Спецпроєкти

Як кинути курити: дієві способи позбутися тютюнозалежності


Більше ніж 90% курців хоча б раз переймалися питанням, як кинути курити. 70% людей, що палять, робили декілька спроб позбутися згубної пристрасті, і тільки 18% курців жодного разу не робили спроб відмовитися від сигарет.

Куріння – одна з найшкідливіших звичок сучасної людини. Це залежність, яка день у день позбавляє здоров’я, скорочує тривалість життя і до того ж створює істотний пролом в бюджеті. Хочете дізнатися, як легко кинути курити? Ми зібрали для вас найбільш дієві способи боротьби з тютюновою залежністю.

Розберемо, як психологічно змусити себе кинути палити, як уникнути «нікотинової ломки», а також поговоримо про найефективніші медичні препарати й про те, як кинути курити за допомогою народних засобів.

вред сигарет

Вплив цигарок: чому варто кинути палити

Знання про задишку, кашель, високу ймовірність розвитку раку легень – не більше, ніж білий шум для курців. Але щорічно куріння забирає життя 8 мільйонів людей по всьому світу – це триразова кількість населення Києва.

Сигарети не тільки провокують розвиток емфіземи, онкології, стенокардії, інфаркту та інсульту, а й забирають можливість народити здорового малюка, викликаючи імпотенцію у чоловіків і безпліддя у жінок. Саме тому питання «як швидко кинути палити» сьогодні стоїть особливо гостро.

У нас, до речі, є подкаст, у якому хірург та онколог Антон Шкіряк радить одразу про запас відкласти 70 тисяч доларів на операцію на легенях, якщо ви плануєте почати курити.

Як кинути палити: дієві способи, щоб допомогти собі

хочу курить

Якщо ви налаштовані на бойовий лад та морально готові до змін у своєму житті, тоді поїхали. Щоб кинути палити природним шляхом, найголовніше – мотивація, усвідомлення необхідності та виконання невеликого зводу правил. Ось чек-лист для тих, хто хоче почати боротьбу з цією звичкою:

  1. Намагайтеся відкласти першу ранкову сигарету на максимально довший час.
  2. Не інформуйте оточення про своє рішення позбутися залежності.
  3. Пийте щонайменше 2 літри води на день.
  4. Менше перебуваєте в компанії людей, що палять. Набагато важче зосередитися на своїй цілі, коли навколо спокуса.
  5. Уникайте вживання алкоголю, міцної кави та чаю: ці напої підстьобують бажання закурити.
  6. Створіть особистий ритуал. Кожен раз, коли виникає бажання дістати сигарету, виконуйте фізичну вправу або влаштовуйте легкий овочевий перекус.

Не варто недооцінювати психологічну допомогу. Набагато легше кинути палити, прослуховуючи лекції лікарів, що спеціалізуються на боротьбі з нікотиновою залежністю, або відвідуючи психолога.

Також можна просто комусь виговоритись, як вас все дістало. Наприклад, раніше ми писали про бота, який допомагає кинути курити. ВООЗ разом з Amazon Web Services, Google Cloud і Soul Machines створили бот зі штучним інтелектом, який має допомагати. Бота звати Флоренс і вона реагує на голос.

Як кинути курити психологічно: матеріали для самолікування

Детальний розбір питання «А що ж, власне, заважає мені відмовитися від нікотину?», часто допомагає кинути палити. Психологія проблеми є набагато сильнішою, ніж фізична залежність від хімічних речовин. Відмова від сигарет за допомогою психології стане куди більш ефективним методом, ніж вимочування цигарок в молоці.

бросить курить без таблеток

Схильним до самоаналізу людям відмінним помічником в боротьбі з нікотином стане відома на весь світ книга Аллена Кара «Легкий спосіб кинути палити». Автор розробив власну методику відмови від цигарок, а згодом відкрив клініки по всьому світу, які допомагають боротися з залежністю.

Якщо ви налаштовані кинути курити без таблеток, без лікування й лише власними силами – радимо прочитати цю книгу. Про неї пишуть десятки відгуків терапевти та спеціалісти по залежностях. Праця Аллена Кара перевертає свідомість і допомагає відмовитися від сигарет без насильства над собою.

Народні засоби: як кинути палити «по-старому»

народный метод как бросить курить

Якщо ви шукаєте народний метод як кинути курити, для вас стануть корисними наступні поради:

  1. Щоб знизити тягу до нікотину, включіть у свій раціон горох, печінку, арахіс, хліб, морську рибу, боби, моркву, квасолю та інші продукти, що містять нікотинову кислоту.
  2. Відбити тягу до паління допоможуть відвари вівса, жита і ячменю, а також регулярний прийом свіжовичавленого картопляного і капустяного соку.
  3. Якщо маєте охоту закурити – ефективним стане полоскати рот відваром листя м’яти, материнки та чорної смородини в співвідношенні 2: 2: 1. Але будьте готовими: таке полоскання провокує огиду до куріння.
  4. Популярністю користується відвар лаврового листа. Для цього 50 г сировини потрібно заварити в літрі води. Вживати протягом дня.
  5. Зріжте гілочку черемхи або знайдіть корінь аїру болотного, подорожника або листя хрону. Перед тим, як піти палити, пожуйте ці рослини. Але обережно вас буде злегка нудити. Бажання курити відпадає, а шкоди для організму при цьому немає ніякої.

Доказова медицина або як кинути курити за один день

таблетки от курения

Кожен з нас робить свій вибір і сам вирішує, що вселяє більше довіри: доказова або ж народна медицина. Про те, як кинути курити народними засобами, ми поговорили вище, а тепер звернемо вашу увагу на медикаментозні способи боротьби з нікотиновою залежністю.

У 21 столітті провідні лікарі-наркологи, що займаються лікуванням тютюнозалежності, заявляють, що найбільш дієвими на сьогодні є засоби з цитизином. Цей препарат приймається за чіткою схемою і вже через кілька днів повністю прибирає бажання курити. При затягуванні димом з’являється стійка відраза, що робить раніше приємний процес нестерпним.

Курс розрахований на 25 днів. За цей час йде і нікотинове похмілля, і психологічне бажання «вертіти» в руках сигарету. Якщо дуже хочеться кинути курити самостійно, а сили волі немає, то почати приймати такий препарат – це логічне рішення.

Перед тим, як приймати будь-які препарати, проконсультуйтеся з лікарем.

Як позбутися нікотинового похмілля

 растолстеть

В середньому запеклому курцеві потрібно близько двадцяти сигарет на добу. Нікотин – найшвидший наркотик, він миттєво всмоктується в кров і відразу ж дає відчутний поштовх в мозок. Після першої ж затяжки людина отримує дозу речовини та відчуває невелике затуманення в голові й почастішання пульсу. Процес виведення нікотину починається майже в той же момент, коли недопалок потрапляє в попільничку, і протікає досить стрімко: вже через годину вміст нікотину в крові стрімко падає і починається нікотинова ломка – непереборне бажання знову затягнутися тютюном.

Чудовий спосіб кинути курити швидко – застосування жуйок, пластирів і спреїв, що містять нікотин. Вони допомагають обійти нікотинове похмілля, компенсуючи собою речовини, одержані з сигарет. Назріває питання «Чи є сенс міняти шило на мило»? Однозначно.

По-перше, жуйки й пластирі випускаються з різним вмістом нікотинової кислоти, що дозволить чітко контролювати, а також поступово знижувати надходження речовини в організм. По-друге, здоров’ю курця шкодить не тільки нікотин: найбільш відчутної шкоди завдають смоли та солі, що виділяються при горінні сигарети. Відтак, спреї, пластирі та жуйки з нікотином допомагають безболісно кинути палити.

Боюся розповніти: як кинути курити й не набрати вагу

не набрать вес

Куріння викликає викид адреналіну, що не тільки знижує апетит, але і сприяє спалюванню калорій. Одна пачка сигарет спалює близько двох сотень кілокалорій на добу, тому курці менше схильні до набору ваги. Як кинути курити та не погладшати – питання, що хвилює. Так, переваги у вигляді шкіри, що сяє, і чистого дихання дуже привабливі, але страх набрати зайві кілограми нікуди не дівається.

При грамотному підході до відмови від куріння ви з легкістю збережете струнку фігуру, адже вага набирається в основному через заміну сигарет солодким. Щоб кинути палити та не набрати вагу, потрібно в перший час стежити за добовим калоражем, більше ходити та приймати вітамін С, рівень якого зазвичай істотно знижений в організмі курця.

Не починайте обмежувати себе суворими низьковуглеводними дієтами та сильним фізичним навантаженням. Адже відмова від нікотину – сильний стрес для організму, якщо позбавити себе ще й ласощів – зрив забезпечений. Але до вибору смаколиків варто підходити розумно – придбайте льодяники без цукру або віддайте перевагу різноманітній пастилі. Так ви зможете балувати себе солоденьким і при цьому не набирати зайвих кілограмів.

Як кинути курити при вагітності: що робити майбутнім мамам

кирение и беременность

У повсякденному житті у курця є час для роздумів над питанням, який же шлях обрати і який метод найраціональніший. Але є ситуації, коли діяти варто рішуче. Одна з них – вагітність.

Куріння при вагітності – це ризик викидня, можливість розвитку патологій і кисневе голодування у плода. Тому чим швидше майбутня мама відмовиться від нікотину – тим краще для неї та її дитини. Як правильно кинути палити при вагітності? Основне – варто забути про народні методи та лікарські препарати. Зашкодити майбутній дитині можуть не тільки аптечні засоби: багато трав мають абортивний ефект, про що не варто забувати, особливо на ранніх термінах вагітності. А решта – книги, лекції, відвідування психолога, заміна сигарет смаколиками – точно дасть очікуваний результат в поєднанні з усвідомленням важливості здоров’я малюка.

Рішення кинути палити – одне з найбільш правильних у вашому житті. Здоров’я стане міцнішим, а зовнішність свіже. Ми зібрали для вас реальні поради, серед яких кожен може знайти відповідний для себе спосіб кинути палити самому навіть у домашніх умовах.

Також вам може бути цікаво, як кинути курити всією країною, бо це зробила Нова Зеландія.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь