Спецпроєкти

Найвідоміші благодійні акції у світі

Розповідаємо про акції, про які знають у всьому світі і які допомагають тим, хто цього найбільше потребує.

Паперові лелеки

Згідно з одним японським повір’ям, щоб здійснити котрусь зі своїх мрій, потрібно скласти тисячу паперових лелек. І ще є печальна історія-легенда, в якій лелека-оригамі – це символ світу. 

За легендою, японська дівчинка Садако Сасакі пережила бомбардування Хіросими, втративши своїх батьків. Садако змогла вижити, та боролася з променевою хворобою, що тільки прогресувала. Аби не втрачати сили і віру, дівчинка складала паперових лелек, повторюючи про себе, що її мрія обов’язково здійсниться і вона одужає.

Лелек складати щодня ставало все важче. 

Садако змогла зробити тільки 644 лелек. Променева хвороба виявилася сильнішою.

Коли ця історія стала відомою, діти з усього світу почали надсилати паперових лелек до Хіросими. В Японії є пам’ятник дівчинці, а паперових лелек досі використовують під час різних благодійних акцій, покликаних рятувати людські життя.

Різні шкарпетки

#Lotsofsocks, або Різні шкарпетки – це флешмоб, який проводять на підтримку людей із синдромом Дауна. Перед 21 березня – Всесвітнім днем людей із синдромом Дауна – користувачі соцмереж публікують світлини своїх ніг у різних шкарпетках із тегом #lotsofsocks. 

Флешмоб проводиться з метою висловити підтримку людям із синдромом Дауна. У всьому світі підтримують акцію #Lotsofsocks, і Україна не виняток. Тож, якщо теж хочете підтримати «сонячних» людей, 21 березня сміливо надягайте різні шкарпетки, діліться світлинами і долучайте до акції друзів.

 Ice Bucket Challenge

Пам’ятаєте ці відео, де люди обливалися крижаною водою, а то і з льодом? Якщо ви тоді все пропустили й досі не в курсі, це була благодійна акція. Тобто потрібно було не просто облитися крижаною водою і передати естафету кільком друзям, а й переказати гроші на благодійність – на допомогу людям з боковим аміотрофічним склерозом. Крім того, метою акції було поширення інформації про хворобу, її діагностування і наслідки.

До акції долучилися Ілон Маск, Марк Цукерберг, Кендрік Ламара та ще чимало знаменитостей. Ice Bucket Challenge нерідко критикували, та саме завдяки йому на потреби людей із діагнозом «боковий аміотрофічний склероз» вийшло зібрати близько ста мільйонів доларів.

Мовембер

Незвична акція розпочалася в Австралії. Метою була допомога в боротьбі з онкозахворюваннями. Учасники програми мали зареєструватися на сайті, надіслати свій фотопортрет, де їхнє обличчя виголене, а протягом місяця відпускати вуса. І звісно, зробити пожертвування на користь онкохворим. У такий спосіб можна було приєднатися до благодійности самому й долучати інших: коли знайомі/друзі цікавляться, чому раптом їхній приятель почав відпускати вуса, вусань радо розповідає про цю акцію.

Акція несподівано завоювала прихильників у всьому світі і допомогла зібрати десятки мільйонів доларів для допомоги онкохворим. В Україні мовембер теж практикують – детальніше про це можна почитати в нашому матеріалі.

День джинсів, або Джинсовий день

Щороку канадський Фонд дитячої лікарні влаштовує Jeans Day. Цього дня потрібно не просто вдягтися в усе джинсове, а й взяти участь у благодійній акції. Щоб допомогти хворим дітям, якими опікується фонд, достатньо просто купити значок ціною від 5 до 20 доларів.

Усі кошти від купівлі благодійних значків ідуть на допомогу дітям: закупку ліків, обладнання, послуги висококваліфікованих лікарів тощо. Завдяки долученню небайдужих до акції щороку фонд збрає близько мільйона доларів.

Lock in the love

Цю чуттєву акцію започатковав у 2016 році австралійський фонд The Heart Foundation, який допомагає людям із хворобами серця. Щоб долучитися, потрібно купити замочок із зізнанням у коханні та повісити його на великі літери LOVE, які встановили в місті Перт спеціально для акції. 

Організатори надихалися традицією закоханих вішати замочки з іменами одне одного та зізнаннями в коханні. Зазвичай такі замочки залишають на мостах і арках – майже будь-де, куди виходить їх повісити.

Усі зібрані гроші передали на потреби людей, які мають проблеми із серцем. Акцію радо підтримали закохані, які в такий спосіб зізнавалися одне одному в коханні й допомагали хворим скоріше одужати.

Якщо ви хочете долучитися до благодійної акції і допомогти…

  • Не забувайте перевіряти фонди й організації, які опікуються акцією, щоб не натрапити на шахраїв.
  • Не бійтеся перераховувати маленькі суми: це не соромно, навпаки – з них складаються великі суми. Будь-яка гривня насправді важлива, це не просто красива фраза.
  • Стежте за місцевими благодійними проєктами та акціями. Наприклад, проєкт Kind Challenge збирає гроші на потреби онкохворих дітей, якими опікується перевірений фонд «Таблеточки». Долучитися й допомогти максимально просто – подробиці за посиланням.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можешь, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь