Спецпроєкти

Мій досвід. Як відбуваються онлайн-сесії з психологом


У кожного/кожної з нас часом виникають емоції та почуття як реакція на певні події. Іноді вони заважають нам продовжувати звичний для нас спосіб життя, і тоді ми згадуємо про психологів. 

Особливо зараз, у період пандемії та карантину, важливо стежити за своїм психічним станом. Ми залишаємося наодинці із собою, можемо згадувати події минулого, намагатаючись їх проаналізувати, або думати про ті події, що відбуваються довкола нас зараз. Відчуття суму, тривоги та самотности зараз не така вже й рідкість. Вони цілком логічні і природні. 

І якщо у звичайний день ми могли б прийти до психолога на сеанс, то в умовах карантину здійснити це доволі важко і насправді не варто (пам’ятаємо про важливість залишатися вдома). І що робити тоді? 

Новітні технології подарували нам не лише соціальні мережі та доступ до всієї всесвітньої бібліотеки, медіатеки та інших сховищ. Вони також надали нам можливість перенести звичайні офлайн-зустрічі у цифровий формат. Це стосується і візитів до психолога. Онлайн-сесії вже не рідкість, їх практикує безліч лікарів і їхніх клієнтів. 

Мої онлайн-зустрічі з психологом тривають вже понад рік. Оскільки я починала сеанси зі звичайних, «живих» візитів, то можу сказати, що різниця між реальними та віртуальними сеансами все ж таки є: кожен спосіб має і переваги,  і недоліки. 

Серед плюсів  насамперед можу назвати практичність. Ваш психолог фактично завжди поруч, ось тут, в кишені, де лежить ваш гаджет, або на столі, в ноутбуці. Вам не потрібно витрачати час на дорогу до кабінету лікаря, планувати свій день так, щоб встигнути і щоб дістатися до пункту призначення. Вам потрібно знайти лише одну годину у своєму розкладі безпосередньо на розмову. 

Окрім цього, зовсім неважливо, де зараз ви або лікар: ви можете жити в різних містах та навіть країнах. Ми часто шукаємо собі лікаря на все життя, з яким відчуватимемо особливий зв’язок. Адже психолог – це людина, з якою ми ділимося найвідвертішими подіями та найбентежнішими почуттями. Так сталося і зі мною. Я вперше зустріла свого лікаря, ще коли мешкала в рідному місті. Потім я переїхала і, не бажаючи втрачати наші консультації, запропонувала перейти в режим онлайн-сесій, і ми досі їх практикуємо. 

Серед недоліків онлайн-терапії – приватність. Відвідування кабінету вже за замовчуванням гарантує вам те, що ви залишитеся там наодинці. Натомість під час онлайн-сесії можуть виникати деякі незручності, якщо ви живите не самі. Розмови з психологом хочеться зробити приватними та недоступними для всіх інших. 

Окрім цього, зникає саме та атмосфера, якою наділені офлайн-зустрічі. Якщо ви колись вже відвідували лікаря, то, скоріше за все, пам’ятаєте його/її кабінет, які там меблі, де ви сиділи, де сидів лікар/-ка, як ви вперше відчиняли двері, перед тим як зайти. Онлайн-зустрічі, на жаль, позбавлені цього. Те, що оточуватиме вас під час зв’язку, створюєте лише ви самі.

Навіть якість розмови залежить від інтернет-з’єднання та девайсів. І вам з лікарем потрібно заздалегідь подбати про швидкість інтернету та якість звуку/відео на своєму девайсі. 

Якби мене попросили скласти список необхідних дій для підготовки до онлайн-сесії або запитали б, що я можу порадити тому, хто планує спробувати онлайн-терапію вперше, я б виділила такі пункти:

  • Подбайте про власний комфорт та приватність. Якщо ви мешкаєте із сусідами або родичами, попередьте їх про особисту розмову (необов’язково розповідати, яка саме це буде розмова). Заздалегідь домовтеся про час, коли вам потрібна буде тиша та окрема кімната 
  • Зверніть увагу на атмосферу довкола. Якщо ви відвідували психолога офлайн, згадайте, яка деталь у кабінеті була вам важлива, створювала відчуття комфорту, що заспокоювало. Для мене, наприклад, це коробка серветок, що завжди стоїть на столі в кабінеті. Саме тому я купила її та ставлю на стіл під час сесії. Такі деталі в кожного свої, просто згадайте. Або подумайте, що може подарувати вам спокій: улюблена м’яка іграшка, ароматичні свічки або ваша кішка поруч.
  • Зверніть увагу на інтернет-зв’язок. Якщо ви знаєте, що іноді вам домашній інтернет погано передає якість відео або звуку, то попередньо виріште це питання та перевірте якість дзвінка. Це важливо зробити і вам, і лікареві. Ви навряд чи захочете відволікатися від розмови на такі дрібниці
  • Говоріть про те, що вас не влаштовує. Наприклад: ви не почули останню фразу лікаря (іноді це може трапитися і з чудовим інтернет-з’єднанням), вам потрібен час, аби обдумати його/її запитання та інше. Лікар/-ка насамперед має на меті допомогти вам, тому нормально поставиться до ваших зауважень. 

Ще одна не менш важлива порада, яка потрохи місить усі попередні, – варто визначитися, чи підходить вам такий формат сесій. Популярність та доступність онлайн-спілкування зовсім не зобов’язує кожного/кожну ним користуватися. Деяким потрібен реальний контакт, присутність поруч, і навіть висока якість відео це не замінить. Передусім варто спробувати. Якщо ж ви відчуваєте, що ці сесії не дають очікуваного ефекту, тоді слід повідомити про це лікаря/-рку (див. пункт про необхідність говорити, що не влаштовує).
Те, що онлайн-сесії не здаються вам ефективними, зовсім не свідчить про нефаховість лікаря/-рки або вашу неготовність отримати допомоги. Кожен/кожна з нас має право на власні вподобання, і це стосується будь-чого. Навіть консультацій із психологом. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь