібно буде об’єднатися з командою (жодного суперництва!) та діяти заради спільної мети. І тільки врівноважені та згуртовані дії допоможуть до кінця гри перемогти хвороби – головного ворога в цій настільній серії.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь