Спецпроєкти

Лікарі: курці та вейпери — у групі ризику ускладнень від коронавірусу


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Поширена думка, що у групі ризику зараження коронавірусом є люди літнього віку та ті, хто має хронічні респіраторні або ж важкі серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень. Завдяки моніторингу хворих на коронавірус та дослідженням учених з’являється все більше даних, що курці сигарет і вейпів також перебувають у групі високого ризику ускладнень від коронавірусної інфекції.

Оскільки коронавірус найбільше вражає легені,  у випадку інфікування курці можуть мати серйозні труднощі в боротьбі з COVID-19, оскільки їхні легені уже в стані стресу.

Дослідження також показують, що куріння сигарет послаблює імунну систему і ставить під загрозу функцію легенів, збільшує ризик захворювання пневмонією. До того ж курці частіше торкаються обличчя, що збільшує шанси заразитися коронавірусом.

«Ви підносите електронний пристрій або сигарету до рота, щоб вдихнути, і робите це неодноразово. Ви торкаєтеся картриджа. Ви переносите все, що є на ваших руках, у ваше тіло. У багатьох моїх пацієнтів, які курять сигарети або використовують вейп, посилюється кашель або відкашлювання», – зазначає директор Центру досліджень і лікування Массачусетської лікарні, доктор Джонатан Виннікофф.

Недавнє дослідження журналу New England Journal of Medicine виявило, що пацієнтів з коронавірусом у Китаї, які курили, було удвічі більше, ніж пацієнтів без ускладнень Covid-19.

Ще один сигнал вказує на вразливість курців до цього коронавірусу. Фахівці звернули увагу, що вірус, схоже, атакує організм, прикріплюючись до  ферменту ACE-2. Вживання тютюну або використання вейпа може посилити виділення ферменту ACE-2. Тому лікарі та дослідники припускають, що курці можуть заражатися більшою кількістю різновидів вірусів, ніж інші пацієнти.

«Відмова від куріння зараз може врятувати не лише ваше життя, але й чуже, оскільки це дозволить запобігти вашій госпіталізації», – зазначає доктор Джонатан Виннікофф.

МОЗ теж попереджує, що куріння погіршує перебіг коронавірусної хвороби, а також ускладнень, що можуть виникати від грипу і грипоподібних захворювань, зокрема й коронавірусної хвороби.

Лікарі закликають усіх, хто поки ще є курцем або вейпером, відмовитися від цієї звички, щоб не наражати себе та інших на небезпеку інфікування коронавірусом.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь