Спецпроєкти

Немає чого соромитись: уся правда про герпес у дорослому віці


Як ми вже з’ясовували раніше, щодня понад мільйон людей по всьому світу заражається ХПСШ (хвороби, що передаються статевим шляхом). Найбільш поширені серед них – сифіліс, гонорея, хламідіоз, гонорея. Але інфекція, що посідає перше місце у світі за ступенем розповсюдження, — це герпес.

Досі поширені безліч мітів та неточної інформації про герпес. Спростовуємо їх та з’ясовуємо всі важливі моменти – у матеріалі. 

Різновиди герпесу

Існує два типи вірусу простого герпесу: це перший тип ГВЛ-1 (HVL-1) та другий ГВЛ-2 (HVL-2). Обидва типи невиліковні. Перший тип виникає зазвичай через орально-оральний контакт. Він проявляється у вигляді пухирців на губах, які іноді називають «лихоманкою». Зазвичай інфікування відбувається в дитинстві, при цьому немає жодних симптомів та проявів захворювання. У більшості розвинутих країн рівень зараження в дитинстві значно менший завдяки високому рівню гігієни серед населення і кращим умовам життя.

Другий тип, так званий генітальний герпес, переважно виникає безпосередньо через статеві контакти (контакти між шкірою людей) і проявляється в зоні статевих органів. Кількість заражених людей значно зростає з віком, найчастіше трапляється вже в дорослому віці. Часто другий тип також не супроводжується симптомами на початкових етапах. Насправді ж останні дослідження ВОЗ показують, що перший тип також викликає генітальний герпес.

Розповсюдженість 

ВОЗ надає таку статистику за двома типами герпесу:

  • приблизно 3,7 мільярди людей до 50 років (67% населення) мають перший тип герпесу;
  • приблизно 417 мільйонів людей віком від 15 до 49 років (11% населення) мають другий тип герпесу.

Часто хвороба ніяк не проявляється, тому реальні показники значно більші. 

Якщо ви вирішили звернутися до лікаря

Серед обов’язкових аналізів(наприклад, під час медогляду) аналізу на герпес немає. Це ще одна з причин, чому так багато людей навіть не здогадується про інфекцію.
Обидва типи герпесу можуть протікати безсимптомно. Іноді відбуваються так звані спалахи, коли з’являються ранки, почервоніння, зуд. Якщо хоча б один симптом виникає, необхідно звернутися до лікаря і зробити тест. 

Перше, що необхідно з’ясувати в разі позитивного тесту, — це який тип інфекції. Це допоможе зрозуміти причину виникнення. У випадку другого типу, тобто генітального герпесу, варто насамперед повідомити про це партнера/-ку. Також ця інфрмація допоможе запобігти розповсюдженню хвороби серед майбутніх партнерів/-ок. Якщо дотримуватись певних правил та розуміти характер захворювання, ризики зараження знижаються. 

Зараження може бути безсимптомним

Ви помічали, як іноді в людей раптово виникають прояви герпесу? Наприклад, довкола рота з’являються маленькі ранки та почервоніння, які зазвичай протягом тижня зникають. Це так званий спалах інфекції. В інший час хвороба може навіть не нагадувати про себе. У рідині, яка є в цих пухирцях та ранках, живуть сотні вірусів. Найнебезпечніший період — коли вони лопають, тоді ймовірність заразити когось максимальна. Водночас, навіть коли немає жодних симптомів і будь-яких характерних проявів на шкірі, зараження все ще можливе. Насправді близько 70% випадків інфікування зафіксовано саме під час спалаху інфекції у хворих. Перед цим може бути легкий зуд, свербіж, поколювання. Лікарі радять, якщо ви маєте такі симптоми, утриматися від статевих контактів за декілька днів до, під час та кілька тижнів після проявів симптомів — це значно знизить ризик зараження інших людей. 

Контрацепція 

Ми не перестаємо нагадувати про роль контрацепції. Презерватив на сьогодні залишається найефективнішим методом. У випадку з герпесом так само. Згідно з американським дослідженням «Об’єднаний аналіз ефективности використання презервативів для профілактики зараження вірусом HVL-2», ймовірність зараження герпесом у разі використання презерватива знижується на 30%. 

Водночас ефективність презерватива як засобу попередження вагітности і як захисту від герпесу зовсім не на однаковому рівні. Неправильно підібраний розмір, термін придатности, що добігає кінця, неправильна техніка використання — все це може призвести до розриву презерватива і врешті до поширення інфекції. І не тільки герпесу: презерватив не покриває повністю всю поверхню статевих органів, тому контакт відкритих ділянок шкіри зараженої людини з іншим партнером/-кою можуть стати причиною зараження. У будь-якому випадку правильне використання презерватива — це обов’язок кожної сучасної людини, яка піклується про своє здоров’я.

Інші методи зараження 

Якщо виникають рани на обличчі або руках, їхній контакт з іншими частинами тіла може викликати ураження. Аби запобігти цьому, варто утримуватися від будь-яких дотиків до заражених ділянок (наприклад, не терти очі, якщо на руках були рани або ви до цього їх торкалися). Також варто бути обережними, контактуючи з іншими, – інфекція може передаватися далі, коли хвора людина, наприклад, потискає руку здоровій.

Висновок

Так, герпес і досі — невиліковна хвороба. Та зараз є чимало способів полегшити захворювання. По-перше, варто звернутися до лікаря. Саме він/вона порадять вам лікування, яке не лише полегшить симптоми, але також знизить ризик зараження інших людей. Якщо виконувати рекомендації спеціаліста, то тривалість спалаху буде коротша, а прояви симптомів — слабші. Головне — своєчасно усвідомити та зрозуміти, що таке явище, як герпес, — зовсім не рідкість. На жаль, безліч людей інфіковані ним і навіть не здогадуються про це. Тож піклуймося про своє здоров’я вчасно! 

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька запитань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу з подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь