Спецпроєкти

Чому українці не бриють вуса та як це допомагає боротися з раком


Вуса — споконвічний атрибут українця. Зі шкільних часів, у підручниках ми бачили більшість чоловіків з вусами. Кожного дня, якщо ви ще не ультракешлесс (що важко в Україні), то ви стикаєтесь з вусанями (окрім Лесі Українки і Григорія Сковороди).

Шевченко, Франко, Зібров, Майкл Щур, Лисенко, Пинзеник, Гоголь — цей список можна продовжувати без кінця. Втім, за останнє століття вуса дещо вийшли з моди. Але щороку все більше українців носять цей оберіг від нечистої сили. І роблять це у листопаді.

В останні роки ще більше українців долучаються до світового флешмобу, який покликаний звернути увагу громадськості на ракові захворювання чоловіків. Мовембер це поєднання двох англомовних слів Moustache – «вуса» і november – листопад. Погодьтесь, що «вусопад» звучить так само круто. Так ось, мовембер — це вид фандрайзингу, що зародився в Австралії, при якому чоловіки щорічно в листопаді відрощують вуса і протягом місяця роблять пожертвування на вивчення і боротьбу з раком простати і іншими чоловічими хворобами. Розпочала цю акцію ще 20 років тому група студентів в Аделаїді, а з 2004-го року флешмоб став загальнонаціональним.

Раніше ми вже наводили пригломшливу статистику, щодо раку молочної залози — найбільш розповсюдженого онкологічного захворювання серед жінок у світі і в Україні. Й підтверджували, що періодична діагностика та походи до мамолога допомагають помітити цю страшну хворобу ще на ранніх стадіях і чим зменшити можливі наслідки. Окрім цього ми не просто звали, а наполягали, що кожна жінка має відвідати мамолога.

Але більшість з нас, мабуть, погодяться, що чоловіки ще менше піклуються про своє здоров’я. Саме тому, однією з цілей вусопада є «зміна обличчя чоловічого здоров’я». Оскільки, окрім пожертв до різноманітних фондів, які досліджують рак яєчок чи рак простати, вусопад виконує неймовірну візуально-розважальну функцію.

Адже хіба не цікаво, чому це сисадмін вирішив відпускати вуса? А учасники мовемберу тільки і чекають, поки хтось у них поцікавиться, чому вони почали косплеїть Богдана Хмельницького. І розповісти про цю оздоровлюючу акцію, оскільки мовембер не лише флешмоб, а й місяць обізнаності про рак простати. Також варто зазначити, що допомога надається й організаціям, які займаються проблемами депресії і біполярного афективного розладу, так як обидві ці хвороби дуже часто зустрічаються у чоловіків, однак бувають рідко діагностовані і практично не піддаються лікуванню з боку лікарів.

За статистикою, кожен 250-ий чоловік чи хлопчик захворіє на рак яєчок. Втім, страшніша ситуація саме з раком простати — кожен восьмий чоловік на планеті захворіє на рак простати. Кожен 41-ий помре від цієї хвороби. Згідно з минулорічним звітом Всесвітнього фонду досліджень раку, 7.5% онкологічних захворювань випадають саме на цей вид раку.

Рак яєчок зустрічається рідше, до того ж 99% чоловіків виживає з цією хворобою, якщо рак не поширився за межі яєчок. Найбільш поширеними симптомами локалізованої форми захворювання є:

  • тривалий тупий біль
  • дискомфорт в нижній частині живота
  • безболісна набряклість
  • наявність крові у спермі
  • наявність вузликів (горбиків) в одному з яєчок

Початкові стадії раку простати проходять без значних симптомів, хіба що хворі можуть помітити біль у спині, затримку сечі або ж появу крові у ній, біль або печіння під час цього процесу, болісну еякуляцію, підвищену потребу у сечовипусканні, особливо вночі.

Проект «Я, Ніна» та команда українських медиків запустили соціальну ініціативу #VUSOPAD. Вони нагадують, що специфічної профілактики раку простати та раку яєчок не існує, проте можна знизити ризик виникнення даних захворювань, якщо:

  • дотримуватись збалансованого раціону харчування з великим вмістом свіжих овочів та фруктів
  • не зловживати алкоголем
  • бути фізично активним
  • підтримувати здорову масу тіла
  • вчасно звертатись до лікаря у випадку будь-яких проблем з боку сечостатевої системи та наявного обтяженого сімейного анамнезу (випадки раку простати або раку яєчок у ваших родичів)

Також на сайті проекту можна знайти поради, щодо самообстеження, які краще за все повторювати кожного місяця. Також про профілактику таких захворювань розповідала й екс-очільниця українського МОЗу Уляна Супрун. Про особливості ракових захворювань розповідає на своїй сторінці у Facebook онколог Олександр Стаховський. Він навіть почав освітній мовембер-марафон.

Окрім «пасивної» участі у вигляді відпускання вусів проект #VUSOPAD спонукає й до активних дій, у чому ми повністю їх підтримуємо. Так, алгоритм участі досить простий.

  • Сфотографуватися зі своїми (або накладними) вусами, одному чи з друзями2
  • Викласти фото в соціальні мережі, скопіювати текст проблематики події і відповідний хештег (див. нижче)
  • Закликати (тегнути) трьох або більше друзів приєднатися до флешмобу, передати їм естафету та додати щось від себе – чому це важливо
  • Дати посилання на цю сторінку чи yanina.life/vusopad, щоб ваші друзі також змогли дізнатися більше про чоловіче здоров’я

Як наголошують у Спілці онкоурологів України, у нашій країні акція має поки, в основному, інформаційний характер, без збирання коштів. Але за посиланням ви зможете фінансово підтримати проект «Я, Ніна», щоб вони могли і надалі реалізовувати наші соціальні ініціативи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь