Спецпроєкти

Рак молочної залози в Україні. Приголомшлива статистика, симптоми та де шукати підтримки і допомоги


Рак молочної залози – найбільш розповсюджене онкологічне захворювання серед жінок у світі і в Україні. Кожний 42 українець має онкологію, кожній 8 жінці встановлюють діагноз «рак молочної залози».

Причина виникнення раку молочної залози достеменно не відома. Але якщо регулярно проходити всі необхідні обстеження за віком, то можна знизити негативні наслідки.

Вже доведений факт, що рання діагностика раку молочної залози в поєднанні із сучасними методами лікування дають гарантоване одужання. Якщо діагноз ставлять на І стадії, одужує 98% жінок. Якщо причини виникнення раку молочної залози не відомі, то фактори ризику — відомі. На деякі з них, на жаль, вплинути неможливо, але на більшість — так.

Фактори, які пов‘язані з більш високою вірогідністю розвитку раку молочної залози:

  1. Жіноча стать.
  2. Вік.
  3. Мутації гена BRSA1 та BRSA2.
  4. Сімейна історія: близькі родичі першого ступеня спорідненості хворіли (хворіють) на рак молочної залози або рак яйників.
  5. Відсутність дітей або пізні пологи.
  6. Рання менструація (до 12 років).
  7. Пізня менопауза (після 55 років).
  8. Вживання алкоголю.
  9. Наявність підвищеної маси тіла або збільшення маси тіла з віком.
  10. Відсутність годування грудьми.
  11. Низька фізична активність.

Більшість факторів ризику, які ви можете контролювати, мають невеликий вплив на ризик розвитку раку молочної залози. Це означає, що отримати 100% гарантію, – неможливо, який би спосіб життя ви не обрали. Але, змінивши свій спосіб життя на активний, ви точно підвищуєте свої шанси на здоров’я.

Тож підтримуйте оптимальну вагу тіла, регулярно отримуйте фізичні навантаження, обмежте вживання алкоголю та проходьте регулярні профілактичні огляди в лікаря і будьте здорові.

Ознаки раку молочної залози не є однаковими для всіх жінок. Жінці необхідно розуміти, що для неї є норма, а що патологія. Тканина молочної залози часто має неоднорідну структуру, у кожної жінки вона індивідуальна. Якщо вам здається, що в грудях або під пахвами є нетипове ущільнення, то необхідно звернутися до лікаря.

Також необхідно звернутися до лікаря, якщо ви знайшли в себе хоча б одну з цих ознак:

  1. Припухлість, подразнення, підвищення температури в зоні молочної залози (гаряча на дотик), червоні або темні плями в зоні молочної залози або під пахвами.
  2. Зміна розміру чи форми молочної залози, збільшення діаметру пор шкіри залози (шкіра стає схожа на шкірку апельсина).
  3. Втягнення або зморщування шкіри молочної залози.
  4. Свербіж, лущення з болем або висип в зоні смочків або під пахвами.
  5. Втягнення смочка або іншої частини молочної залози.
  6. Виділення зі смочка.
  7. Біль у молочній залозі, під пахвами або у плечі з невідомих причин.

Звернувшись до лікаря, ви маєте проговорити свій індивідуальний ризик розвитку раку молочної залози та уточнити, які обстеження необхідно проходити саме вам.

Якщо жінці вже був поставлений діагноз «рак молочної залози», одне з головних почуттів, що охоплює її, — відчуття самотності. Його дуже важко переживати наодинці. Іноді, навіть коли жінка отримує підтримку рідних, у неї може виникнути відчуття, що її ніхто не любить і не хоче втішити. Відчуття безпорадності, безнадійності та відчаю часто посилюються, тому що роль жінки, яку вона відігравала в родині, змінюється. З особи, яка дбає про всіх і про все, вона стає особою, про яку треба дбати. Деякі жінки побоюються змін у своїй зовнішності та втрати сексуальної привабливості. Багато хто намагається зберегти уявлення про себе як про сильну жінку і не хоче бути тягарем для чоловіка, дітей, старих батьків та інших членів родини. Деякі жінки вважають, що вони самі мусять боротися з хворобою і не хочуть приймати ніякої підтримки від близьких людей.

Незважаючи за це, всім конче потрібна підтримка. Нижче наведені громадські організації та благодійні фонди, які допомагають дорослим онкохворим.

Громадська організація «Soul Sisters». Місія організації − допомагати через власний досвід.

Візія – зробити рак зрозумілим. Діяльність спрямована на дорослих онкопацієнтів та їхніх близьких і родичів. 

Напрями діяльності:

  • канцеросвіта — освітня діяльність у сфері онкології;
  • психологічна та емоційна підтримка;
  • інформаційно-просвітницька діяльність.

 Cancel/R — громадська організація у сфері онкології, мета якої — інформаційна та  емоційна підтримка онкопацієнтів.

Що входить у підтримку:

  1. Надання первинної інформації про алгоритм дій людини, якій поставили онкологічний діагноз. 
  2. Допомога онкопацієнтам прийняти діагноз, зробити процес лікування  повним підтримки, позитивних емоцій та натхнення через проведення  фотосесій, йоги, днів краси, мотиваційних лекцій, різноманітних майстер-класів. 
  3. Максимально підвищити настороженість суспільства до альтернативних методів лікування раку і їхніх наслідків.

 Громадська організація  «Афіна. Жінки проти раку». Місія організації — захист прав та інтересів українських онкопацієнток. Громадська організація є засновником закритої спільноти для онкопацієнток, яка виконує функції унікальної для України довідкової онкологічної служби. Також вона випускає газету для безкоштовного розповсюдження в онкоцентрах «Голос Афіни. Вісник онкопацієнта».

Львівська онкоспільнота «Жити Зараз». Це безпечний простір однодумців, створений з метою взаємопідтримки та взаємодопомоги для людей, що зіткнулися з діагнозом «рак». Це спілкування «рівний з рівним».

Благодійний Фонд «Рожева Стрічка України». Мета Фонду — допомога психологічно, соціально адаптуватися до нових умов життя та забезпечити доступ у лікуванні до інноваційних технологій, адвокація на всіх етапах життя, допомога жінкам продовжувати жити активно, незважаючи ні на що.  

Благодійний Фонд «Квітна». Головне завдання фонду — врятувати українок від раку молочної залози. Місія — об’єднати зусилля і потенціал соціуму у боротьбі за здоров’я жінки. Фонд розвиває всі напрямки, які допоможуть зберегти здоров’я кожної українки. Попередження/ обстеження, сучасна діагностика, ефективне лікування — на цих трьох китах базується  система викорінення раку молочної залози в країні.

Благодійний Фонд допомоги онкохворим «Інна». Благодійний Фонд створений для благодійної діяльності у сфері профілактики та лікування онкологічних захворювань. Головним завданням Фонду є здійснення фінансової, моральної, духовної та правової підтримки людей, які страждають на онкологічні захворювання.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь