Спецпроєкти

Не втрачаємо скіли: як продуктивно працювати у віддаленому режимі


Колись, у шкільні роки, ми вважали карантин синонімом до мініканікулів. Цей час був для нас справжнісеньким подарунком. Ми днями грали в SEGA, смакували бабусиним борщиком (із часником для імунітету) та раз-два на тиждень згадували про домашку. Карантин у дорослому віці – зовсім інша історія. Усі наші робочі дедлайни, обов’язки, гарячі завдання залишаються при нас. Тільки тепер треба виконувати їх, незважаючи на легку домашню атмосферу. Разом із сервісом доставки їжі Raketa та інфлюєнсерами ми дослідили, як залишатися продуктивним і ефективним у віддаленому режимі і до чого тут повноцінне харчування і тайм-менеджмент. 

Карантин – для роботи, піжама – для сну

Якщо ти працюєш в офісі, швидше за все, твій ранок починається з довгої підготовчої рутини. Вмивання, розчісування, мейкап (опціонально), переодягання і чаювання – ці маніпуляції забирають немало часу. Не відмовляйся від них і в карантинну пору – з психологічної та цілком практичної причин. По-перше, дотримуючись ранкових ритуалів, ти збережеш робочий ритм. Справа в умовних рефлексах: твій мозок легше налаштується на роботу, якщо ти «підкинеш» йому стандартні подразники, тобто дотримуватимешся ранкової рутини, як і раніше. По-друге, варто переодягнутися  на випадок, якщо доведеться зідзвонитися з колегами або партнерами. Погодься, твоя піжамка-кігурумі й зачіска «я-тільки-но-прокинувся-сорян» – надто інтимне, аби демонструвати їх широкому загалові. 

Ілона Пашкевич

International music manager, NICE2CU

Нам з командою дуже пощастило працювати разом – у нас завжди дуже злагоджена робота, оскільки ми вже декілька років працюємо на два континенти. І ми вже давно ефективно поєднуємо роботу офлайн і онлайн.

У нас, наприклад, є досвід зйомок кліпів онлайн і координування всіх процесів з Києва в Маямі. Ми регулярно проводимо відеодзвінки з Америкою, Мексикою, Туреччиною і Європою. Ми часто практикуємо прямі ефіри / дзвінки для міжнародних теле- і радіостанцій і підключаємо Настю (Настю Каменських – прим. ред.) по відео чи аудіо-конференції. Тому ми знаємо як працювати в такому режимі і швидко до нього адаптувалися. 

Через неможливість бути активним офлайн ми поставили деякі проєкти на холд. Натомість зробили акцент на онлайн-проекти, як наприклад онлайн-тренування Насті, які мотивують залишатися вдома, та організовуємо інтерв’ю для топових ЗМІ на цю тему. Адже сьогодні головне – самоізоляція!

На приготування їжі в мене не завжди є час (зараз теж), але харчуватися правильно і збалансовано для мене в пріоритеті. Тому, якщо не встигаю зробити домашні заготовки, кур’єр завжди доставить мені все необхідне. Після того як ми щільно почали співпрацювати з Мексикою, я дуже полюбила місцеву кухню, тому найчастіше замовляю її. Свого життя без гуакамоле і такосу більше не уявляю!

Вночі – спати, бо зранку ж вставати

Увечері, коли закінчиш із гарячими завданнями і дедлайнами, можеш розслабитися. Нетфліксівське «мило», трешеві ток-шоу, новий роман Стівена Кінга чи відос Дурнєва – спокійно насолоджуйся будь-чим. Та пам’ятай, що наступного дня знову на роботу. Так, тобі не треба витрачати час на збори і дорогу, проте виспатися таки важливо. На думку вчених Квінслендського університету, виспана людина – завжди більш креативна і продуктивна в роботі. А дослідники Вашингтонського державного університету навіть довели, що якісний сон допомагає приймати правильні рішення в роботі! 

Про харчування і чаювання 

Наші бабусі мали рацію, коли в шкільні часи змушували нас їсти перше, друге, десерт і запивати це компотом або склянкою молока з маслом. І при цьому додавали, що в ситих завжди краще працює мозок. Їхню тезу підтримує доказова медицина. На думку дослідників Університету Лідсу, ситість покращує когнітивні функції мозку – словом, усі дедлайни запам’ятаєш, усі завдання виконаєш на швидкості SpaceX, якщо попередньо гарно пообідаєш! 

Тоня Головач

модель і маркетологиня

За харчуванням стежу дуже ретельно. Я в цьому питанні фанатка, і правило «режим харчування порушувати не можна» мені до душі.

Іноді я готую вдома, але це зазвичай вимагає різних інгредієнтів, а оскільки з’являтися в супермаркеті намагаюся мінімально, замовляю їжу в Raketa. Серед її партнерів – заклади зі смачною кухнею. Здорові та класні страви знаходжу в «Альтруїсті», The Cake, Under Wonder, в багатьох азійських закладах, що готують різні салати та страви з морепродуктів. Коли обираю страву, завжди звертаю увагу на спосіб приготування та склад, особливо на наявність масла чи вершків у складі. Серед моїх улюблених смаколиків: салат з тунцем, чері і зеленню, лосось з кіноа та гуакамоле та лимонний тарт.

Як ще тримаю себе у формі? Тут я трошки хитрую :). Я живу поряд з лісом, тому вранці виходжу на пробіжку! Ну і звичайно, займаюся спортом вдома, наприклад, стою у планці. А ще заглядаю на фітнес-канал «Popsugar fitness», де є абсолютно різні тренування – від 10-хвилинних експресрішень до повноцінних годинних занять. Моя улюблена – з елементами кікбоксингу на спалювання 500 калорій. 

У ліжку – спати, за столом – працювати

Найближчі дні ліжко ти бачитимеш чи не частіше, ніж панікерські пости на фейсбуку. Та не варто зливатися з ним воєдино. Як прокинешся – гайда збивати подушку і застилати спальне місце – до ночі воно тобі не знадобиться. А для роботи облаштуй ситуативний домашній офіс зі столом (згодиться і підвіконня або невеличкий журнальний столик), стільцем (згодиться і пуф, і табуретка, і крісло, і рибальський стілець) і фікусом (опціонально). Словом, будь-де, де можна сидіти зі своїми ноутбуком, планером, горнятком кави та/або іншим робочим інструментарієм. Малювати, друкувати, правити, менеджерити, планеритися і влаштовувати скайп-коли сидячи – все-таки зручніше. 

Валерія Коваль

International music manager, NICE2CU

Ми вже давно практикуємо віддалену роботу, так як часто працюємо на виїзді – під час зйомок, гастролей, турів – і не тільки в Україні, а й в інших країнах, з різною таймзоною, але при цьому ми завжди на зв’язку 24/7.

На період карантину вся команда перейшла в онлайн режим повністю і хоч фізично ми віддалено, але як команда продовжуємо функціонувати як і раніше. Головне – це усвідомленість, і ми розуміємо, що каратин – це необхідні заходи безпеки. І одним із наших пріоритетних завдань зараз є донести цю інформацію якомога більшій кількості людей.

Аби й удома працювати в колишньому темпі, важлива самоорганізація. Є безліч зручних онлайн-сервісів, які допомагають в організації командної роботи, структуруванні процесів, проведенні щоденних статусів з командою. Наприклад, для конференцій ми використовуємо Zoom, для швидкої комунікації – Slack і Telegram. Для організації роботи всіх проєктів – платформу G Suit. Для роботи з дизайнерами – Trello.

Щодо харчування, то під час карантину воно стало більш збалансованим. Зараз я намагаюся більше готувати вдома. Іноді виручає своєчасна доставка їжі. Найчастіше замовляю поке або боули.

Гладити кота/гортати інстастрічку/прокрастинувати – в перервах

Дім – одночасно френдлі і денжероус середовище. Тут живуть улюблена приставка, повний смаколиків холодильник і пухнастий муркотун. Ще тут живе дух прокрастинації, що пробудиться, якщо раптом захопишся погладжуванням кота або новою частиною GTA. Тому намагайся працювати подалі від цих милих подразників і контактуй з ними лише в перервах. Аби точно не пропустити ті самі перерви і при цьому працювати продуктивно, використовуй систему тайм-менеджменту «Помодоро». З її допомогою можна розбивати робочий час на 30-хвилинні інтервали. Кожні 25 хвилин спрацьовуватиме попередньо заведений таймер, ніби сповіщаючи: «Чуваче, гарно попрацював, тепер можеш почилити 5 хвилинок!». Дотримання «помідорного» методу допоможе концентруватися на завданнях і при цьому не забувати про перепочинок. 

Анна Гольцберг

фотографиня

Режим – те, що допомагає залишатися продуктивною вдома. Я працюю тільки за столом, а не в ліжку, намагаюся концентруватися на завданнях за допомогою «методу помідора». Також дуже важливо дотримуватися правильного раціону. Я ставлю будильники зі сповіщеннями, що час зробити перерву на сніданок, обід або вечерю. 

Насправді, фотограф – це про офлайн і живе спілкування з людьми. Тому мені було складно і сумно звикати до віддаленого режиму. Проте зараз маю роботу – обробляю і віддаю клієнтам усі світлини, що встигла відзняти. 

Щоб зекономити час, замовляю їжу додому – так швидше. А ще доставка – гарний варіант, коли не хочеться витрачати час на готування, але водночас дуже хочеться чогось смачненького, як-то суші чи піцу. 

Дуже мені полюбилися Fish&Pussycat з їхніми ролами без рису та унагі-тапіока. А ще SHO з їхніми класичними домашніми смаколиками. Сама я навряд таке можу зготувати, а харчуватися потрібно повноцінно. 

До речі, ще один лайфхак: за плідну роботу я обов’язково себе винагороджую. «Плюшкою» може стати якийсь смаколик або вечір з цікавим фільмом. 

Замовляй і ти смаколики (здорове харчування, азійські або м’ясні) через застосунок Raketa (завантажуй для iOS  і Android), та ще й зі знижкою. Лови промокод спешл фо ю: bit100 (якщо замовляєш вперше) bit50 (якщо вже колись замовляв). І гайда бути продуктивним в ізоляції!

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram