Спецпроєкти

Протестувальники в США зносять пам’ятники Христофору Колумбу


У США протестувальники на тлі масових акцій протесту проти расизму знесли кілька пам’ятників Христофору Колумбу, який вважається відкривачем Північної і Південної Америки.

У місті Річмонд штату Вірджинія близько тисячі протестувальників спробували підпалити монумент, після чого за допомогою мотузок знесли його і втопили в озері. Поруч поставили табличку «Расизм. За тобою не нудьгуватимуть».

Подібні атаки на пам’ятники відбулися в місті Сент-Пол у Міннесоті й у Бостоні.

На думку протестувальників, мандрівник Христофор Колумб винен у геноциді індіанського населення. Коли Колумб завойовував нові острови, то місцевих жителів найчастіше забирали в рабство для роботи на золотих копальнях і плантаціях.

Дискусія про його роль в американській історії ведуться вже давно, і звинувачення активістів на адресу Колумба не позбавлені підстав: він дійсно влаштовував каральні походи проти корінного населення відкритих ним островів у Карибському басейні. Він відповідальний за десятки тисяч жертв серед індіанців.

Так, ми вже писали, що протягом останнього тижня вже в декількох країнах демонстранти знесли пам’ятники історичним діячам, яких вважають причетними до работоргівлі або звинувачують у расизмі. У США демонтували кілька статуй генералів-конфедератів, які під час Громадянської війни в США боролися за збереження рабства. Також минулої неділі у Бристолі група демонстрантів, яких надихнули американські протести, повалили статую работорговця XVII століття Едварда Колстона. Він поневолив понад 80 тисяч африканців у період з 1672 по 1689 рік.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram