Спецпроєкти

25 фактів про гурт Nirvana, які ви могли не знати


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Інколи нам може здаватися, що про відомі гурти на кшталт Nirvana ми вже знаємо майже все. На початку дев’яностих їхні альбоми били всі рекорди продажів, про кохання в стилі Курта Кобейна та Кортні Лав мріяли всі підлітки, а коли вокаліст гурту здійснив самогубство – це стало ударом і трагедією для мільйонів фанатів по всьому світу. 

Водночас за таким обсягом інформації можна втратити менш відомі, але дуже цікаві та показові історії із життя Нірвани. Вони розповідають про повсякденність шалено популярного гурту та відкривають нам завісу того, як жили легендарні музиканти. 

1. На початку існування колективу більше уваги до себе привертав не Кобейн, а компанійський, майже двометровий басист Новоселіч. Він показував в особах телевізійні шоу 70-х, пародіював їхніх персонажів, був комунікабельним, чим відрізнявся від замкненого мовчазного Курта.

2. На пісню Territorial Pissings колектив якоюсь мірою надихнули звинувачення, які висувала до чоловіків у 60-х роках радикальна феміністка Валері Соланас у своєму маніфесті суспільства SCUM (Society for cutting up men – «Спільнота зі зниження чоловіків»). Саме Соланас у 1968 році стріляла в Енді Воргола. Курт навіть почасти поділяв думку, що світом дійсно мають керувати жінки.

3. З інтерв’ю Нірвани початку 90-х: «Ми не збираємося пишатися тим, що купка фанатів Guns N’ Roses слухає нашу музику. Нам не по собі від цього руху вгору від того, що ми виступаємо на великих майданчиках».

4. Протягом 1988 Курт надсилав демозаписи з довгими листами від руки різним американським лейблам, з якими співпрацювали його улюблені гурти – Touch And Go з Чикаго (Scratch Acid, Big Black, ButlHole Surfers), SSТ та Alternative Tentacles із Сан-Франциско (Dead Kennedys). У своєму щоденнику він згадував, що  відправив 20 копій чиказькому лейблу. До кожної копії йшов «подарунок» – це могла бути маленька іграшка, а міг бути паперовий рушник зі шмарклями. На жоден лист Куртові не відповіли.

5. Перший сингл гурту – Love Buzz – вийшов у тому ж 1988-му. До нього був створений пресреліз з такими словами: «Nirvana – це колектив з трьох осіб, який з’явився на світ з лона гопницького містечка лісорубів під назвою Абердін (штат Вашингтон) та комуни хіпі на Бейнбрідж-Айленд… Незабаром ціпочки валитимуться перед нами штабелями. Незабаром ми будемо у вашому місті, попросимося до вас на ночівлю та скористаємося плитою…».

6. Гурт має тільки одну Grammy – за лайвальбом MTV Unplugged in New York. Нагороду колектив отримав вже після самогубства Кобейна.

7. Вважають, що пісню гурту Something in the Way зі словами Underneath the bridge the tarp has sprung a leak написав Курт, коли він спав під мостом у рідному місті Абердині. Цей міт розвінчав сам музикант.

8. Кавер на пісню Девіда Бові The Man Who Sold the World від Nirvana свого часу став настільки популярним, що багато хто був упевнений – це оригінальна пісня гурту. Бові дратувало, коли до нього після концертів підходили та дякували за виконання пісні Nirvana. Хоча сам кавер Девід зацінив, назвавши його прямолінійним та щирим.

9. Назва відомої пісні Smells Like Teen Spirit з’явилася завдяки дезодоранту для підлітків. Подруга Курта Кобейна Ханна, яка кілька тижнів зустрічалася з барабанщиком Дейвом Гролом, одного разу написала на стіні його будинку: Kurt smells like Teen Spirit. Музикант використав цю фразу у своєму тексті, знайшовши в ній вдалу метафору. Проте за кілька місяців після виходу пісні дізнався, що мався на увазі саме дезодорант Teen Spirit, яким користувалася його дівчина Тобі.

10. Одного разу гурт вигнали з власної вечірки, присвяченої виходу їхнього альбому Nevermind. Сталося це, тому що Курт почав битися та почав кидатися їжею.

11. Серед можливих назв гурту були такі варіанти: Fecal Matter, Pen Cap Chew, Skid Row та Ted Ed Fred.

12. На культовій обкладинці Nevermind могла бути дівчинка, а не хлопчик: спочатку було зроблено два варіанти фотографій.

13. Курт Кобейн міг би зіграти наркодилера в «Кримінальному чтиві». Щонайменше Кортні Лав стверджувала, що Квентін Тарантіно особисто пропонував Кобейну цю роль.

14. У шкільні роки Курт працював прибиральником. Звідси й образ прибиральника, який танцює, у відеокліпі Smells Like Teen Spirit.

15. Пісня Polly заснована на реальних подіях: її сюжет списаний зі справжнього зґвалтування 14-літньої дівчини, про яка Кобейн прочитав у газетах.

16. До випуску надзвичайно комерційно успішного альбому Nevermind Курту Кобейну довелося кілька тижнів жити у своїй автівці. Бо його раптово виселили з будинку.

17. Гурт дуже хотів, щоб кліп Lithium був мультиплікацією. Вони написали відповідний сценарій і знайшли режисера. Проте потім музиканти дізналися, що створення анімованого відео займе кілька місяців, а кліп потрібен був швидко. Тому ця ідея так і залишилася нереалізованою.

18. Ще одна професія Кобейна перед музичною кар’єрою – дитячий інструктор з плавання. Саме його захоплення плаванням (а також пологами під водою) і лягло в основу обкладинки Nevermind.

19. Перше, що зробив Курт, коли побачив себе на телебаченні, – зателефонував своїй мамі.

20. На початку Нірвана збиралася на репетиції не менше 5 разів на тиждень.

21. Кліп на пісню Sliver зняли в гаражі Курта Кобейна.

22. Гурт не надто любив свій перший альбом Bleach та навіть зізнавався, що більшість пісень були написані поспіхом за ніч до запису.

23. Пісню Smells Like Teen Spirit музиканти згодом взагалі почали ненавидіти. Вони пересилювали себе, граючи свій хіт на концертах.

24. Останній альбом Нірвани мав називатися I Hate Myself And I Want To Die. Але басист Кріс Новоселіч переконав Кобейна зупинитися на назві In Utero.

25. Кортні Лав розповідала, що після смерти її чоловіка залишилося 109 неоприлюднених творів: пісень і музичних фрагментів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь